דו"ח טכנולוגי
לפייסבוק חוקים משלו: אין לגליזציה ברשת החברתית
התקנון של הרשת החברתית אוסר מכירת סמים, גם אם הם חוקיים, ויקיפדיה נכנסת לתחום מנועי החיפוש ומשטרת אנגליה מעדכנת את הנחיות הסקסטינג שלה
לגליזציה? זה בניגוד לחוק!
הוגה הדעות הישראלי הנודע יאיר לפיד התפרסם לא רק בשאלה "מה ישראלי בעיניך", אלא גם במה שיכונה לימים פרדוקס לפיד: איך אפשר לתמוך בלגליזציה של שימוש במריחואנה, תהה החושב, שהרי השימוש בה בלתי חוקי?
כמה מדינות בארה"ב החליטו לפתור את הפרדוקס על ידי כך ששינו את החוק והפכו את השימוש בסם לחוקי. הידועות שבהן הן קולורדו ומדינת וושינגטון (העיר וושינגטון הצטרפה אליהן לאחרונה). בפייסבוק, עם זאת, העדיפו לשמור על האלגנטיות של פרדוקס לפיד. בשבועות האחרונים, החלה הרשת החברתית לסגור את העמודים של עסקים שמוכרים מריחואנה במדינות האמורות, בנימוק שמדובר בהפרה של תנאי השימוש שלה, ספציפית של "תקני הקהילה" שלה. אלו דורשים, כמסתבר, חשיבה לוגית הדוקה: אי אפשר לבצע לגליזציה של משהו לא חוקי.
צנזורה בפייסבוק היא לא דבר חדש במיוחד. משחר ימיה, ניהלה הרשת החברתית קרב מטומטם להחריד נגד תמונות של נשים מניקות. היא מאפשרת למשתמשים להעלות תמונות שמראות אלימות גסה, אבל כל רמז למיניות יצונזר. לאחרונה היא הפסידה בקרב משפטי חשוב בנושא בצרפת. פעילים פוליטיים שקידמו את המהפכה במצרים ב-2011 זוכרים היטב איך פייסבוק חיסלה את העמוד שלהם 4 פעמים ברציפות, כי הם לא רצו להיחשף בשמותיהם האמיתיים מחשש המשטרה החשאית של משטר הקצינים שם.
ועכשיו פייסבוק מצנזרת גם שימוש חוקי למשעי במריחואנה. היא צנזרה גם עמודים של מרפאות שבהן חולים יכולים לקבל מריחואנה רפואית במרשם. בכך היא עצבנה לא רק את מנהלי המרפאות, אלא גם את החולים, שזקוקים למידע עדכני. למרות הזעם, פייסבוק לא סיפקה הסבר מעבר לזה שהעמודים "הפרו את תקני הקהילה" שלה. עורכי דין טוענים שפייסבוק מפחדת להסתבך עם החוק הפדרלי, שעוד לא יודע איך לאכול את המצב שבו מדינות מתירות שימוש במריחואנה, אז היא מעדיפה לסתום לאנשים את הפה כדי שלא תואשם בעידוד מכירת סמים.
בקיצור, בפעם המי יודע כמה: שום דבר לא מגן על חופש הביטוי בפייסבוק פרט לרצון הטוב הבלתי מנומק של הרשת החברתית. יש לך משהו חשוב לכתוב? הקפד לא לעשות את זה בפייסבוק. דברים שיש להם חשיבות בדרך כלל מרגיזים מישהו, ופייסבוק לא רוצה שיתרגזו עליה. זה מפריע למפרסמים.
לארי פייג' ישן טוב
ויקיפדיה נכנסת לתחום חדש ושאפתני, מבחינתה על כל פנים: מנועי חיפוש. היא קיבלה לאחרונה מענק בנושא והיא צפויה להשקיע בתחום 3.5 מיליוני דולרים.
למה אנחנו צריכים מנוע חיפוש של ויקיפדיה? משום שלדבריה זה יהיה מנוע החיפוש השקוף הראשון, שיאפשר למשתמש לדעת בדיוק כיצד הגיע אליו המידע; משום שהיא תגן על פרטיות המשתמש; ומשום שהיא תמנע מפרסומות. כנראה שהפרצוף הנוגה של ג'ימבו וויילס שמופיע בכל המאמרים של ויקיפדיה מדי שנה בעת גיוס הכספים שלה יקבל פטור מהסעיף האחרון. החיפוש ייערך בעיקר בוויקיפדיה ובאתרי המידע החופשיים שמסונפים אליה.
ההחלטה התקבלה בהפתעה מסוימת מצד פעילי ויקיפדיה. וויילס ניסה לארגן מנוע חיפוש ב-2009, אבל ירד מהעץ הזה מהר למדי. בינתיים נראה שבהנהלת גוגל – שמחזיקה בנתח שוק של 67% מכלל החיפושים בארה"ב, והרבה יותר מזה מחוצה לה – לא מפסידים שינה. אם הפרויקט הזה יצליח לנער קצת את ויקיפדיה ולגרום לה להיפתח לאפיקים חדשים, זה כנראה יהיה חיובי.
על תבונה ורגישות
להרבה מדינות יש, בצדק, חוקים שאוסרים על אדם לשלוח תמונת עירום של קטינים לאדם אחר. החוק רואה בכך סחר בגופם של קטינים ומודע לכך שמרגע שתמונה עלתה לרשת, היכולת להסיר אותה משם מוגבלת מאד.
אבל יש מוקש שרשויות, במיוחד בארה"ב, דורכות עליו לא פעם. המצב הזה מתרחש כאשר קטין א' שולח לקטין ב' תמונת עירום של עצמו. ברוב הגדול של המקרים, אין כאן שום כפיה ומדובר בסך הכל בשני קטינים שלומדים לחוות את המיניות של עצמם. מיניות של קטינים מפחידה מבוגרים, בין השאר משום שהתרבות שלנו מקפידה לשדר מסר כפול בנושא: מצד אחד, פדופיליה היא הטאבו האולטימטיבי; מצד שני, דוגמניות נדרשות להיראות כמה שיותר צעירות. תרבות הפרסום מנהלת פלרטוט קבוע ולא בריא עם האיסור על פדופיליה. לשון החוק הופכת קטינים ששלחו תמונות עירום של עצמם, מרצונם החופשי – עד כמה שבן 16 שטוף הורמונים יכול להיחשב כבעל רצון חופשי – לעבריינים שווי ערך לסוטה שהפיץ תמונה של קטין לצד שלישי.
במשטרת אנגליה ו-וויילס – אחת החטיבות המשפטיות של הממלכה המאוחדת – הבינו שיש כאן בעיה. כעת מנסחים מחדש את ההנחיות בנושא כדי שהחוק שמיועד להגן על קטינים לא ישמש להפללה שלהם. כרגע, בכל פעם שמדווחים למשטרה על סקסטינג בין קטינים, היא צריכה להתייחס לכך כאילו התרחש פשע; היא מחויבת לפתוח חקירה ותיק פלילי. גם אם לא יהיה כתב אישום, למעורבים יהיה רישום פלילי במשך עשור.
שינוי ההנחיות אמור לאפשר למשטרה יותר שיקול דעת בנושא, ולפתוח – למשל – חקירה במקרים שבהם קטין מפיץ תמונה של קטין אחר למטרות השפלה או סחיטה. לוקח זמן, אבל החוק מתחיל להדביק את הפער בינו ובין המציאות הדיגיטלית.
קצרצרים
1. כאילו שלביטקוין לא היו מספיק צרות, עכשיו מתברר שבמשך שנים האקרים ניהלו התקפות כנגד בעלי ארנקים שלא הקפידו על סיסמה ארוכה כמו הגלות ומסובכת כמו שאלת האחדות שבשילוש. 900 ארנקים של משתמשים נפלו קורבן להתקפה פשוטה של ניחוש סיסמה, וההאקרים הסתלקו עם שווה ערך של 103,000 דולרים. חלק מהארנקים נבזזו דקות ספורות לאחר שנפתחו. אפשר לומר הרבה דברים רעים על בנקים, אבל הם עמידים יותר מבורסות ביטקוין, חסינים יותר להונאות (סליחה, הבנק למסחר) ובאופן כללי מצריכים יותר מאמץ מהשודד. ואה, כן – יש להם ביטוח. כאילו לא היה מספיק שאין לכם מושג כמה יהיה שווה הביטקוין שלכם מחר, עכשיו גם בכלל לא בטוח שהוא יישאר בארנק.
2. פרויקט לון של גוגל – במסגרתו היא תעלה בלונים פורחים לאוויר ותשפריץ מהם פס רחב כלפי מטה – נכנס לשלבים נסיוניים בסרי לנקה. הבלון הראשון, שהועלה לאוויר בדרום אמריקה, נכנס לתחום האווירי של סרי לנקה אתמול; גוגל צפויה להציב עוד שני בלונים בקרוב. סרי לנקה לא משלמת עבור הפרויקט, אבל היא הקצתה עבורו מהספקטרום שזמין לה ותקבל אחוזים מההכנסות. גוגל מספקת פס רחב, אבל כלל איננה מנסה להגביל את השימוש של המשתמשים בו. כל אדם יעשה כרצונו. רואה, פייסבוק? אם היית רוצה לקדם את הרשת בעולם השלישי ולא להשתלט עליה, ככה היית עושה את זה.
3. דארפה, הסוכנות למדענים משוגעים של הפנטגון, צפויה להשיק – במובן הראשוני של המילה, של שליחת ספינה מהמעגן אל הים – ספינה רובוטית שהתפקיד שלה הוא לצוד צוללות. בצי האמריקאי חוששים מצוללות דיזל לטווח קצר, משום שהן כמעט לא ניתנות לזיהוי באמצעות סונאר פסיבי. הפתרון הבולט הוא לעקוב אחריהן כל הזמן מהרגע שהן יוצאות מהנמל. לחיל הים האמריקאי אין די ספינות או את כוח האדם לעשות את זה. הפתרון: רובוט-ספינה. נטען שהרובוטים הללו יוכלו לבצע משימות תצפית, ואולי גם לשמש כספינות אספקה קטנות. נעדכן.
4. יש קומיקאי בריטי מחונן בשם סטיבן פריי. לרוע המזל, יש לו אגו בגודל של תקציב בטחון, ואף שהוא מפעיל חשבון טוויטר עם הרבה מאד עוקבים, מדי פעם הוא מודיע בחרון אף שהוא נוטש את הכל. השבוע הוא עשה את זה שוב, אחרי שהותקף על בדיחה עם ניחוח שובניסטי כשלעג להופעתה של אחת הזוכות בטקס שהנחה. תוך זמן קצר הוא מצא את עצמו תחת מטר בדיחות שירדו על ההופעה שלו-עצמו. פריי החליט להוכיח שוב שהעור שלו דק מדי ועזב את טוויטר שוב. עד הפעם הבאה.