ממשיכים לשבור שיאים: עלייה של 55% בגיוסי חברות סטארט-אפ ישראליות ברבעון 2
למרות הקיפאון בהשקעות ההייטק בעולם, נתוני חברת IVC-KPMG מצביעים על גיוס בהיקף של 1.7 מיליארד דולר לחברות הטכנולוגיה הישראליות ב-187 עסקאות במהלך הרבעון השני של השנה ומצביעים על "סביבה יציבה וחזקה"
חברות הסטארט אפ המקומיות עדיין לא שמעו על החורף שהגיע להשקעות בעולם. ברבעון האחרון נרשם בישראל שיא כל הזמנים בגיוסי הון לחברות צעירות. על פי סקר IVC-KPMG חברות טכנולוגיה ישראליות גייסו 1.7 מיליארד דולר ב-187 עסקאות ברבעון השני של 2016. הסכום מהווה עליה חדה של 55% לעומת 1.1 מיליארד דולר שגוייסו ב- 174 עסקאות היי-טק ברבעון הראשון של השנה.
- זהו ההסבר העיקרי להצלחת סטארט-אפים
- האם החורף של עמק הסיליקון עושה דרכו לישראל?
- משרד האוצר: מעמדה של ישראל כמובילת חדשנות גלובלית נפגע
העסקה הגדולה ביותר ברבעון, השקעה בסך 300 מיליון דולר בחברת היישום הסלולרי לתחום המוניות גט, תפסה נתח של 18% מסך ההון בתקופה. גם כאשר לא מחשיבים את עסקת גט בממצאים, היקף הגיוסים ברבעון האחרון עדיין משקף עליה מרשימה של 27% לעומת הרבעון הראשון של השנה. סבב הגיוס הממוצע ברבעון השני של השנה הגיע לשיא של 9.2 מיליון דולר, עליה משמעותית מ- 6.5 מיליון דולר ו-6.7 מיליון דולר של הרבעון הקודם והרבעון המקביל אשתקד, בהתאמה.
במחצית הראשונה של שנת 2016, היקף הגיוסים של חברות ההיי-טק הישראליות הסתכם ב- 2.8 מיליארד דולר ב- 361 עסקאות, זינוק של 35 אחוזים בהשוואה ל- 2.1 מיליארד דולר שגוייסו ב- 327 עסקאות בשישה החודשים הראשונים של 2015.
עופר סלע, שותף היי-טק ב- KPMG סומך חייקין סבור כי: "כל הפרמטרים בהשקעות בחברות סטארט אפ ברבעון האחרון מצביעים על סביבה חזקה ויציבה. התעשייה ממשיכה להתבגר ולהתפתח תוך כדי שהיא מייצרת ומצמיחה חברות חדשות. אנחנו באמצע הקיץ, אבל לא נראה שהחורף מעבר לפינה. עם זאת, נראה שחלק ניכר מהכסף שמגוייס עכשיו על ידי החברות, מגוייס תוך כדי מחשבה על יום סגריר".
סקר IVC-KPMG מצביע על מספר מגמות שהובילו להיקף הגיוסים המרשים ברבעון השני, כשהבולטת שבהן הינה מגמת העליה המתמשכת בעסקאות גדולות, של למעלה מ- 20 מיליון דולר. עם 1.1 מיליארד דולר שגוייסו ב- 25 עסקאות כולל עסקת גט, עסקאות גדולות סגרו עליה ניכרת הן מבחינה מספרית 39% והן מבחינת היקף ההון שגויס 88%, בהשוואה לרבעון הראשון של 2016.
מנכ"ל חברת המחקר IVC, קובי שימנה, סבור כי, "העלייה הבולטת בעסקאות הגדולות מושפעת מפעילות גוברת של משקיעים זרים – בעיקר של תאגידים וקרנות הון סיכון – בחברות בשלבי צמיחה. יחד עם זאת, מגמת העליה הזו לא מוגבלת רק לעסקאות גדולות. ראינו גם עליה בעסקאות בטווח נמוך עד בינוני, כאשר עסקאות בטווח של 5 מיליון דולר עד 10 מיליון דולר זינקו ב-50%, לשיא של 234 מיליון דולר. המגמה הנרחבת הזו גורמת לנו להאמין שגיוסי הון סיכון ימשיכו במגמה חזקה, עם עליה כוללת של 20% בהיקף גיוסי ההון ב-2016 בהשוואה לשנה הקודמת, או צפי לסך גיוסים שנתי של כ-5.3 מיליארד דולר".
ברבעון השני של 2016, 117 עסקאות מגובות הון סיכון הסתכמו בגיוס שיא של 1.1 מיליארד דולר או 63% מההון הכולל שגויס, עם עליה של 37% לעומת 782 מיליון דולר שגויסו ב-97 עסקאות ברבעון הקודם.
סקר IVC-KPMG מצביע על עלייה במספר העסקאות בהן מעורבות קרנות הון סיכון זרות. במחצית הראשונה של 2016, כ-57% מכלל העסקאות כללו לפחות קרן הון סיכון זרה אחת, בהשוואה לממוצע של 32% בתקופה המקבילה, בשנתיים הקודמות.