מאקרו טכנולוגי
אקטיביזם טכני: חברות הטכנולוגיה כבר לא נרתעות מפוליטיקה
המאבק הציבורי של אפל ב-FBI, ההצפנה של ווטסאפ, הלוביזם של אמזון וההצהרות של פייפאל וגוגל, חברות הטכנולוגיה מתחילות לראות בעצמן שגרירות של תפיסת עולם מוסרית ולא מפתחות מוצרים בלבד
1. טכנולוגיה כתפיסת עולם. כשהממשל האמריקאי הורה לאפל להתקין דלתות אחוריות למוצריה, טים קוק החליט להפוך את הנושא למאבק אידיאולוגי ציבורי והפך את יצרנית האייפון לנושאת הדגל במאבק על פרטיות המשתמש. במקביל למסע התעמולה, אפל שלחה את המפתחים שלה לשכלל את ההצפנה של מכשיריה כדי להחזיק כמה שפחות מידע על המשתמשים.
2. לפתח, לא לחוקק. חברות הטכנולוגיה נוטות להתמודד באמצעות עשייה. שלא כמו קידוח נפט, לא צריך אישור מהקונגרס בשביל לפתח טכנולוגיה. בווטסאפ הבינו זאת, ואחרי החשיפה של סנודן החברה התחילה לעבוד על פיתוח הצפנה כוללת למוצר שלה. שנה וחצי אחרי, וכמעט ללא מאבק פומבי, היא הטמיעה את ההצפנה מקצה לקצה וכעת היא מספקת ללמעלה ממיליארד משתמשים אמצעי תקשורת מאובטח לחלוטין. שום חקיקה שבעולם לא תוכל לסובב את הגלגל אחורה.
3. לוביזם ישן וטוב. לא כל החברות יכולות להשליך את יהבן על המפתחים בלבד. אמזון, למשל, מחזיקה שלוחה חזקה בוושינגטון. הסיבה היא בעיקר חלום הרחפנים של ג'ף בזוס, שהפך את החברה לשחקנית בתחום התעופה שעובדת לצד ענקיות כמו בואינג. אם לפני 15 שנה היו לאמזון רק שני לוביסטים, היום היא מפעילה 60 בתקציב של כ-9.5 מיליון דולר.
4. כל משתמש תומך. משתמשי ווטסאפ לא בחרו בה משום שהיא מבטיחה להם הצפנה מוחלטת, המודעות הזו שמורה למי שבחר באפליקציות כמו סיגנל או טלגרם, אבל בווטסאפ ידעו שהצפנת המידע של מיליארד משתמשים היא אמירה פוליטית לכל דבר. חלק מחברות הטכנולוגיה הבינו שאפשר אפילו להפוך את קהל המשתמשים הפאסיבי הזה לאקטיבי. בקיקסטארטר, למשל, השתמשו בפלטפורמת גיוס הכספים שלהם כדי להירתם למען הפליטים מסוריה ולגייס תרומות בסך 1.7 מילון דולר בספטמבר האחרון.
5. בודקות את המים. בצפון קרוליינה עבר השבוע חוק אנטי להט"בי, שאוסר על טרנסג'נרים להשתמש בשירותים שלא תואמים את המין המולד שלהם. עוד לא יבשה הדיו על הנייר, ופייפאל כבר הכריזה שהיא מבטלת את תוכניתה לפתוח משרדים במדינה. סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל גוגל ובוגר אוניברסיטת דוק שבצפון קרוליינה, הצהיר שקרן ההשקעות של החברה תימנע מהשקעות במדינה עד לביטול החוק. מדובר במס שפתיים בלבד במקרה הזה, כי גוגל לא השקיעה עד היום בחברות מצפון קרוליינה, אבל חברות הטכנולוגיה מתחילות לראות בעצמן שגרירות של תפיסת עולם מוסרית ולא מפתחות מוצרים בלבד.