פרשנות
חמישה דברים שכדאי לשים לב אליהם בדו"ח הרבעוני של אפל
הדו"ח האחרון של אפל אמנם לא היה קטסטרופלי, אבל גם לא בישר תקופת צמיחה חדשה לענקית הטכנולוגיה. 4 תחומים שאפל מתקשה בהם ותחום אחד שמספק לה סיבות לאופטימיות
- האם השעון הסיני שגוגל השקיעה בו יכול להתחרות באפל ווטש?
- אפל נופלת, גוגל עולה: יצרנית האייפון כבר לא נתפסת כחדשנית בעיני הצרכנים
- אפל מתניעה מחדש את המכונית האוטונומית עם מינוי מפתיע
1. אפל חייבת להצליח בהודו
צניחה של 33% בהכנסות בסין ל-8.85 מיליארד דולר מוכיחה שהחברה לא יכולה עוד להסתמך על סין כמקור צמיחה משמעותי או כמקור צמיחה בכלל, לפחות בעתיד הקרוב. בחודשים האחרונים משקיעה אפל מאמצים ניכרים על מנת להגביר את חדירתה לשוק ההודי, שוק בתולי מבחינתה בו יש לחברה נתח שוק של 2% בלבד, ששיאם ביקור של המנכ"ל טים קוק במדינה שלווה בהכרזות על השקעות מאסיביות. המאמצים כבר נשאו פירות, בדמות שינויים רגולטוריים שמקילים על אפל לפתוח חנויות במדינה. הצלחה בהודו תאזן ואף תמחק את הירידות הקשות בסין.
2. התלות באייפון פוגעת בחברה
כבר שנים שאנו מתריעים שאפל הופכת לחברה של מוצר אחד, ושזה עתיד לפגוע בה קשות בעתיד. כפי שהיה ברבעון הקודם, גם בזה הנוכחי עיקר הצניחה במכירות אפל היא תוצאה של התרסקות מכירות האייפון. זה היה צפוי, אבל המצב שב ומדגיש עד כמה חייבת החברה לגוון את פורטפוליו המוצרים שלה ולהציב מוצר מצליח אחר לצד האייפון שיאפשר לה להתמודד טוב יותר עם מחזורי הביקוש המשתנים.
3. לא בטוח שהישועה תבוא מהאפל ווטש
אפל לא מפרסמת נתוני מכירות נפרדים לשעון החכם שלה, אלא מקפלת אותם לתוך קטגוריה שכוללת גם את האפל TV, האייפוד ואוזניות הביטס. אבל האפל ווטש מהווה את מרבית קטגוריה זו וכל תנודה משעותית בה משקפת לרוב את הצלחתו בשווקים. ברבעון הנוכחי, היא ירדה ב-16% ל-2.22 מיליארד דולר. אמנם מדובר במוצר בן יותר משנה, והירידה משקפת ציפייה של לקוחות להשקת דגם חדש בסתיו הקרוב, ובכל זאת, לו היה מדובר בלהיט-על לא היינו רואים צניחה כזו בביקוש. זו עוד לא התשובה לאייפון.
4. וכנראה שגם לא מהאייפד
קצת צבע חזר ללחיי הטאבלט הדועך, כשלראשונה מזה יותר משנתיים נרשמה עלייה בהכנסות ממכירותיו (של 7% ל-4.88 מיליארד דולר). מדובר בבשורות טובות רק בחלקן, שכן העלייה בהכנסות לא לוותה בעלייה במספר המכשירים שנמכרו, וזה ירד ב-9% ל-9.95 מיליון יחידות. מה קרה כאן? נראה שהאייפד פרו היקר, שהושק בסתיו שעבר, הופך אט אט ללהיט וההכנסות ממכירותיו מקזזות את הירידה במספר המכשירים שנמכרים. עם זאת, מוקדם מדי לשפוט האם זו תחילתה של תפנית בקטגוריה הזו או אנומליה חד פעמית. וספק אם גם באפל בונים על אחוזי צמיחה אדירים של האייפד בזמן הקרוב.
5. קטגוריית השירותים דווקא יכולה להפתיע
נקודת האור הבולטת ביותר בדו"ח היתה הקטגוריה שמאגדת את הכנסות אפל ממכירות באייטיונז, אפסטור, אפל מיוזיק ושאר שירותים מקוונים. אלו זינקו ב-19% ל-5.98 מיליארד דולר ומיקמו את הקטגוריה כשנייה בחשיבותה אחרי האייפון. כן, אנשים קונים פחות מכשירים של אפל, אבל זה לא אומר שהם גם משתמשים בהם פחות. ההפך הוא הנכון – בעלי אייפון, אייפד ומק עושים בהם שימוש אינטנסיבי יותר מבעלי מכשירים של יצרניות מתחרות, ובעיקר רוכשים באמצעותם הרבה יותר דברים. עם מיליארד מכשירים פעילים בשוק, מדובר בבסיס משתמשים עצום שאכן מצליח לספק הכנסות עצומות לאפל. כל כך גדולות שקוק העריך שברבעון הנוכחי הצמיחה בקטגוריה תהיה גדולה כל כך שלו הייתה חברה עצמאית הייתה יכולה להיכנס למדד פורצ'ן 100. כל קנייה שכזאת - כל שיר, סרט אפליקציה ושירות שרוכשים המשתמשים - רק כובלת אותם יותר לאקו-סיסטם של אפל ומגדילה את הסיכוי שכשיגיע היום לשדרג, הם שוב יבחרו במכשיר מתוצרתה במקום לערוק לאחת המתחרות.