הוועידה המוטסת
הישראלים שמנהלים את עמק הסיליקון
כ־300 ישראלים מצויים בתפקידים בכירים בזירה הטכנולוגית של סן פרנסיסקו ואחראים על פרויקטים שכולנו מכירים: מערכת הפרסום של גוגל, פרויקט הטלקום של פייסבוק, הרחפנים של אמזון וקסדות המציאות של אוקולוס. כלכליסט ממפה את 22 המנהלים הישראלים הבולטים בעמק הסיליקון
מאז שדדי פרלמוטר, סגן נשיא בכיר ומנכ"ל קבוצת הארכיטקטורה של אינטל, עזב את החברה לפני כשנתיים - אין כיום ישראלי בכיר שנמצא בעמדת זינוק לתפקיד המנכ"ל באחת מענקיות הטכנולוגיה העולמיות. פרלמוטר עזב את החברה לאחר שאינטל העדיפה את האפשרות המובנת מאליה, ומינתה למנכ"ל סמנכ"ל אמריקאי שהיה אחראי לפני כן על מערך התפעול. דבר דומה הוביל גם לפרישתו של שי אגסי מתאגיד התוכנה הגרמני SAP ב־2007.
גם בקרנות ההון סיכון האמריקאיות אין כיום ישראלים בכירים. במקום זאת הן מעדיפות לשכור שותפים בכירים שייצגו את הקרן בישראל כפי שעשו הקרנות סקויה, לייטספיד, באטרי, בסמר ו־NVP. חלק מהישראלים הבולטים בעמק הסיליקון הם משקיעים מטעם חברות ישראליות, ובהם עודד חרמוני, שותף בחברת ההשקעות רודיום ויו"ר משותף של IEFF, קהילה של 1,300 ישראלים הייטקיסטים מעמק הסילקון או אורן זאב ואורן דוברונסקי שהתמקמו בעמק לאחר קריירה בישראל. אחרים הקימו חברות ענק ומנהלים אותן בעצמם, כמו עדי טטרקו ואלון כהן מהאוז או תומר לונדון מגוסטו.
עם זאת, נראה שמספר המנהלים הישראלים בדרגים הבכירים בתאגידי הענק של עמק הסיליקון נמצא בעלייה מתמדת. חרמוני מעריך שבעשרות חברות ענק ובהן גוגל, פייסבוק ואפל מועסקים כ־300 מנהלי מוצר וסמנכ"לים בדרגים משפיעים. מדובר במנהלי מוצר בעלי השפעה מכרעת על המוצרים, בחברות שההנהלה שלהן בנויה באופן שטוח המאפשר קשב רב למהנדסים עם רקע במוצרים.
להערכתו, קהילת ההייטק הישראלית בעמק הסיליקון מונה כ־8,000 איש. "יש שם רבים שסיימו תואר שני במינהל עסקים באוניברסיטה אמריקאית ומביאים רקע עסקי וטכני. יש גם הרבה מהנדסים ישראלים בכירים בחברות הללו. יש להם מעמד בכיר לא פחות ממנהלים, מאחר ובעמק הסיליקון מעריכים מאוד מהנדסים".
"כלכליסט" ממפה לראשונה את הישראלים הבכירים העובדים בעמק הסיליקון, השמות האלמוניים־כמעט שנמצאים מאחורי התאגידים הגדולים ומפתחים את המוצרים שכולנו משתמשים בהם מדי יום.