דו"ח טכנולוגי
טוויטר לא מצליחה לכסח שדים ישנים
מה קורה לאישה שחורה מצליחה בטוויטר, פייסבוק מודה שהיא לא מצליחה להתמודד עם איומי אונס ברשת, וקבוצת הווטסאפ של המורדים הטורקים
האגו הגברי מצא מפלט בטוויטר
שנתיים לאחר שמנכ"ל טוויטר לשעבר, דיק קוסטולו, כתב לצוות שלו שהוא מתבייש בתגובה של טוויטר להתעמרות מקוונת במשתמשות, מגלה כוכבת "מכסחות השדים" שהיא לא יכולה לעמוד לבדה מול אלפי משתמשי טוויטר.
לזלי ג'ונס היא אישה שחורה, וזו כנראה הסיבה הבולטת לכך שנבחרה כמושא התקפות של המוני פחדנים אנונימיים בטוויטר. מה שקורה כאן הוא סוג של גיימרגייט – ערימה של גיקים החליטה לפני כמה חודשים שהעובדה שהחליטו להוציא מחדש את "מכסחי השדים" כשהגיבורות שלו הן נשים ולא גברים היא סוג של עלבון למין הגברי.
ההתקפות על ג'ונס באו במהירות ובחריפות יוצאת דופן. הן היו כה ארסיות עד שהיא סגרה זמנית את חשבון הטוויטר שלה. משתמשים התגייסו לעזרתה, עם ההאשתג @LoveforLeslieJ, ומאות החלו לשלוח לג'ונס מסרונים חיוביים.
ג'ונס סיפרה בכנות על מה שהיא חוותה: היא ידעה שיש גזענות, כתבה, אבל היא מעולם לא הופנתה אליה בעוצמה כזו. ברגע שבו היא חשבה לעצמה שהיא הוכיחה שהיא שווה משהו, היא חטפה בפרצוף זרנוק של שנאה. בקרב תנועת המיזוגנים של "מועדון הפיתוי" מקובלת הטקטיקה שמכונה negging, פגיעה בביטחון העצמי של המטרה עד שהיא מתחילה לפקפק בעצמה. כשמאות זרים צורחים לך שאת אשפה לא ראויה זה משפיע. עבדכם הנאמן היה פעם בצד הלא נכון של זרנוק ההשמצות של מעריצי הצל, וזה יכול להיות מפחיד. ולי יש ניסיון של שני עשורים בהתמודדות עם בריוני רשת. לאחר יממה של התעללות כזו, עזבה ג'ונס את טוויטר: "אני עוזבת את טוויטר הלילה בדמעות ובלב עצוב. כל זה בגלל שעשיתי סרט. אתם יכולים לשנוא את הסרט, אבל החרא שחטפתי הלילה... זה לא בסדר".
בטוויטר מסרו בתגובה שהם עובדים על זה, ושהם סגרו או השעו לא מעט חשבונות – אבל שהם זקוקים למידע מאחרים כדי לפעול. חברים, התירוץ הזה היה יכול לעבוד לפני שנתיים. היום קשה הרבה יותר לקבל אותו.
והבעיה לא מוגבלת לטוויטר.
איומי אונס? בפייסבוק לא מתמודדים
בכנס שנערך בבריטניה ועסק בבריונות רשת, הודתה נציגת פייסבוק, אנטיגונה דייוויס – ראש חטיבת האבטחה הגלובלית של פייסבוק – שהמדיניות של חברתה למאבק באיומי אונס נכשלה.
דייוויס ציינה שיש לפייסבוק מדיניות של אפס סובלנות כלפי איומי אונס – אבל שלמרות ניסיונות חוזרים ונשנים להנחיל את המדיניות הזו לצוותים של החברה, איומי האונס נמשכים. אף שחלק קטן מאיומי האונס מופנים כלפי גברים, הרוב המכריע שלהם מופנה כלפי נשים, והם נשק מובהק במאבק להפוך את המדיה החברתית לאזור גברי בלבד.
לדברי דייוויס, אחרי שורה של שינויים, היא ראתה שינוי חיובי ניכר בתגובות של הצוותים של פייסבוק כלפי איומי האונס. עם זאת, לא פייסבוק ולא החברות האחרות בכנס הסכימו לספק מספרים.
ארגונים שנאבקים בבריונות רשת דווקא הביאו נתונים. הם אמרו ש-76% מהטקסטים שכנגדם הוגשו תלונות לא הוסרו מהרשתות החברתיות, ושכ-15% מכלל ההודעות ביוטיוב (!) נמצאו פוגעניות. חברת הפרלמנט ג'ס פיליפס מהלייבור ציינה את נושא התאגדות המשתמשים כדי לפגוע במשתמשת אחרת. עלתה הדרישה שפייסבוק וטוויטר פשוט ירחיקו משתמשים שעוסקים בשיטתית בפגיעה באחרים – אבל יש כאן כמה בעיות. קודם כל, לפייסבוק אין אינטרס לעשות זאת. משתמשים שכותבים בה מכניסים לה כסף, ולא כל כך משנה מה הם כותבים. שנית, אם מחקת משתמש אחד, יצוץ משתמש בדוי אחר. הפתרון, אם יש כזה, יקר מאד: זיהוי משתמש שמבצע פעולות פוגעניות למרות שנמחק בעבר, והגשת תביעה אזרחית כזו שתגרום לו להחוויר. זה, כאמור, יקר מאד וייקח שנים. בינתיים, זה לא שווה לפייסבוק או טוויטר את הבלגאן.
הפיכות לא עושים בווטסאפ
ככל שנחשפים יותר פרטים על הפיכת הקצינים הכושלת בטורקיה, כך היא נראית חובבנית יותר. למשל, מסתבר שלקושרים היתה קבוצת ווטסאפ, ושהיא שימשה אותם לניהול ההפיכה. כן, אותו כלי שמשמש את המשפחה שלכם להחליף בדיחות דלוחות שימש קבוצה של קושרים בניסיון להפיל את הממשלה שלהם. השם של קבוצת הווטסאפ, אגב? "אנחנו ארץ של שלום".
מה שמעלה את השאלה המציקה איך המודיעין הצבאי לא ידע על כל זה, והתשובה המתבקשת היא שהוא ידע אבל העדיף להעלים עין. למורדים, דווח, דווקא היה מומחה לוחמת סייבר בשורותיהם - אחמט זקי גרהאן, היה ראש מדור המבצעים והמודיעין בבית הספר למלחמה של המטכ"ל הטורקי, וכתב כמה וכמה מאמרים על אבטחת סייבר. אחד המאמרים שלו הזהיר שכוחן של רשתות חברתיות בשעת משבר, בכלל זה ב"תקריות רחוב במשטרים דכאניים", עשוי להיות מכריע; אף על פי כן, הוא לא נקט בצעדים הנדרשים להורדת הרשת בטורקיה.
במקביל, פורסמו כמה סרטונים מזעזעים על ההפיכה – באחד מהם רואים טנק רומס כלי רכב בגשר על הבוספורוס כשהוא שועט לעבר היעד שלו, באחר רואים מסוק יורה מהאוויר על אזרחים. תשמור האלה ותציל.
קצרצרים
1. אתמול (ב') היתה אמורה יאהו לקבל את ההצעות העדכניות לרכישתה, והחברה מנסה בכל הכוח למכור את עצמה לטמבל הראשון שיסכים לקחת. עם זאת, החברה לא מסרה שום עדכון בנושא, וזאת בשעה שהגיעו הדו"חות הרבעוניים שלה, שרק שפכו שמן על המדורה. ההפסדים של יאהו עלו ל-440 מיליוני דולרים ברבעון הראשון של 2016, וזאת למרות עליה בהכנסות מצד חטיבת האינטרנט שלה של כ-60 מיליונים. ואם לא היו לחברה מספיק צרות, דו"ח שיצא בשבוע שעבר מצא שחלק ניכר מהפטנטים שלה פגומים. נהדר.
2. ממשלת גרמניה מקשיחה את הדרישות שלה ממכוניות אוטונומיות, וכעת היא רוצה שכל אחת מהן תכיל מעין קופסה שחורה, שתתעד ותשלח את כל המידע שהרכב אוסף על הנהג שלו ועל הנהיגה בו, כדי שאפשר יהיה לחקור בקלות תאונות אחר כך. הדרישה הזו מגיעה לאחר אוסף התאונות של רכבי טסלה, שדווקא מצוידים בקופסה שחורה כזו. המכשיר, אם וכאשר ייושם, יאפשר מעקב יוצא דופן אחרי נהגי רכב; צאו מנקודת הנחה שמתייחסים אליכם כאילו יש מצלמת מעקב ברכב.
3. ערב הסעודית רוצה להשקיע בעמק הסיליקון. אבל שם, למרבה ההפתעה, קצת מהססים. מסתבר שלכסף יש בכל זאת ריח. אובר לקחה כמה מיליארדים מערב הסעודית, למרות שבממלכה אסור לנשים לנהוג, אבל לא כולם מוכנים לרדת לרמה של אובר. לחברה יש תירוץ: אובר מספקת לנשים סעודיות מוביליות שהם לא יכלו לקבל בדרך אחרת. התירוץ הושמע על ידי אריאנה הפינגטון, לשעבר מנהלת פלטפורמת בלוגים מובילה, שהצליחה לקדם את עצמה לתפקיד דירקטורית באובר.
4. ארגון הרפורמה בהגירה של מארק צוקרברג, fwd.us, שתפקידו בחיים הוא לאפשר כניסה קלה לארה"ב של עובדי הייטק זרים כדי להוריד את מחיר העבודה המקומית ולהעלות את הרווחים של צוקרברג על חשבון העובדים, הודיע שהוא ערך בדיקה בשלוש מדינות שנחשבות מדינות מפתח בבחירות בארה"ב, ובכל אחת מהן התושבים דוחים את תכנית ההגירה של טראמפ ברוב גדול. ההודעה הגיעה עם פתיחת הוועידה הרפובליקנית, והיא נחשבת לעוד סוג של אתגר של עמק הסיליקון ביחס לטראמפ ותומכיו. יש לציין שהמועמדת המתחרה, קלינטון הדמוקרטית, דחתה גם היא את תכנית ההגירה הרצויה לחשבון הבנק של צוקרברג.
5. ארגון וויקיליקס – כן, מסתבר שהוא עדיין קיים – אמור היה לפרסם אמש (ב') ערימה של מסמכים שלטענתו שופכים אור על ההפיכה בטורקיה. באופן בלתי מפתיע, האתר היה תחת התקפה כבדה שמנעה ממנו לפרסם את המסמכים. בוויקיליקס אמרו כי להערכתם, גורם ממשלתי טורקי עומד מאחורי ההתקפה, אך לא מסרו פרטים נוספים. נעדכן אם יהיה מה לעדכן.