$
המדריך

בדיקת כלכליסט

ZUK Z1: סוללה אימתנית וממשק לא מהוקצע

לנובו משווקת מכשיר ביניים תחת מותג חדש בשם ZUK. המפרט והמחיר מזכירים מאוד את אלה של הוואנפלוס, סוללה בת 4,000 מיליאמפר שעה מהווה את היתרון המרכזי, אך הממשק סובל מלא מעט תקלות קטנות

רפאל קאהאן 12:4510.02.16
תחום מכשירי הביניים ממשיך לייצר אלטרנטיבות מעניינות למכשירי הדגל של החברות הגדולות. הפעם זו לנובו, שמבקשת לייצר עניין עם מכשיר שהיא משווקת תחת המותג ZUK. השיטה של לנובו מזכירה מאוד את זו של יצרנית סינית אחרת, OPO, שנטען שהיא המשקיעה העיקרית בוואנפלוס. להבדיל מ-OPO, לנובו עומדת מאחורי מותג ה-Zuk, ולמרות שהיא לא מפרסמת ברבים את העובדה הזו, היא כן הדפיסה בשולי קופסת המכשיר את שמה, אם כי בקטן מאוד. החברה כבר מחזיקה בשני מותגים חזקים, הראשון תחת מותג מוטורולה והשני תחת שמה, ו-Zuk הוא כבר המותג השלישי שלה.

ה-Z1 הוא מכשיר קצת יוצא דופן עבור לנובו. הוא מתבסס על ערכת שבבים ישנה יחסית והמפרט שלו מתחרה עם מכשירי דגל מלפני שנה וחצי-שנתיים. עם זאת, המחיר שלו מציב אותו בתחרות ישירה עם דגמי ביניים כמו סדרה A של סמסונג או מכשיר ה-X פליי של מוטורולה עצמה. לא ברור מה המיצוב שלו, אך אני חושב שבמקרה של ה-Z1 השלם עולה על סך חלקיו.

 

מבנה ועיצוב: שגרתי, משעמם ומבריק

נתחיל עם המבנה: הוא מצוין. לנובו היא חברה ותיקה שיודעת לייצר מוצרים איכותיים. ונעזרת גם בידע ההנדסי שלא יסולא בפז של מהנדסי מוטורולה. ה-Z1 בנוי משלדת אלומיניום, הגב עשוי פלסטיק מבריק (שאוגר טביעות אצבעות בקלות, מזל שהוא לבן) עדשת המצלמה הממוקמת בחלקו העליון בולטת מעט, אך מהנדסי ה-Z1 פעלו בתבונה והוסיפו טבעת מתכת שבולטת מעט מעליה, כדי שלא תשתפשף כשהמכשיר מונח על גבו.

עיצוב סטנדרטי ומבריק עיצוב סטנדרטי ומבריק צילום: רפאל קאהאן

 

המסך המבריק מחופה בציפוי של גורילה גלאס, שמכסה את כל החלק הקדמי. בחלק העליון נמצא שקע האוזניות הסטנדרטי. בקרי עוצמת השמע וכפתור ההדלקה נמצאים מצד ימין. החלק התחתון מסתיר את שבכת הרמקול (הבודד) וכן את שקע הטעינה בתקן USB-C. בחלק הקדמי התחתון כפתור מסך בית פיזי, שכולל גם סורק טביעות אצבע יעיל ומהיר. משני צידיו כפתורי ניווט וירטואליים שניתנים לתכנות. בסך הכל, מדובר בעיצוב סטנדרטי שמזכיר מכשירים סיניים אחרים כגון אלו של מייזו או של לנובו עצמה ואינו מושך יותר מדי תשומת לב. הבעיה היחידה שנתקלתי בה היא במכסה מגירת כרטיס הסים, שהרגיש קצת רופף.

 

גודל המכשיר אינו סביר ביחס לגודל המסך והוא עבה יותר מהמייזו פרו 5 שנמצא אצלנו (סקירה בקרוב) ושמציג ממדים כמעט זהים, אך עם מסך של 5.7 אינץ'. ה-Zuk שוקל 175 גרם, מה שהופך אותו גם למכשיר כבד יחסית.

 

ביצועים וסוללה: סנאפדרגון 801 לטווח ארוך

ה-Z1 מתבסס על ערכת השבבים הוותיקה סנאפדרגון 801 של קוואלקום. זו אותה ערכה שתמצאו בכל מכשירי הדגל מ-2014 כגון ה-G3 של LG או הסוני אקספריה Z2 ו-3. מדובר בערכה מצוינת שמספקת גם כיום ביצועים שלא יביישו מכשיר חדש לגמרי.

 


 

קיימות כיום שתי גישות בשוק הביניים: שימוש בערכות 64 ביט כגון הסנאפדרגון 615 או מקבילותיהן או שימוש בערכות 32 ביט כגון ה-801, שעדיין כוחן במותניהן. מכיוון שמעטות האפליקציות שיודעות לעשות שימוש במעבדי 64 ביט, רוב האפליקציות יפעלו מהר יותר עם הערכה הישנה יותר, גם בגלל שמהירות השעון שלה גבוהה יותר. עם זאת, גם צריכת החשמל תהיה גבוהה יותר. אם אתם נוהגים לשחק הרבה, מכשיר עם הערכה הישנה יתאים לכם יותר. אם מדובר במכשיר לעבודה, ערכת ה-64 ביט נועדה עבורכם.

 

עם 3 גיגה בייט זיכרון משתמש ו-64 גיגה בייט של מרחב אחסון, המכשיר יידע להתמודד עם כל מה שתדרשו ממנו מבחינת זיכרון. רכיבי התקשורת עובדים היטב, ואיכות הקליטה נותרה יציבה למדי. גם מהירות הגלישה משביעה רצון, ובין אם תשתמשו בדפדפן הבית או בכרום, אתרים יעלו לכם במהירות. מבחינת שימוש במכשיר, הוא רץ חלק ולא נתקלתי במקרים בהם התקשה לבצע משימות. להיפך.

 

 צילום: רפאל קאהאן

 

גולת הכותרת של המכשיר היא הסוללה. ה-Z1 מצויד בסוללה בת 4,000 מיליאמפר שעה! זו אחת מהסוללות הגדולות ביותר בהן נתקלתי במכשיר סלולר. בהתאם, המכשיר מחזיק זמן רב ללא צורך בטעינה. בימים הראשונים אף יצא לי לשכוח להטעין אותו יומיים רצופים, מה שהשאיר אותי ביום השלישי עם 3% באמצע נסיעה ברכבת. החלק המאכזב הוא שאין כאן שום פתרון לטעינה מהירה, כך שכדי ליהנות מסוללה מלאה תאלצו להמתין. בנוסף, המכשיר אינו כולל מערכת ניהול צריכת חשמל יעילה. זו שמותקנת עליו יודעת לעבוד רק אם ירדתם מתחת לרף 15% טעינה. לבסוף, חיי הסוללה של ה-Z1 הם תולדה של סוללה גדולה, אך זו נשחקת עם הזמן משום שהיא מתבססת על טכנולוגיית הליתיום הישנה יותר, וביצועיה צפויים לרדת עם הזמן.

 

ממשק ואפליקציות: אנדרואיד לחולי שליטה

התכונה שמבדילה את ה-Z1 משאר מכשירי האנדרואיד ושמקרבת אותו למכשיר כמו הוואנפלוס 1 למשל, היא השימוש בגרסת סיינוג'ן (Cyanogen) של מערכת ההפעלה של גוגל. מדובר בגרסה משודרגת של הרום הפופולרי. ב-Z1 היא מגיעה עם כל מיני יכולות כיוונון והתאמה אישית שלא תמצאו בגרסאות אנדרואיד רגילות. עם זאת, מדובר גם בעקב אכילס של ה-Z1. מגוון האפשרויות של סיינוג'ן עלול לסבך את מי שאינו בקיא בתחום ומוטב לו שלא יתעסק עם ההגדרות השונות.

 

מגוון האפשרויות עלול לבלבל מגוון האפשרויות עלול לבלבל צילום: רפאל קאהאן

 

בנוסף, מדובר במערכת לא מהוקצעת, שסובלת מכל מיני גליצ'ים קטנים, כמו שעון דיגיטלי שמציג את הדקות והשעות הפוך (מה אומרת השעה הבאה 46:17), קריסות של אפליקציות, ניתוקים לא ברורים במהלך שיחה או פשוט קפיאה של הממשק. אמנם המכשיר לא קרס, ותמיד נמצא פתרון עוקף לבעיות האלה, כמו למשל תצוגת שעון אנלוגית במקום ספרות דיגיטליות, אך אלה דורשים התעסקות שלא כולם ייהנו ממנה.

 

אפליקציות הבית של סיינוג'ן מועטות וכוללות את החשודים המיידיים: אפליקציית מיילים, מסרונים, גלריית תמונות, דפדפן ובוחר ערכות עיצוב. בנוסף, כללו בלנובו את ערכת האפליקציות הסטנדרטית של גוגל. כך שאתם מכוסים מכל הכיוונים. האפליקציות של סיינוג'ן לא מוצלחות במיוחד ביחס לאלה של גוגל. ההבדל המהותי היחיד בין הממשק של ה-Z1 לזה של מכשירי אנדרואיד אחרים הוא במגירת האפליקציות, שם תמצאו רשימה אלפביתית במקום סדרה של מסכי בית או מסך גלילה כמו באנדרואיד 6.

 

יכולות מדיה: כמו גדול

עם מסך של 5.5 אינץ' ורזולוציה של 1,080 על 1,920 פיקסלים, ה-Z1 עומד בציפיות. הוא מציג צפיפות פיקסלים של 401 ppi, שמשתווה למתחריו הישירים, הוואן פלוס 1 ו-X וכן מכשיריהן של מייזו ושיאומי. הצבעים מוצגים ללא רווייה מוגזמת, בזכות פאנל ה-IPS LCD. עם זאת, הגון הלבן מציג לפעמים נטייה לסגלגל.

 

סאונד סביר, לא יותר סאונד סביר, לא יותר צילום: רפאל קאהאן

 

ה-Zuk מצויד בתכונת תצוגת חוץ שמתאימה את עוצמת הבהירות לאור. כך שהמכשיר מתמודד היטב גם עם יום שטוף שמש. עם זאת חיפוי הזכוכית המבריק סובל מבעיית השתקפות, כך שזה מתקזז. בסך הכול איכות התצוגה טובה מאוד.

 

המצלמה האחורית בת ה-13 מגה פיקסלים עושה עבודה טובה, היא מגיעה עם מייצב אופטי ומתבססת על חיישן סוני ותיק ואמין. איכות התמונות מעולה באור יום אך כמצופה קצת פחות טובה בלילה או בתאורה נמוכה. המצלמה הקדמית לעומת זאת, מציעה חיישן מצוין בן 8 מגה פיקסלים, שמספק תמונות באיכות יוצאת דופן עבור מכשיר בקטגוריית המחירים הזו. אפליקציית הצילום מספקת ביצועים סבירים ותו לא, אני ממליץ לכם להשתמש בזו של גוגל שתציע לכם אפשרויות מתקדמות יותר.

 

ביצועי המולטימדיה טובים, המכשיר יודע להתמודד עם כל סוגי הקבצים הפופולרים והרכיב הגרפי יכול להציג גם FHD בלי בעיה. מבחינת סאונד, אל תצפו למכונת להיטים. השמע סביר, אך לא חזק במיוחד וגם איכות ההפרדה אינה מרשימה. מה שכן, המכשיר מציע אקוולייזר מובנה שמציע כל מיני כיוונונים בהתאם לסוג המוזיקה לה אתם מקשיבים.

 

התרשמות כללית: השלם גדול מסך חלקיו אך עדיין לא מושלם

ה-Z1 מתחרה ראש בראש במכשירי וואן פלוס. המפרט שלו מזכיר מאוד את זה של הוואנפלוס הראשון, וכך גם מחירו בישראל. היתרון שלו על פני הוואן פלוס הוא בסוללה האימתנית ובקורא טביעות האצבעות. כיום המכשיר זמין דרך יבוא של באג בכ-1,600 שקל. הבעיה העיקרית שלו הוא ממשק לא מהוקצע מה שאומר שהתמיכה שלו בתצוגת עברית לא מרשימה. לא פעם תמצאו שהשמות של אנשי הקשר למשל מוצגים בסדר הפוך. עם זאת, סיינוג'ן נוטה לשחרר גרסאות עדכון בתדירות גבוהה - כך שיש סיכוי סביר שבעיות אלה ואחרות ייפתרו בגרסה הבאה, שלפי השמועות תכלול גם שדרוג לאנדרואיד 6 מרשמלו.

 

לסיכום: ה-Z1 הוא מכשיר מצויין עבור מי שמחפש אלטרנטיבה לוואנפלוס או למכשירי ביניים כגון המוטורולה X פלי, סדרת A של סמסונג או ה-G3 של LG שהפך לפופולרי ביותר בשנים האחרונות. אך הוא גם סובל ממחלות ילדות בדמות ממשק לא מהוקצע ועלול לתסכל את מי שאינו רוצה להתעסק יותר מדי עם ההגדרות של המכשיר.

 

ציון כלכליסט: 8.9

מערכת הפעלה: אנדרואיד סיינוג'ן || גודל מסך: 5.5 אינץ' || רזולוציית מסך: 1,080 על 1,920 פיקסל || מצלמה ראשית: 13 מגה פיקסל || מצלמת סלפי: 8 מגה פיקסל || מעבד: ארבע ליבות במהירות 2.5 גיגה-הרץ || זיכרון פעולה: 3 גיגה-בייט || נפח אחסון מינימלי: 64 גיגה-בייט || עובי: 8.9 מ"מ || משקל: 175 גרם

בטל שלח
    לכל התגובות
    x