כנס כלכליסט
מנכ"לית לאומיטק: "השקעת הבנקים בפינטק היא הגבוהה ביותר בין השקעותיהם"
לדברי יפעת אורון בכנס פינטק של "כלכליסט", "במשך 200 שנה לא היתה מהפכה בעולם הבנקאות כמו פינטק. אנו רואים בשלות של טכנולוגיות שמאוד רלוונטיות לעולם הבנקאות"
"המלחמה שלנו נמצאת מול עולם הטכנולוגיה - העולם שאנחנו משרתים אותו", כך אמרה הבוקר (ג') בכנס פינטק 2016 יפעת אורון מנכ"לית לאומיטק. "אנו רואים המון חברות הייטק, וכל חברה רואה עצמה שהיא משנה את העולם אך מה שקורה בפועל הוא שמרבית החברות עוזרות לשפר דברים ופעם בכמה שנים מגיעה חברה שהוגה רעיון שמשנה תעשייה שלמה, כמו אובר למשל".
"המאפיינים של disruption זה השינויים בתעשיות ששנים רבות מאוד לא קרה בהם שינוי. התופעה השנייה זה רגולציה. כאשר מתחילים לשים חומות של רגולציה נוצרים חסמי כניסה מאוד גבוהים שגורמים למי שמשחק בתעשייה של עולם הרגולציה לשחק עם קצת פחות חושים לעומת מצב שבו היה פועל תחת פחות רגולציה.
"למשל עולם התחבורה, חברת Gett ו-Uber שהפכו את הפרדיגמות, והזמנת מונית מתחנת מוניות היא כבר פעולה שאף אחד לא מבצע כמעט. אפילו בכרטיס האשראי לא משתמשים לצורך כך אלא דרך האפליקציה. שינוי נוסף שצפוי הוא מכוניות ללא נהגים - תעשיית האוטומוטים. עוד גאווה ישראלית היא WeWork שגרם לנו להתחיל לחשוב אחרת. החלה מהפכה שמאפשרת לשוכר לא להתחייב לתקופת שכירות ארוכה. גם בשוק הדיור WeWork הולכת לכיוון של שכירות שלא לתקופת התחייבות ארוכה".
"במשך 200 שנה לא היתה מהפכה בעולם הבנקאות כמו בפינטק היום", הדגישה אורון. ההזדמנות נמצאת לדעתנו בהתחברות לטכנולוגיות חיצוניות - כפי שמכונה Fintegration. אנו שואלים את עצמנו אם המצב הזה הוא כל כך שחור - אני רואה קצת כחול. רואים תופעה של Unbundling of the banks. רואים בשלות של טכנולוגיות שמאוד רלוונטיות לעולם הבנקאות.
"ברור שהבנקים היו בהכחשה, ואני חושבת שאין בנק שלא להתעורר ואמר לעצמו שהוא חייב לראות איך הוא משתלב בעולם החדש. חלק גדול מהבנקים, הגדולים בעולם, החלו כבר להשקיע הרבה, וכמות ההשקעות של הבנקים בתעשיית הפינטק, מתוך סך עוגת ההשקעות של הבנקאות העולמית, הולכת וגדלה. גם שיתופי פעולה של בנקים ופלטפורמות מימון המונים קורים - חלקם באמצעות העמדת הון לחברות האלה. בנקים מסויימים בעולם החליטו שהם רוכשים חברות פינטק. משקיע שעומד בפני השקעה בחברת פינטק שואל את עצמו מי ירכוש בהמשך את החברה שהוא משקיע בה. התשובה היא שהבנקים כן מסוגלים לרכוש חברות כאלו", אמרה אורון.
אורון סקרה את תמונת ההשקעות בתעשיית הטכנולוגיה הפיננסית: "עולם הפינטק מקבל המון תשומת לב מצד המשקיעים. מעניין לראות את מגוון התחומים בפינטק. יש מעל 20 חברות פרטיות ששוות מעל 50 מיליארד דולר. תעשיית ההלוואות - 67 מדינות שאפשרות זאת לעומת רק 2 מדינות שאיפשרו זאת ב 2006. תחום זה החל כהלוואות מאדם לאדם (P2P), וזה התרחב היום לרכישת רכבים, תחום המכונה Digital Lending. יש סימני שאלה מעל העולמות האלו. הרעיון החל כאשר חברות נתנו הלוואות ומימנו את זה מאקוויטי. בהמשך, כאשר ראו שזה לא עובד, פעלו בצורה של מלווים ולווים בלבד. ראינו את ענקית מימון ההמונים האמריקאית לנדינג קלאב שלא הצליחה לעמוד במודל". לדבריה, לאט לאט רואים שחברות כאלו נעשות דומות יותר לדפוסי הפעולה של בנק. מצפים מהן לקחת חלק מהסיכון גם עליהן ורואים אותן שומרות בצד הון, בדומה לבנקים ששומרים על יחס הלימות הון".
לסיכום אמרה אורון כי השאלה היא לא אם הבנקים נגד תעשיית הפינטק - אלא מי ימשיך לשלוט בתעשייה.