ויתור על תשתית יחסוך לגולן טלקום עד 1.6 מיליארד שקל
שר האוצר חושש מפגיעה בתחרות שהוא חולל בסלולר, ולכן בוחן לאפשר לגולן להפוך למפעילה וירטואלית. צעד זה יחסוך לגולן את העלויות של הקמת תשתית ואחזקתה, ועשוי אף למנוע מהמדינה לחלט ממנה ערבויות בגובה 80 מיליון שקל על הפרת תנאי מכרז
אבי רפורמת הסלולר, שר האוצר משה כחלון, פוחד לאבד את גולן טלקום כמפעילת סלולר בשוק התקשורת. במידה וגולן יעלם, צפויה רפורמת הסלולר, שעל גבה זכה כחלון באהדת הציבור שתורגמה לעשרה מנדטים בבחירות האחרונות, להימחק.
- מיכאל גולן לא לבד: האיחוד האירופי פסל את עסקת האצ'יסון-טלפוניקה
- עוד מכה לגולן: תידרש לדחות את גביית התשלום לסוף החודש
כחלון חושש שראש הממשלה ושר התקשורת בנימין נתניהו, נתן הוראה לצוות משרדו למחוק את גולן משוק התקשורת ובכך למחוק למעשה את ההישג שנחשב לבייבי שלו ושבאמצעותו קנה את עולמו הפוליטי הנוכחי. לכן בוחנים באוצר איך ניתן להשאיר לגולן מספיק חמצן כדי לשרוד. במשרד טוענים כי הם לא רואים אפשרות אחרת להישארותו של גולן בשוק התקשורת במצבו הנוכחי, זולת הפיכתו למפעיל וירטואלי.
במידה וגולן תחזיר את הרישיון שהיא קיבלה מהמדינה (רט"ן — רדיו טלפון נייד) ותקבל במקום רישיון של מפעיל וירטואלי (MVNO — מפעיל רשת סלולרית וירטואלי) יהיו לכך השלכות רחבות היקף שישפיעו באופן ישיר על פעילות החברה, על החזר חובותיה ועל המשך קיומה.
מפעיל וירטואלי, בניגוד למפעיל סלולר, לא נדרש לפרוס רשת סלולרית וחוסך מעצמו השקעה של כ־600 מיליון שקל הנדרשים להקמתה ועוד כרבע מיליארד שקל עבור התחזוק השוטף שלה.
חייו של מפעיל וירטואלי הם הרבה יותר פשוטים — הוא קונה את השירותים מחברת הסלולר באופן סיטונאי ומוכר אותם באופן קמעונאי, וחי מהרווח.
החל מקיץ 2014 החל גולן לפרק את מתקני השידור שלו. וכך החל מספר האנטנות של החברה לצלול מכ־900 ב־2014 לעשרות בודדות בסוף 2015. על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, לגולן יש היום 65 מתקני שידור, כאשר רק 5 אתרים נמצאים מחוץ לגוש דן.
החיסכון של גולן כתוצאה מהפירוק הוא לא מעצם הפירוק (מכירת הציוד המשומש אינו יכול להניב לגולן החזר השקעה, אפילו לא כיסוי חמישית ממנה). החיסכון הגדול הוא בהוצאות השוטפות: פירוק תחנות השידור חסך לחברת הסלולר כ־2.5 מיליון שקל בחודש בשכירות וארנונה. רק במהלך השנה האחרונה חסך גולן כ־30 מיליון שקל על תשלומים אלה עבור האתרים שפירק.
כיום המפעיל הוירטואלי הגדול ביותר בשוק הוא "רמי לוי תקשורת" עם כ־135 אלף לקוחות. לוי מוכר חבילות הכל כלול במחיר של 20 שקלים. הרווח של לוי ממכירת זמן האוויר וחבילות ללא ההגבלה היא שולית ומסתכמת בשקלים בודדים לכל היותר, את הרווח המשמעותי שלו בשוק הסלולר עושה לוי ממכירה היקפית של מכשירים, צלילי המתנה (ring tones), אביזרים לטלפון, ביטוחים וכו'. מעבר לכך, בגלל שהדוכנים של רמי לוי תקשורת נמצאים בתוך סניפי המזון שלו, יש לו גם רווח נוסף במשיכת קונים לחנויות כך שלקוח שבא לרכוש אביזר לטלפון או לשנות חבילה גלישה, יצא בסופו של דבר מהרשת גם עם סל המזון השבועי שלו.
גם אם גולן יהפוך לוירטואלי, הוא יצטרך להתחיל לבנות סניפים, לייבא מכשירים ואביזרים – בקיצור, להעניק סל שירותים רחב בהרבה מכפי שהוא נותן כיום. יופון שנרכשה על ידי פלאפון, והום סלולר שנרכשה ע"י סלקום נעלמו מהר מאוד מהשוק מאחר ולא היו רווחיות.
גורמים בשוק משרטטים תרחיש שבו גולן יהפוך את עצמו למפעיל וירטואלי, רק כדי שבסוף הדרך הוא יוכל להעמיד את עצמו שוב למכירה, כפי שעשו מפעילים וירטואליים לפניו, והפעם רשות ההגבלים העסקיים לא תוכל לבלום אותו.
משרד התקשורת טוען כי גולן לא הגיש בקשה להפוך למפעיל וירטואלי ולכן כרגע האפשרות לא עומדת על הפרק. משרד האוצר לעומתו מחזיק בעמדה המצדדת בגולן. במשרד לא תומכים בהפיכתו של גולן למפעיל וירטואלי, אך אם הבחירה היא בין מחיקת גולן לבין הפיכתה לוירטואלית, האוצר מעדיף את הישארותה, ויחד איתה, את הרפורמה של השר הממונה.