גם מגזין האקונומיסט מוטרד מההייטק הישראלי: "אומת הסטארט־אפ מתייבשת"
לא רק סיסקו, גוגל ורשות החדשנות: גם המגזין הכלכלי המוביל מפנה זרקור לגורמים המרכזיים המאטים את צמיחת ההייטק הישראלי, ובהם הירידה באקזיטים ובבוגרי מקצועות ההייטק באקדמיה
המגזין הכלכלי הנחשב אקונומיסט מצטרף למהקלה ההולכת וגוברת בחודשים האחרונים של אלה הטוענים כי הצמיחה בענף ההייטק הישראלי הולכת ונשחקת. תחת כותרת המשנה "אומת הסטארט־אפים מתייבשת", מונה האקונומיסט את הגורמים המאיטים את הצמיחה בענף ההייטק הישראל שכונה עד לאחרונה ה'קטר של המשק'. האקונומיסט מצטרף לשורה של קולות דומים שנשמעו בחודשים האחרונים מצד אישים כגון יו"ר ומייסד סיסקו ג'ון צ'יימברס ויו"ר גוגל אריק שמידט, וארגונים כגון רשות החדשנות במשרד הכלכלה וחברת המחקר IVC שציינה כי היקף האקזיטים בישראל ירד משמעותית.
- אהבת זרים: ההייטק המקומי זקוק לאקזיטים
- החורף כבר כאן: סכום העסקאות בהייטק צנח במחצית הראשונה של 2016
- ירידה באקזיטים במחצית הראשונה של 2016
בהשראת דו"ח שפרסם הכלכלן הראשי במשרד האוצר מציין האקונומיסט את הירידה במספר בוגרי מקצועות ההייטק באקדמיה; הפרישה המואצת של עולי ברית המועצות מענף ההייטק; התחרות ממנה סובל צה"ל בהכשרת והעסקת חיילים בעלי אוריינטציה טכנולוגית אל מול הענף האזרחי; וכן את השיעור ההולך וגדל של אוכלוסיות שאינן משתתפות במעגל העבודה בהייטק, בהם הערבים והחרדים ששיעורם באוכלוסיה עומד כיום על 25%.
באקונומיסט מונים גם כמה מאפיינים תרבותיים שלא תורמים לצמיחה של ההייטק המקומי כגון עודף של חברות סטארט־אפ וריבוי יזמים, תופעה שמגיעה על חשבון יכולתן של חברות הייטק גדולות יותר לגדול עוד, וכן הנטייה לצאת ל'אקזיט' מוקדם ולמכור את החברה לענקיות זרות. הפתרונות שהאקונומיסט מציע להייטק הישראלי ליישם כוללים הכשרה מוגברת של חרדים וערבים־ישראלים למקצועות ההייטק, והוא מרחיק לכת עד כדי המלצה לייבא עובדי הייטק מיהודה, שומרון ועזה, לפני שישראל פותחת את שעריה בפני מהגרי הייטק מהודו או מסין.
בשבוע שעבר חשפה חברת המחקר הישראלית IVC כי החורף הכלכלי שהחל בעמק הסיליקון הגיע גם לישראל ובמחצית הראשונה של השנה נרשמה ירידה דרמטית בהיקף האקזיטים מ־ 4.24 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2015 ל־3.32 מיליארד השנה. גם חלון ההנפקות נסגר, כאשר עד כה הנפיקה השנה רק חברה ישראלית אחת, טרנדיט, שביצעה הנפקה זעירה בשווי של 17.6 מיליון דולר.
בסוף החודש שעבר פרסם המדען הראשי במשרד הכלכלה דו"ח המעיד על מחסור חמור של למעלה מ־10,000 עובדים בתעשיית ההייטק. חלק מהירידה, נובעת מתמהיל הסטודנטים: בשנת 2004 עמד שיעור מקבלי התארים במקצועות ההייטק על 13% מכלל הבוגרים, בעוד שבשנת 2014 הוא עמד על 8.7% בלבד.