$
אינטרנט
טכנולוגי מאקרו ראש כתבה HEADER

מאקרו טכנולוגי

שקיפות גורלית

הבחירה של סתיו שפיר להעביר שידור חי בפייסבוק מדיוני הכנסת אינה פופוליזם אלא שימוש נכון בכלי לקידום הדמוקרטיה

נמרוד צוק 17:3229.07.16

1. מהפכונת. השידור החי בפייסבוק של הח"כית סתיו שפיר מהדיון בחוק התקציב מסמן מיני־מהפכה באופן שבו מתווכים לציבור הישראלי מהלכי חקיקה ומדיניות. חלק גדול מהפיליבסטר שביצעה שפיר במטרה לעכב את העברת החוק היה זמין לצפיה בזמן אמת בעמוד הפייסבוק שלה, ותוכנו עורר דיון חי אינטנסיבי בקרב הצופים.

 

 מתוך השידור החי של ח"כ שפיר בפייסבוק. זמין יותר מתוך השידור החי של ח"כ שפיר בפייסבוק. זמין יותר

 

2. זמינות. הביקורת נגד המהלך של שפיר היתה שמדובר בתרגיל פופוליסטי שמטרתו גריפת אהדה וגיוס עוקבים לדף הפייסבוק שלה, מאחר והדיון משודר גם כך באתר הכנסת. אך המציאות היא שבעת הנוכחית השידור הרשמי שדורש תוספים מיוחדים וחיטוט בתפריטים נידחים באתר הכנסת משול לקבירת התיעוד בארון תיוק נעול בתחתית מרתף שעל דלתו שלט "זהירות נמר". לעומתו, השידור של שפיר גרף יותר מ־130 אלף צפיות וזכה לאלפי תגובות ומאות שיתופים.

 

3. צנזורה. לפופולריות של השידור תרמה קטיעתו הדרמטית לפי דרישת אחד הח"כים הנוכחים בדיון, בתום שרשרת הערות שוביניסטיות ופוגעניות מצד חלק מהמשתתפים. קטיעת השידור עוררה זעם בקרב המגיבים בפייסבוק ובדיעבד הגבירה את התהודה שלו. נראה שהח"כים עוד לא הפנימו שכשהשידור חי ומוצג בפני קהל עירני ומעורב בפייסבוק או בטוויטר קשה יותר לצנזר אותו.

 

4. חשיפה. שפיר אינה הראשונה להשתמש בכלי החדש של הווידיאו החי ברשתות חברתיות. לפני חודש ביצעו חברי קונגרס מהמפלגה הדמוקרטית מהלך דומה ושידרו בפריסקופ דיון על הצעת חוק להגבלת הפצת נשק שהרפובליקנים ניסו להסתיר מהציבור. גם בניסיון ההפיכה בטורקיה שימשו השידורים החיים כלי מרכזי להפצת מידע. דווקא בדמוקרטיות, שבהן שוררת לעתים אשליה של שקיפות בשעה שהחלטות מושפעות מאינטרסים של בעלי שררה, השידור החי עשוי לסייע בחשיפת המציאות.

 

ניסיון ההפיכה שטורקיה. שימוש בשידורים החיים ברשתות החברתיות ניסיון ההפיכה שטורקיה. שימוש בשידורים החיים ברשתות החברתיות

 

5. שליחות. אם אנשי הציבור בישראל יבינו את מהות השליחות שלהם, השידור של שפיר הוא רק סנונית ראשונה מבין שידורים חיים רבים מדיוני ועדות, פגישות רגישות ואירועים סגורים שיקרבו אותם אל הציבור הרחב. גם עבור פייסבוק נראה שהשימושים החברתיים, הפוליטיים והמחאתיים הם ההצדקה האמיתית לקיומו של הפיצ'ר, הרבה יותר מעוד חתול חמוד שמתיישב על רומבה.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x