ירידה באקזיטים במחצית הראשונה של 2016
במחצית הראשונה של 2016 בוצעו 45 עסקאות בשווי כולל של כ-3.3 מיליארד דולר, לעומת 64 עסקאות בשווי של כ-4.2 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד. מנכ"ל IVC: " אווירת השוק הנוכחית מאפשרת לחברות להתמקד דווקא בצמיחה ולא באקזיטים"
המחצית הראשונה של 2016 מעידה על ירידה בכמות האקזיטים שהיו לחברות ישראליות, כאשר חלק גדול מעסקאות הרכישה שבוצעו בתקופה זו שייכות לעסקת הרכישה של איזיצ'יפ על ידי מלאנוקס, שנחתמה סופית בתחילת 2016 והתגבשה במהלך 2015.
- חברת HGT שמפתחת תאורת רחוב חכמה גייסה 2 מיליון דולר
- הממשלה תקדם הקלות מס לחברות הייטק בינלאומיות
- זרוק פירור למייסד: היזמים צריכים להגן על עצמם בדרך לאקזיט
על פי הדו"ח של IVC-Meitar במחצית הראשונה של השנה היו 45 עסקאות בשווי של 3.32 מיליארד דולר. זאת בהשוואה ל-64 עסקאות בשווי של 4.24 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2015. עסקת אקזיט ממוצעת עמדה על 74 מיליון דולר, גבוה במעט מממוצע של 72 מיליון דולר לאקזיט בשנת 2015. 57% מהסכום הכולל באקזיטים שייך לשלוש רכישות בלבד. אלה הן רכישת איזיצ'יפ ע"י מלאנוקס תמורת 811 מיליון דולר, עסקת הביי-אאוט של Xura שעמדה על 643 מיליון דולר והרכישה של ראבלו ע"י אורקל שהסתכמה ב- 430 מיליון דולר.
במחצית הנוכחית רק חברה טכנולוגיה ישראלית אחת הנפיקה בחו"ל וגם זו הנפקה צנועה: חברת trendIT גייסה 5.9 מיליון דולר לפי שווי חברה של 17.6 מיליון דולר בהנפקה בבורסה של לונדון. נתוני ההנפקות לציבור התרסקו לפיכך ב-99%, מ-609 מיליון דולר שגויסו בשמונה הנפקות ציבוריות במהלך שנת 2015.
עם זאת, עורכי הדוח מסייגים וטוענים כי הגם שהנתונים מציגים האטה בהיקפי האקזיטים, האטה כזו אופיינית למחצית הראשונה של השנה. בנוסף, הקצב עד כה משקף קצב שנתי התואם לממוצע בשש השנים האחרונות. ההערכה היא כי עד סוף שנת 2016 האקזיטים יעמדו על 100 עסקאות לפחות, שיסתכמו בכ-7 מיליארד דולר ללא עסקאות ביי-אאוט, או כ-13% פחות מהסכום שהניבו 111 אקזיטים בשנת 2015.
קובי שימנה, מנכ"ל חברת המחקר IVC אומר: "אנו צופים כי המספרים של 2016 לא יהיו שונים באופן דרמטי מאלו של השנים הקודמות. עם זאת, התחזית שלנו מדברת על ירידה, מאחר ואנחנו מאמינים כי אווירת השוק הנוכחית מאפשרת לחברות להתמקד דווקא בצמיחה ולא באקזיטים. לא רק שיש היום יותר ויותר חברות שמעדיפות לצמוח, אלא שנראה שגם המשקיעים מוטים יותר לכיוון, אם לשפוט לפי העובדה שלחברות בצמיחה קל יותר היום לגייס הון. טרם פרסמנו את דוח גיוסי ההון לרבעון השני של השנה, אך אני כבר יכול לומר שהנתונים מעידים בהחלט על מגמת עליה בגיוסים".
מאז תחילת השנה נמשכה מגמת הרכישה של חברות ישראליות על ידי ישראליות אחרות. עסקת הרכישה הגדולה ביותר עד כה בשנת 2016 הייתה ישראלית, הן מן הצד הרוכש והן מן הצד הנרכש ושיקפה לא רק את האקזיט הגדול של איזיצ'יפ, אלא גם את הרכישה הגדולה שביצעה מלאנוקס. בסך הכל נרשמו 8 עסקאות כלל ישראליות – עסקאות בהן הרוכשת והנרכשת הן חברות הייטק ישראליות - מאז תחילת שנת 2016 והן הסתכמו ב-916 מיליון דולר. עם זאת, רוב חברות ההייטק הישראליות שביצעו רכישה ריכזו את מאמציהן בשוק הגלובלי, ב-21 עסקאות בשווי כולל של 1.2 מיליארד דולר.
עו"ד דן שמגר, שותף במשרד מיתר ליקוורניק גבע לשם טל, מוסיף ש"לא ניתן שלא להתייחס לירידה במספר העסקאות במהלך החציון הראשון של השנה. מגמה זו הייתה צפויה נוכח מספר מגמות, שניתן היה לזהות בשוק הטכנולוגי בעיקר בארצות הברית, ובמידה חלקית גם בסין, כבר בשלהי השנה שחלפה. בניגוד לישראל, הרבעון האחרון של שנת 2015 הציג מגמה של האטה בפעילות חברות הטכנולוגיה ובעיקר ירידה בגיוסי ההון בארצות הברית . ירידה בשווי חברות פרטיות לצד אי יציבות במחיר החברות הציבוריות בארצות הברית ובסין הוביל למשנה זהירות בכלל, ובהקשר הנוכחי להאטה בתהליכי קבלת החלטות של רוכשים. יש להניח שההאטה תמשיך בחצי השני של השנה״.