מאקרו טכנולוגי
האם רכישת הענק של לינקדאין היא הטעות הראשונה של סאטיה נאדלה?
מיקרוסופט הוציאה כ-26 מיליארד דולר על רכישת חברה לא רווחית, למרות ניסיון מר בתחום הרשתות החברתיות עם שתי יוזמות כושלות. חמש נקודות למחשבה
1. לא רווחית. לינקדאין הפסידה כ־166 מיליון דולר בשנה שעברה מול הכנסות של כ־2.9 מיליארד דולר. המניה ספגה ירידת ערך כל כך גדולה שהיא מחקה כמיליארד דולר מהונו של מייסדה ריד הופמן. הדיווחים האחרונים אמנם היכו את תחזיות האנליסטים, אך החברה עדיין הפסידה 46 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2016. מספר מנויי הפרימיום בעלייה, אך הם משתמשים ברשת באופן נקודתי שמקשה לסמוך עליהם לצורך הכנסות קבועות.
2. כבר שם. מיקרוסופט מנסה זה שנים להיכנס לעסקי המדיה החברתית. היא בחנה מספר יוזמות בתחום בשנים האחרונות, מ־Yammer שרכשה ב־2012 ב־1.2 מיליארד דולר ועד SO.CL שהשיקה באותה שנה כרשת חברתית מוכוונת אקדמיה. שתי היוזמות לא התרוממו. החלק המדאיג הוא ששתי היוזמות יועדו במקור כרשתות חברתיות מקצועיות, ו־Yammer כבר משווקת כרשת חברתית פנימית לארגונים. אז למה מיקרוסופט בכלל צריכה את לינקדאין?
3. חוסר ידע. חברות גדולות כמיקרוסופט וגוגל לא מבינות במדיה חברתית. מדובר בתחום שבו נדרשים סוג שונה של תובנות עסקיות. זו הסיבה שכל השחקניות הגדולות בתחום מתמקדות בעיקר בתחום הזה ואינן פוזלות לעסקים אחרים למרות שהן היו מסוגלות לכך. פייסבוק היא הדוגמה הטובה ביותר. מיקרוסופט כבר שותפה בכירה בפייסבוק, מה מנע מהחברה להעמיק את השותפות הזו עוד יותר?
4. לקח מגוגל. אין שום דבר שמיקרוסופט יכולה להציע ללינקדאין שיאפשר לה להתרומם, ולהפך. מיקרוסופט יודעת למכור שירותי תוכנה ארגונית וקצת חומרה. אין לה שום ניסיון במדיה חברתית. גוגל הבינה שמדובר בשדה מוקשים לאחר כמה כישלונות צורבים בתחום. חטא היוהרה נוטה להתנקם בחברות שלא מודות במגבלות שלהן.
4. פרמיה גבוהה. שילוב החברות לא ייטיב עם מצבן הפיננסי של שתי החברות והטמעת חברה בעלת מותג כה חזק עשויה ליצור יותר בעיות מפתרונות עבור מיקרוסופט. אחרי ששילמה פרמיה של כ־50% על לינקדאין מיקרוסופט תתקשה מאד לייצר מספיק הכנסות כדי לספוג את עלות הקנייה. ובסוף היום מנכ"ל לינקדאין ידווח ישירות לסאטיה נאדלה, מה שהופך אותו בפועל לסמנכ"ל. לא ברור עד כמה זה שינוי שהוא יוכל להתמודד איתו לאורך זמן.