מיקרוסופט היכתה התחזיות לרבעון; המניה זינקה ב-3.5% במסחר המאוחר
ההכנסות של ענקית התוכנה ברבעון הסתכמו ב-22.6 מיליארד דולר; הרווח הנקי למניה היה 69 סנט - מעל תחזיות האנליסטים שעמדו על 58-62 סנט
ענקית התוכנה מיקרוסופט פרסמה היום לאחר סיום המסחר בוול סטריט את הדו"חות לרבעון הפיסקאלי הרביעי. ההכנסות עלו ב-2% ל-22.64 מיליארד דולר, מעל תחזיות האנליסטים שעמדו על 22.2 מיליארד דולר. החברה שברה בכך רצף של ארבעה רבעונים בהם נרשמה ירידה בהכנסות. הרווח הנקי המתואם למניה היה 69 סנט - מעל תחזיות האנליסטים שעמדו על 58-62 סנט. המניה זינקה ב-3.5% במסחר המאוחר.
מדובר אולי ברבעון העמוס, החשוב והפעיל ביותר עבור מיקרוסופט מאז הקמתה ב-1975, אם כי ברוב המוחלט של המקרים ההכרזות הרבות בו עדיין לא השפיעו על ביצועי החברה והמניה.
כך למשל, מיקרוסופט הכריזה בתחילת אפריל בכנס Build על אסטרטגיה חדשה של "בוטים כאפליקציות", שתשנה לחלוטין את הדרך שבה אנחנו חושבים על מערכות הפעלה. בעתיד, מבטיחה מיקרוסופט, לא יהיו ממשקים ויזואליים, תוכנות או מערכות הפעלה, אלא בוטים – ואנחנו נשלוט בכל המחשבים והישומים שלנו דרך מערכות בינה מלאכותית שאליהן נוכל לדבר ישירות.
מאוחר יותר, בתערוכת קומפיוטקס בטייוואן ביוני, מיקרוסופט הודיעה על כוונתה לפתוח את פרויקט הולולנס לרווחה במיזם שאפתני במיוחד, וליצור עולם שלם של פתרונות מציאות מדומה ומציאות מוגברת שיידעו לעבוד ביחד. זה היה ללא ספק החזון השאפתני אבל הפרקטי ביותר שהוגדר עד כה למציאות מדומה. לאחר מכן, בתערוכת המשחקים E3 בלאס וגאס, מיקרוסופט הכריזה כי בשנה הבאה תשיק דור חדש של קונסולת המשחקים שלה, וכי בחודש הבא היא תשיק גרסה דקה וקלה יותר של XBOX One הקיימת.
ואם זה לא מספיק, מיקרוסופט הודיעה ברבעון האחרון כי תשתף פעולה עם פייסבוק בעסקת ענק להנחת סיב אופטי בין אירופה ואמריקה, תקים את מרכז השרתים הגדול ביותר בצפון אמריקה, על פני שטח של למעלה מ-4,000 דונם, תמכור את חטיבת הטלפונים הפשוטה שלה, ותרכוש את רשת החברתית לינקדאין תמורת לא פחות מ-26 מיליארד דולר – הרכישה הגדולה ביותר בהיסטוריה של ענקית התוכנה מרדמונד.
כל אלו מסתכמים לחזון מאוד ברור, מוגדר ושאפתני לעתיד של עולם המחשוב בכלל ומיקרוסופט בפרט. תחת כהונתו של המנכ"ל הקודם, סטיב באלמר, מיקרוסופט ביצעה שורה של התאמות לשוק שבהן היא נכשלה שוב ושוב: החברה לא הצליחה עם ווינדוס 8, שנכשלה אצל משתמשי המחשב האישי, פספסה את מהפכת המובייל, לא הצליחה ליצור נתח שוק משמעותי לווינדוס פון, יצרה והרגה בתוך זמן קצר את ווינדוס RT שנועדה לטאבלטים, נכנסה לתחום החומרה אבל נכשלה ובגדול (לפחות בזמן כהונתו של באלמר) ורכשה את נוקיה אבל לא השכילה למנף אותה לרווח משמעותי.
בעוד שחלקים נכבדים מהאסטרטגיה של המנכ"ל הנוכחי, סאטיה נאדלה, הונחו עוד בזמנו של באלמר, מיקרוסופט של 2016 שונה לחלוטין ממיקרוסופט של 2014. נאדלה התרחק מחזון החומרה של באלמר, החליש את מעמדה של ווינדוס, החל לפעול להוספת תמיכה בפלטפורמות ומערכות הפעלה אחרות (כגון אנדרואיד, iOS ואפילו לינוקס) והצליח להפוך את מיקרוסופט לאקו-סיסטם הגדול בעולם ולחברה הגדולה ביותר בתחום שירותי הענן – יותר מאשר גוגל ואמזון ביחד. אבל זהו תהליך איטי, ואנליסטים רבים החלו לרטון כי יתכן שהוא איטי מדי. למרות שמאז כניסתו לתפקיד של נאדלה, בפברואר 2014, המניה עלתה ב-45%, הדו"חות המאכזבים ברבעון הקודם כרסמו באמון המשקיעים.
עכשיו נאדלה מניח את היסודות לעתיד מבוסס מציאות מדומה ואינטליגנציה מלאכותית, שבו אנו רואים את העולם דרך הולוגרמות ושולטים במחשבים בלי לראות אותם. השאלה כעת היא אבל האם המשקיעים יתנו לנאדלה את הזמן הנדרש ליישם אותו - והאם הדבר יאפשר למיקרוסופט לחזור לדומיננטיות בשוק המחשוב, לאחר שאיבדה את ההובלה בעולם המובייל.