$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הבריחה מסן פרנסיסקו

מתכנתת של טור נמלטת מארה"ב מאימת ה-FBI, פייסבוק רעה לעיתונות ואפליקציית זיהוי פנים רוסית מאיימת להפוך את האנונימיות ברחוב לנחלת העבר

יוסי גורביץ 15:5418.05.16

קודם כל נברח לברלין

בחג ההודיה האחרון הגיעו סוכני FBI לביתה של איזיס אגורה לאבקראפט. היא לא היתה שם, אז הם השאירו כרטיס ביקור וביקשו בנימוס שתחזור אליהם. היא חזרה אליהם באמצעות עורך דין, והסוכנים אמרו לו שיש להם צו הבאה נגד מרשתו ושהם רוצים לדבר איתה בלעדיו. פחות משבוע לאחר מכן, עלתה לאבקראפט על טיסה לברלין, ונמלטה.

 

על מה צו ההבאה? הבולשת לא מוכנה לומר, אבל לאבקראפט חושדת שהסיבה לכך היא העבודה שלה: לאבקראפט היא אחת המפתחות של טור, כלי האנונימיזציה שמאפשר לאנשים לתקשר זה עם זה בלי שממשלות יוכלו לדעת במי מדובר. אנחנו כבר יודעים שמפתח אחר של טור איפשר לבולשת לפרוץ את ההגנות של טור, ולאבקראפט החליטה שהיא לא תהיה חלק ממעשה דומה.

 

ה-FBI מסרב למסור את הסיבה לחקירה ה-FBI מסרב למסור את הסיבה לחקירה צילום: torproject.org

 

יהיה מעניין מאד, מבחינה דיפלומטית, אם לאבקראפט תבקש מקלט מדיני בגרמניה. אבל בינתיים היא בסך הכל רוצה להמשיך בחייה ולקבל ערובות שתוכל לחזור לארה"ב ללא חשש מרדיפה משפטית. ה-FBI לא מוכן לספק את הערבויות הללו או לומר על מה הוא רוצה לחקור אותה. לאבקראפט חוששת מהתרגיל שהבולשת כבר הפעילה כמה וכמה פעמים: לחקור אותך על משהו ואז להוציא צו שאוסר עליך לדבר על כך. בינתיים היא בברלין, והראיות לכך שממשלת ארה"ב מנהלת מלחמה נגד הצפנה ואנונימיזציה רק מצטברות.

 

יש להזכיר שוב שטור מקבל את עיקר הכסף שלו מזרוע אחרת של ממשלת ארה"ב, מחלקת המדינה, שחושבת שהרעיון שדיסידנטים יוכלו לדבר זה עם זה ללא חשש האזנה הוא דווקא רעיון נהדר. אבל לא בארצות הברית עצמה, כמסתבר.

 

פייסבוק בעד עיתונות? לא ממש 

מארק צוקרברג טוען מול כל מיקרופון רענן שהחברה שלו בעד עיתונות ובעד עיתונאים, אבל כמו הטענות שפייסבוק היתה אחראית למהפכות בעולם הערבי, המציאות לא מתיישרת עם ההצהרות של הרשת החברתית. במקרה של האביב הערבי, פייסבוק דיכאה אקטיבית את המתקוממים, כשפעם אחר פעם מחקה את העמודים שלהם משום שהם לא כתבו בשמות האמיתיים שלהם.

 

יחסים מורכבים עם עולם התקשורת יחסים מורכבים עם עולם התקשורת צילום: בלומברג

 

יכול להיות שפעם, מזמן, פייסבוק היתה כוח שקידם עיתונות – היא נתנה לאנשים לקדם כל דבר בערך, כך שאולי מדויק יותר לומר שהיא היתה אדישה לעיתונות. כיום, לעומת זאת, זה לגמרי לא המצב. פייסבוק שינתה את האלגוריתם של הפיד שלה וכעת עיתונאים מתקשים לפרוץ לפיד שלך. גם אם אתה עוקב אחרי עיתונים, יהיה להם קשה יחסית להגיע אליך, אלא אם הרבה מהחברים שלך קידמו את אותה הידיעה.

 

הסיבה לכך פשוטה: פייסבוק רוצה את הכסף של כלי התקשורת. היא מנסה לאלץ אותם להגיע לעסקאות שרעות להם וטובות לה. לצורך כך היא משתמשת בעובדה שהיא יכולה לצנזר את הפיד שלך בלי שתדע מזה. לא תגיעו לאף אחד בלעדינו, אומר צוקרברג לעיתונאים, לא כדאי שתשלמו לנו קצת פרוטקשן?

 

אנונימיות ברחוב? תשכחו מזה

אפליקציה רוסית חדשה בשם FindFace שמה לה למטרה לחסל את הסיכוי שלך ללכת ברחוב בלי שמישהו ישים לב. בינתיים, ההצלחה חלקית אך מרשימה: האפליקציה מאפשרת לאנשים לצלם אותך ברחוב ואז לבדוק מי אתה על פי הצלבת התמונה עם הרשת החברתית הפופולרית ברוסיה, Vkontakte. האפליקציה מתפארת בשיעור הצלחה של 70%.

ויקונטקטה גם נשלטת על ידי אוליגרך מקורב לקרמלין. רק אומר.

 

מזהים אותך ברחוב מזהים אותך ברחוב צילום: anniegrace7

 

אבל זו רק ההתחלה. העתיד, מבחינת יוצרי האפליקציה, שאפתני הרבה יותר. קודם כל, לפרוץ מהביצה הרוסית – זו אמנם ביצה גדולה מאד אבל עדיין שלולית ביחס לשאר העולם. אחר כך, לשכלל את התוכנה ולהביא אותה לכל מקום. עובר על פני חנות? מצלמות האבטחה שלך יזהו אותך, ומיד ישלחו לך פרסומת. חברות פרסום יגלו איפה אתה מסתובב, יסיקו מזה מה מעניין אותך, ויציפו אותך בפרסומות. וכמובן, מבחינת שירותי המשטרה החשאית כל זה פותח עולם חדש ואמיץ.

 

מה שמדהים באמת בכל הסיפור הוא שיש כחצי מיליון בני אדם שהורידו את האפליקציה למכשירים שלהם, ושהם השתמשו בה כדי לזהות שלושה מיליון בני אדם. בחברה מתגאים בכך שאת כל זה הם עשו מארבעה שרתים.

 

קצרצרים

 

1. האם אתם מעלים לגוגל דוקס מסמכים רגישים – שלכם, של החברה שלכם, של לקוחות? אז בבקשה תפסיקו את זה. זו פרצת אבטחה חמורה. החיפוש אחרי דברים בגוגל דוקס, שמכונה Google Dorking, כבר שלף משם המון דברים שאף אדם שהיה מקדיש לנושא מחשבה שנייה – אפילו מחשבה ראשונה – לא היה מעלה לשם. החיפוש הזה הוא אחד התחביבים של ה-NSA, למשל, בחיפושיה אחרי סיסמאות של אנשים. הגיע הזמן שזה יעבור מן העולם.

 

עדיף שלא להעלות מידע אישי לגוגל דוקס עדיף שלא להעלות מידע אישי לגוגל דוקס

 

2. החשיפות בפרשת ה-trending של פייסבוק לא מפסיקות: אחת העובדות כותבת ל"גרדיאן" באופן אנונימי על מה שהלך שם. הנקודה שאף אחד לא התייחס אליה קודם, לדבריה, היא הניהול הסקסיסטי להחריד של הפרויקט. נשים שהעלו הצעות זכו להתעלמות, גברים היו מעלים את אותה ההצעה וזוכים לשבחים. היא מציינת שמאז 2014, 15 מהעובדים התפטרו – ו-10 מהמתפטרות היו נשים. נו, לפחות סמנכ"לית פייסבוק, שריל סנברג, יכולה להמשיך לדבר על "העצמת נשים".

 

3. מחאה אזרחית רחבת היקף ביחס פרצה בדיקטטורה של וויאטנם, שנשלטת על ידי המפלגה הקומוניסטית. בתגובה, המפלגה עשתה את הטעות הקלאסית וחסמה את הגישה לפייסבוק. כידוע, זה אחד הגורמים לנפילת משטר מובארק: כשההמונים גילו שאין להם פתאום גישה לפייסבוק הם יצאו לרחוב לברר למה, גילו שזה באשמת המשטר, והצטרפו למהפכה. אם המפלגה רוצה להישאר בשלטון, עדיף לה לסבסד את פייסבוק ולשכנע את האזרחים לרבוץ מולה כמה שיותר זמן. מפלגה ערמומית במיוחד תבקש מפייסבוק סיוע בהצפת הפיד של האזרחים בסרטוני חתלתולים.

 

בנגקוק היא פקק תנועה תמידי בנגקוק היא פקק תנועה תמידי צילום: flickr / Fabio Achilli

 

4. בתאילנד, שכנתה של ויאטנם, הורתה הדיקטטורה הצבאית על הפסקת שירותי האופנועים של אובר וחברות אחרות. עריה של תאילנד נמצאות במצב של כאוס תחבורתי תמידי וכדי להגיע מנקודה לנקודה, רצוי להשתמש במונית-אופנוע, שמזגזגת בין כלי הרכב ומקצרת את הדרך ולעתים גם את חייו של הנוסע. יש בתאילנד כ-186 אלף מוניות-אופנוע רשומות – וכרגיל, אובר רוצה לשבור את השוק שלהן ולהוריד את הנהגים למדרגת עובד קבלן כדי שהבכירים שלה יעשו יותר כסף, תוך שהיא מתחמקת מהחובות הבסיסיים של נהגי מוניות. הממשלה, כרגיל, נגד.

 

5. חברות מעקב שמו לב שהרשת בעיראק לא היתה זמינה לפרקי זמן של שלוש שעות בכמה ימים האחרונים. בדיקה מהירה העלתה שמדובר באמצעי עיראקי חדשני למדי שמטרתו למנוע מתלמידים לרמות בבחינות הבגרות שלהם. זה טיפה דרסטי, אבל מסתבר שזו השנה השנייה שהממשלה העיראקית עושה את זה. בפעם הבאה שמישהו יגיד לכם שממשלות לא יכולות לחסום את הרשת, אל תשכחו את הפחחח. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x