דו"ח טכנולוגי
למי קראת ניטרלי? אלה הדברים שמשפיעים על פיד הפייסבוק
המסמכים שהנחו את עורכי פייסבוק נחשפים, ראש ה-FBI נגד הצפנה וצילום של שוטרים, וחברת משחקים עצמאית שורדת את גיימרגייט
סופה מושלמת
מארק צוקרברג ודאי מצטער על הרגע שבו החליט לפטר כמה מהעובדים שערכו עבורו את ה-trends של פייסבוק, כי הם הכניסו את החברה לסערה ציבורית שלא היתה כמוה כבר די הרבה זמן. כזכור, פייסבוק טענה שהיא מפעילה ברירה של אייטמים פופולריים שאותם היא מציגה כ-trending, ושהיא מבצעת זאת על פי אלגוריתם. העורכים, דיווחו לגיזמודו שבפועל העריכה היתה ידנית. ואם זה לא היה מספיק, חלק מהם התלוננו על כך שהחדשות עוברות עריכה עם הטיה אנטי-שמרנית. זה כבר עורר בלגן של ממש: חברי סנאט דרשו הסברים, וצוקרברג נאלץ לומר בסוף השבוע שתהיה חקירה.
אבל רק התחלנו. מישהו – הניחוש שלי הוא על אחד העורכים שפוטרו – הדליף לגרדיאן בסוף השבוע את המסמכים הפנימיים של פייסבוק שקובעים כיצד על עורכי ה-trending לבחור נושאים.
המסמכים מראים שפייסבוק דרשה מעורבות אנושית בכל שלב של עריכת ידיעה ב-trending – ושהיא היתה קמצנית מספיק כדי לדרוש ש-12 אנשים יעשו את כל העבודה הזו. אחר כך היא פיטרה רבע מהם ודרשה מהשאר לעמוד באותו קצב עבודה. היא דורשת מהעורכים לוודא שידיעה שנכנסת ל-trending הופיעה בלפחות 5 מתוך 10 אתרי ידיעות מובילים (ששניים מהם, אגב, נחשבים לשמרנים – פוקס ניוז ו"הוול סטריט ג'רנל").
בתוך כל המהומה על נושא ה-trending, נשכחה העובדה הבסיסית מכולן: שהפיד של פייסבוק עצמו איננו נטרלי. יכול להיות שהוא נבחר על ידי אלגוריתם ויכול להיות שגם כאן פייסבוק משקרת, אבל המציאות היא שלמרות שרוב המשתמשים של פייסבוק חושבים שהם רואים את כל הסטטוסים של החברים שלהם, בפועל הם רואים פחות מ-20%. מי בוחר איזה? פייסבוק. על פי איזה קריטריון? זה חסוי, עד ההדלפה הבאה. ובין הסטטוסים של החברים שלך, פייסבוק דוחפת ידיעות על דברים שהם לייקקו, ראו, הגיבו עליהם. זה כנראה לא מעניין אותך, אבל זה לא מעניין אותה.
וכמובן, אם אתה מעלה תמונה של שדיים חשופות, תגלה מהר מאד שיש מי שעובר על הפיד שלך ומצנזר אותו. התמונה תוסר ואתה תקבל התרעה או תורחק מפייסבוק. ככה מעצבים תודעה: יש דברים שלא כותבים עליהם בפומבי, על כל פנים לא במה שהוא כנראה ערוץ התקשורת המוביל שלך.
ואם כל זה לא היה מספיק, אז פייסבוק חטפה בסוף השבוע בראש מכיוון אחר: משטרת בלגיה. זוכרים שלפני כמה חודשים פייסבוק הוסיפה אפשרויות של "ריאקציות", כגון "צחוק", "בכי" וכו' לכפתור הלייק שלה? אז משטרת בלגיה הודיעה ששימוש בכפתורים האלה שוחק את הפרטיות שלך עוד יותר, כי פייסבוק משתמשת בהם כדי לבדוק את היעילות של הפרסומות שמופיעות בה. אם נראה שאתה במצב רוח חיובי, תקבל עוד פרסומות הכל בהתאם לניסוי הפסיכולוגי שהיא עשתה על המשתמשים לפני כמה שנים.
וכמו שהיא לא דיווחה למשתמשים על הניסוי ההוא, כך היא לא מדווחת להם על הניסוי שהיא עושה בהם באמצעות מה שנראה כמו סתם אמוג'י. והיא יודעת ששום דבר לא יקרה, כי רוב המשתמשים שלה מכורים והם יתייחסו לידיעות האלה כפי שמכורים לניקוטין התייחסו לידיעות על המניפולציות של חברות הטבק.
אמא'לה, הצפנה וצילום!
ראש ה-FBI, ג'יימס קומי, הגביר את ההתקפה של ממשלת ארה"ב על אזרחים שלא רוצים שהממשלה תעקוב אחריהם אבל, מצד שני, דווקא רוצים לפקח על התנהלותם של עובדי הציבור שבמקרה לובשים מדים. קומי אמר בסוף השבוע שהצפנה היא "כלי עבודה בסיסי" של טרוריסטים.
וואלה. קודם כל, זה לא נכון. עד כה לא נמצא שום קשר בין התקפות טרור ובין הצפנה. המקרה הבולט ביותר שבו ניסה ה-FBI לפברק קשר כזה – האייפון מסן ברנרדינו – התברר כמביך במיוחד, כי אחרי שנפרצה ההצפנה שלו התגלה שאין בו שום דבר חשוב. אחרי התקפת הטרור המשולבת בפריז, מיהרו מתנגדי ההצפנה לטעון שהטרוריסטים הסתייעו בהצפנה – ואז הסתבר שהם השתמשו בסתם טלפונים זולים, ונשענו להגנתם על העובדה שכולנו משתמשים בסלולר כל הזמן, כלומר השתמשו ב"רעש" שכולנו מייצרים כדי להסתיר את האות שלהם. עד כה לא הצליחו שירותי השושו להצביע על מקרה אחד שבו טרוריסטים השתמשו בהצפנה – מותר לחשוד שזה נובע מכך שטרוריסטים הם לעתים קרובות לא הגבינה החדה במזווה. שיעור ניכר מהמחבלים המתאבדים באפגניסטן, למשל, מתים משום שהם מתחבקים לפני היציאה למשימה כשחגורות הנפץ עליהם.
שנית, גם אם טרוריסטים היו משתמשים בהצפנה, הם משתמשים בהרבה דברים אחרים. למשל, מכוניות. חלק ניכר מהטרוריסטים מעדיף להגיע למקום הפיגוע ברכב פרטי ולא בתחבורה ציבורית. האם אנחנו הולכים לאסור על שימוש ברכב פרטי? לא. אבל רוב הציבור לא עושה שימוש מודע בהצפנה, והיא נראית לו כמו משהו מאגי ששמור לחריגים מוזרים, ואז דרישה להגביל אותם בשם הביטחון הלאומי נשמעת הגיונית למחצה.
באותה ההזדמנות, קונן קומי על כך ששוטרים מפחדים לעשות את העבודה שלהם כי הם מפחדים להפוך לגיבורי הסרטון הוויראלי הבא. ובכן, אם שוטר חושש להיות מול מצלמה, הוא כנראה לא צריך להיות בתפקיד בכלל. תפקידו של שוטר הוא להתייחס לציבור בכבוד ובמקצועיות. לשוטר מקצועי אין ממה לחשוש.
ואחרי הגל העכור
בספטמבר 2014, הופתעו בחברת המשחקים הקטנה Silverstring שבוונקובר, קנדה, לגלות שהם הפכו לאויב הציבור מס' 1 של ארגון הטרור הגברברי גיימרגייט. כזכור, ארגון הטרור הזה רדף פעילות פמיניסטיות שהביעו ביקורת על הנטייה השוביניסטית שקיימת במספר ניכר של משחקי מחשב, שיוצריהם נוטים לשכוח את העובדה שרוב הגיימרים בעולם הם בעצם גיימריות.
מה הקשר בין כל הזבל הזה ובין סילברסטרינג? לא ממש ברור, אבל גם לא צריך להיות. סילברסטרינג ידועה בשורה של משחקי אינדי שמתמקדים לא באקשן אלא בחוויה, ולעתים בשילוב של משחק וסיפור במידה שלא מקובלת כל כך.
זה הספיק, מבחינת הפסיכים של גיימרגייט, להחליט שהחברה היא לא חברת משחקים אלא חברת יח"צ שתפקידה הוא לקדם צדק חברתי ואת התפיסה שאין בעצם גיימרים יותר כי כולנו גיימרים, ולכן הקטגוריה ריקה. איך שני הדברים האלה הם שליליים? ובכן, אם אתה גבר כושל שביצע העתקת לאומנות לתפיסה של "גיימינג" כמשהו גברי – כפי שאנשים בוחרים קבוצות כדורגל לא משום שהן טובות בזה, אלא משום שהן נתפסות כמייצגות לאומיות - אז עצם הדיבורים על כך שאין בעצם גיימרים הם איום עליך.
החברה עברה 4 חודשים של גיהינום: טינופת ללא הרף, איומים, ניסיונות להבריח לקוחות ולפטר את מעצבי המשחקים שלהם מעבודות אחרות. היא לא התנצלה, לא התקפלה, והיא עדיין שם. הגיימרגייטים, בינתיים, זחלו ברובם אל מתחת לאבנים שמהן הגיחו.
קצרצרים
1. מנוע החיפוש בינג – כן, הוא עדיין קיים – הודיע שהוא פוסל אפריורי כל מודעה ל"שירותי תמיכה טכנית", זאת משום שסטטיסטית, רוב המודעות האלה הן הונאה במקרה הטוב וניסיון החדרת נוזקה למחשב המשתמש במקרה הרע. ההכרזה של בינג מגיעה מספר ימים לאחר שגוגל הודיעה שהחל מעוד חודשיים, היא לא תאפשר מודעות להלוואות "עד יום המשכורת", מונח מנומס להלוואה עם ריבית נשך שהיתה גורמת אפילו לבנק ישראלי להשתנק. שתי החברות התחילו להבין שהן שימשו כלי בידיהם של נוכלים, ולעשות משהו בנידון.
2. רוצים למתוח ביקורת על מישהו או משהו? אל תעשו את זה בפייסבוק. ביום שלישי האחרון, הסירה פייסבוק את הפרופיל של חברת פרלמנט הולנדית, קקליק יוצ'ל, לאחר שזו מתחה ביקורת חריפה על המשטר, שהופך ליותר ויותר דיקטטורי, של שליט טורקיה, ארדואן. פייסבוק טענה אחר כך שהיא אכן הסירה זמנית את החשבון של יוצ'ל, אבל שלא היה לכך שום קשר לדברים שכתבה. באותו היום, גילתה הוצאת הספרים הבריטית Zed Books שעמוד הפייסבוק שלה נמחק בלי שום התראה. לגמרי לא במקרה, זד הוציאה לאחרונה ספרים שמותחים ביקורת חריפה על משטר ארדואן. במקרה הזה פייסבוק טוענת שידה לגמרי לא במעל ושלא ברור לה איך העמוד נמחק ושהיא בוחנת את המקרה. פייסבוק הואשמה בעבר מספר פעמים בכך שהיא תומכת במשטר ארדואן ומצנזרת את יריביו. זד מסרה שההכחשה של פייסבוק מקובלת עליה ושהיא מחכה להסברים. באותה הזדמנות, היא ביקשה מפייסבוק הבהרות על "הנחיות הקהילה", התירוץ הקבוע של פייסבוק כשהיא מוחקת עמודים, והאם הם מאפשרים ביקורת על ארדואן ותמיכה במפלגת הפועלים הכורדית, ארגון שהוצא אל מחוץ לחוק בטורקיה ושהמשטר שם טוען שהוא בעצם ארגון טרור.
3. כשמשטרת פילדלפיה החנתה רכב מעקב מול מטרה מודיעינית כלשהי שלה, היא עשתה את הדבר ההגיוני והסוותה אותו כרכב של גוגל סטריט וויו. אם אני הייתי צריך לשתול רכב מעקב שבו זמנית ישדר לציבור את המסר התת הכרתי של "הכל בסדר, המעקב כנגדך הוא בסך הכל מצד חברה למטרת רווח שלא חייבת לציבור דין וחשבון, אין מה לראות פה" כנראה שזה גם מה שאני הייתי עושה. הציבור בפילדלפיה התלהב פחות – כנראה מתוך תפיסה שלמשטרה מותר לרגל אחרי הציבור, אבל לא להתחזות או להיות טובה בזה – והמשטרה נאלצה להודיע שההסוואה היתה יוזמה מקומית, ושנפתחה חקירה בנושא. גוגל, וזה מובן לגמרי, מאד לא אהבה את השימוש הזה בלוגו שלה. פחות מובן למה הציבור התרעם.
4. דונלד טראמפ, המועמד הרפובליקני לנשיאות,תקף בסוף השבוע בחריפות את אמזון. הוא טען שיש לה בעיית הגבלים עסקיים מסיבית ושהעובדה שהיא לא נדרשת לשלם מסים נובעת מכך שג'ף בזוס שולט ב"וושינגטון פוסט" ומשתמש בו כאמצעי לחץ על פוליטיקאים. באמזון כנראה לא יתלהבו מתשומת הלב החדשה לעובדה שהיא כמעט לא משלמת מסים, אבל תמיד יוכלו לציין שהתגובה של טראמפ לגמרי לא מקרית: בסוף השבוע, חשף "הוושינגטון פוסט" שבשנות השמונים טראמפ פיברק דובר בלתי קיים, ושמי שהיה יוצר קשר עם הדובר היה מדבר למעשה עם טראמפ עצמו. שזה כנראה הדבר המביך ביותר שפוליטיקאי מוביל נתפס בו מאז שראש ממשלה מסוים התפייט שהוא בכלל לא צריך את הג'וב הזה, הציעו לו להיות שר חוץ באיטליה.
5. יש אתר של פושעים מקוונים (האקרים) בשם nulled.io ששימש לסחר ברכוש מקוון גנוב: גישה לחשבונות פייפאל, ביטקוינים גנובים וכן הלאה. למרבה השמחה, בסוף השבוע קרה לאתר משהו חיובי מאד: מישהו גנב את המידע של המשתמשים שלו ופרסם אותו ברשת. משתמשי האתר עומדים לגלות שהמיילים, כתובות האיי פי שלהם, ופרטים מזהים אחרים הודלפו. בוא נראה כמה זמן ייקח לגנבים שכוחם באנונימיותם להתחיל ליילל אחרי שהזהות שלהם תיחשף. יש לקוות שברחבי העולם, קציני משטרה תאבי קריירה ותובעים שאפתנים מתחילים כעת להצליב את הפרטים ושתוך כמה זמן הם יעדכנו את העיתונאים המקורבים אליהם בפרטיהם של מעצרים עסיסיים. באבוד רשעים, רינה.