$
תחרות הסטארט-אפ המבטיח 2016
50 הסטארטאפים המבטיחים 2016 גג עמוד

ההייטק הישראלי: עצמאות בזירה גלובלית מתקררת

ההאטה בהשקעות בהייטק האמריקאי פותחת חלון הזדמנויות לחברות הישראליות, שמגלות אחריות ובגרות ונמנעות מהשוויים המנופחים שמאפיינים את המתחרות מעבר לים

אורן בר-און 10:0311.05.16
"החורף מגיע!", זעקו כותרות העיתונים הכלכליים ברחבי העולם. אחרי שנת שיא בהשקעות ובגיוסי הון־סיכון, בעיקר בשוק האמריקאי, הניחו רבים כי הבועה עתידה להתפוצץ. ירידת מחירי המניות והנפט, החשש מעליית הריבית, ההאטה בסין, חוסר הוודאות הגיאו־פוליטי והתחושה שהרבה כסף רודף אחרי מעט עסקאות הטילו ענן כבד על תעשיית ההייטק העולמית, והשוק הציבורי הגיב באפס הנפקות של חברות טכנולוגיה ברבעון הראשון של 2016 (התחזית היא כי שוק ההנפקות לא ייפתח שוב לחברות טכנולוגיה לפני 2017). גם בשוק הפרטי נמשכה ההתמתנות בהשקעות, עם ירידה של כ־27% ברבעון הראשון בארצות הברית, לעומת הרבעון האחרון של 2015.

 

ובכל זאת נראה כי התחזית הקודרת על התפוצצות הבועה ושינוי האקלים הקיצוני היתה מוגזמת ואינה עתידה להתממש במלואה — אפילו לא בארצות הברית, וודאי לא בישראל. השאלה שמעניינת רבים בתעשייה כיום היא מה ההשפעה הצפויה על תעשיית ההייטק בישראל, ומדוע טרם מרגישים כאן את מלוא מועקת ההאטה המורגשת בארצות הברית?

 

אילוסטרציה. הערכות שווי מנופחות פגעו וימשיכו לפגוע ביזמים רבים שמחפשים את הסבב הבא אילוסטרציה. הערכות שווי מנופחות פגעו וימשיכו לפגוע ביזמים רבים שמחפשים את הסבב הבא

 

 

להימנע משווי מנופח

 

היעלמות ההנפקות הציבוריות אינה דבר חדש. בשנים האחרונות השוק הפרטי הופך לזירה העיקרית לחברות הטכנולוגיה, בארצות הברית ובישראל כאחד. מעבר לים, חברות יוניקורן רבות (חברות פרטיות בשווי של מעל מיליארד דולר) ממשיכות לגייס סכומים גדולים לצורכי צמיחה, אבל ב־2016 יהיה להן יותר קשה לגייס: גם בשל שוויין בסיבוב הקודם וגם לאור נגישות פוחתת לכסף ציבורי הזמין בבורסה.

 

קרנות ההון סיכון בארצות הברית גייסו בשנה האחרונה סכומים משמעותיים ועדיין יש להן סכום לא מבוטל להשקעה, אולם המאפיין העיקרי של התקופה הקרובה יהיה תנודתיות גבוהה בביטחון המשקיעים, ולכן אנו צופים האטה בהשקעות. היזמים והחברות הישראליות צריכים לוודא שיש להם מספיק הון כדי להגיע לאבן הדרך הבאה, ובמקביל להימנע מסיטואציות שמציבות אותם במלכודות דבש — מלכודות שווי. עליהם לוודא כי השווי שלהם הגיוני ובר־קיימא, שכן הערכות שווי מנופחות פגעו וימשיכו לפגוע ביזמים רבים שמחפשים את הסבב הבא. כאן גם טמון ההבדל באקלים בין עמק הסיליקון לתל אביב: בישראל היתה עליית השוויים מתונה יחסית לארצות הברית.

 

ברשימת החברות הפרטיות המובילות בישראל ישנן חברות טכנולוגיה אמיתיות עם מודל עסקי ברור, לצד סיכונים עסקיים סבירים. השוויים שלפיהם אותן חברות גייסו מייצגים לעתים תחזית אופטימית על יכולתן לבצע את התוכנית העסקית, אולם באופן כללי מדובר באופטימיות זהירה. מרבית החברות ברשימה גייסו כספים בשנה האחרונה והן מצוידות ברמת מזומנים סבירה לתקופה הקרובה. היקף הסכומים הזמין לחברות אלו על ידי משקיעים ישראלים, אמריקאים וסינים, המכירים את ישראל ומעוניינים להמשיך להשקיע, גבוה מהצרכים של אותן חברות, ולפיכך ההאטה בשוק הציבורי ב־2016 לא תשפיע על השוק הישראלי בצורה משמעותית. על החברות האלה להתמקד בביצועים ובהכנות, כדי שאם שוק ההנפקות האמריקאי אכן ייפתח עבור רשימת המבטיחות במהלך 2017, הן יוכלו להוכיח כי הן ראויות למקום ברשימה.

 

הפסד שלהם, רווח שלנו

 

ביום העצמאות ה־68 של מדינת ישראל, להייטק הישראלי נפתח חלון הזדמנויות. למרות סימני המשבר בארצות הברית, האקו־סיסטם הישראלית מגלה יותר עצמאות ממקבילתה האמריקאית. השוויים הגדולים והמנופחים מעבר לים מושכים משקיעים רבים, זרים ומקומיים, להשקיע בחברות ישראליות, השונות בתוכנן ובשוויין מאלה האמריקאיות. קרנות ההון סיכון שגייסו כסף רב בשנה החולפת מחפשות כעת השקעות בחברות שמבוססות על איזון בין הסיכון לבין התשואה. כאן טמונה ההזדמנות של החברות הישראליות שידעו להוכיח את האיזון הזה. גם אם תמשיך ההאטה בהשקעות בארצות הברית, ההערכה שלנו היא כי ההאטה הזו תגרום דווקא להסטת הון לישראל, כך שההשפעה נטו של ההאטה תהיה קטנה יותר כאן מהנעשה בארצות הברית. אנו בהחלט יכולים להיות גאים באקו־סיסטם הישראלית — אחראית, חזקה ובוגרת יותר.

 

הכותב הנו שותף בכיר בפירמת הייעוץ וראיית החשבון ארנסט אנד יאנג ישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x