$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

ברוכים הבאים לעידן הפוסט-עובדתי

הפצת המידע ברשת מקשה להבחין בין אמת לשקר , מושל ניו יורק אוסר על עברייני מין לשחק משחקים מקוונים, ואפל מתחילה לקרוא לאייפד מחשב

יוסי גורביץ 15:3202.08.16

השקר זוכה לשנדריליון ריטווטים בעוד האמת מחפשת חיבור רשת

בדיחה נאה מסבירה את הבעיה בהשענות על כל מה שנכתב ברשת: "אסור להסתמך על מה שכתוב ברשת בלי בדיקה - אברהם לינקולן." הבעיה של הרשת, לפחות מהרגע שפעילים פוליטיים חסרי מצפון גילו אותה, היא שקל הרבה יותר להפיץ שקר מאשר להפריך אותו. הרשת משמשת ככלי הפניה עצמי: אתה מצביע על קישור שבו מופיע השקר כהוכחה לטענתך, אחרים מחקים אותך, ותוך לא הרבה זמן השקר זוכה למקום מכובד בתוצאות החיפוש בגוגל.

 

החזרה על השקר ברשתות החברתיות מקבעת אותו החזרה על השקר ברשתות החברתיות מקבעת אותו צילום: גטי אימג'

 

במקומות מהוגנים היה מקובל עד לאחרונה שפוליטיקאים משלמים מחיר על שקרים. היה בזה הגיון בסיסי של התפיסה הדמוקרטית: הציבור צריך להחליט במי הוא בוחר, והוא נשען במידה ניכרת על מה שהמועמדים אומרים. אנשים יכולים לשגות, זו תכונה אנושית בסיסית, אבל אם הם משקרים במודע הם שומטים את בסיס המשטר הדמוקרטי.

 

ואז באו דונלד טראמפ ובוריס ג'ונסון. על הראשון נמצא שרוב הצהרותיו שיקריות. השני מכר לבריטים מידע שידע שהוא לא נכון על הברקזיט. הראשון הוא המועמד הרפובליקני לנשיאות; השני הפך לאחרונה לשר החוץ הבריטי. כלומר, במקום לשלם מחיר, הם קודמו.

 

יש שורה של אתרים שמקדישים את עצמם לבדיקת הנכונות של הצהרות, בכלל זה הצהרות פוליטיות, כשהידוע שבהם הוא snopes.com. במקור, האתר נועד להלחם באגדות אורבניות ושמועות שווא. בראיון שנערך לאחרונה, המייסד שלו כמעט מרים ידיים: "הזבל עולה מהר יותר מכפי שאתה יכול להפעיל את המשאבות".

 

כבר מתחילים לדבר על עידן פוסט-עובדתי, עידן שבו כל אדם זכאי לעובדות משלו – והוא יהיה במידה ניכרת עידן שנוצר על ידי הרשת. התופעה החלה כאשר כל אחד מאיתנו החל לצרוך את החדשות שלו, על ידי סינון ויצירת תיבת תהודה שאיפשרה לו לשמוע רק את מה שהוא רוצה לשמוע. מכאן ועד התפיסה שמה שהצד שלי אומר הוא עובדות ומה שהצד השני אומר הוא שקרים גסים, הדרך היתה קצרה. האם התפיסה של משטר דמוקרטי, שנשענת על כך שהאזרחים יוכלו להכריע ביניהם לאחר דיון על העובדות, יכולה לשרוד במצב כזה? או שאנחנו נעים לעידן אחר?

 

אמרו שלום לזכויות האזרח שלכם

מושל ניו יורק, אנדרו קומו, הוציא צו שאוסר על עברייני מין משוחררים לשחק משחקי מחשב מקוונים בכלל, ופוקימון גו בפרט. למה? כי עברייני מין משוחררים זו אוכלוסיה שקל להתעלל בה ולזכות בנקודות פוליטיות.

 

 צילום: pokemon go

 

קומו נשען על מחקר שבוצע לאחרונה, שמצא שבסביבת מגוריהם של 100 עברייני מין רשומים בעיר ניו יורק יש 57 פוקימונים ו-59 מכונים במרחק של חצי בלוק. זה אומר שיש בסביבתם הרבה אנשים שמשחקים פוקימון גו. אז כמה עברייני מין נעצרו תוך ניצול של המשחק? התשובה היא אפס.

 

תשמע, אדוני המושל, יש לנו בעיה. המחקר שלך לא מצביע על כלום. ובינתיים, על סמך מחקר שלא מצביע על כלום, שללת זכות שיש לרוב האוכלוסייה, הזכות לשחק משחקי מחשב מקוונים. וקבעת שאם הם יתנהגו כמו רוב האוכלוסייה, הם יחזרו לכלא. אני מצטער, אבל אני חושב שאתה צריך קצת יותר מזה כדי לשלול את חירותו של אדם, תהיה אשר תהיה ההיסטוריה הקרימינלית שלו. והעובדה שאתה רוכב על היסטריה ציבורית ממשחק פופולרי מעמידה אותך במקום בזוי במיוחד. יש לקוות שיזכרו לך את הרגע הזה בעונת הפריימריז הבאה.

 

אפל בעקבות מיקרוסופט, שוב

הקטגוריה שהמציא סטיב ג'ובס ושקיבלה חיים משלה, הטאבלטים, ממשיכה לדעוך. ברבעון השני של 2016, מדווחת IDC, מכירות הטאבלטים ירדו ב-12.3% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. המכירות של האייפד של אפל ירדו, אבל עקב הירידה הכללית נתח השוק של החברה עלה.

 

 

אז מה עושה אפל? אם במשך שנים היא דיברה על האייפד כעל קטגוריה עצמאית של מכשיר, עכשיו היא מתחילה לדבר עליו כעל מחשב. בסרטון החדש שלה, היא מקפידה להציג אותו כמשווק עם מקלדת מתקפלת ומבטיחה לנו שמדובר במחשב שיכול להזיז גבעות והרים.

 

שזה לגיטימי, כשאתה צריך לדחוף מוצר בעייתי. רק שכאן, שוב, אפל גונבת את הרעיון של מיקרוסופט. הרי הטאבלט שהוא גם מחשב, לא רק כלי לצריכת מידע אלא גם ליצירתו, היה הרעיון שמאחורי הסרפס של מיקרוסופט. עכשיו אפל גונבת את הרעיון כדי לדחוף את המוצר שלה. חדשנות ומקוריות, כן?

 

קצרצרים

 

1. בטסלה אומרים שהתאונה הקטלנית של הגרוטאה שלהם לא התרחשה בגלל מערכת הניווט האוטומטית שלהם. כלל וכלל לא, הו קטני אמונה שכמותכם! הסיבה לתאונה הקטלנית היא מערכת הבלמים האוטומטית, שהיא מערכת נפרדת לגמרי שמופעלת כאשר אתם במצב של ניווט אוטומטי! נכון שאתם מרגישים עכשיו יותר בטוחים? והתשובה היא "כמובן שלא." זו רק הטענה של טסלה, חברה שצריכה להרגיע את המשקיעים שלה. אנחנו נמתין להחלטתו של גוף שאיננו תלוי במשקיעים. כמו, אתם יודעים, משרד התחבורה או משהו.

 

טסלה מאשימה את מערכת הבלמים טסלה מאשימה את מערכת הבלמים צילום: יצרן

 

2. באחת הידיעות הביזאריות שנתקלתי בהן אי פעם, אבל כזו שתופסת תאוצה כאש בשדה קוצים, נטען שהמיליארדר ההזוי גם כך פיטר ת'יל מעוניין בדמם של צעירים כדי לקמבן לעצמו סוג של חיי נצח. המדובר בהליך רפואי שנוי במחלוקת שנקרא parabiosis. בעידן הגדול של הפסוודו-מדע, שנות החמישים, החלו ניסיונות בהשתלת דם של אנשים צעירים בגופם של מבוגרים כדי לראות מה יהיו התוצאות. הניסויים ההם נזנחו, אבל חברות חדשות מתעסקות בתחום – ות'יל מתעניין מאד. הוא אפילו אמר לעיתונאי שהוא מעוניין בהליך הזה, שבו דם של צעירים יימזג בגופו ויוביל (כך מקווים) להצערה של התאים שלו. ספק אם יש מיליארדר אחר שהיה צריך להתמודד עם ידיעה שהוא שוקל ברצינות משהו שנראה באופן חשוד כמו ערפדות, אבל ת'יל – שמחסל כלי תקשורת שמבקרים אותו באמצעות מימון תביעות של אחרים, שאמר שהאסון הפוליטי הגדול בתולדות ארה"ב הוא הענקת זכויות הצבעה לנשים, ושמפנטז על אי שייפרד מארה"ב ושבו יחיו הוא ודומיו – הוא נבל קומיקס כל כך מושלם, שגם זה נדבק.

 

פיטר ת'יל. צעיר לנצח פיטר ת'יל. צעיר לנצח צילום: בלומברג

 

3. הראיה ששבה מן המתים: משטרת מישיגן ניסתה לפצח רצח. הקורבן החזיק בסלולר, אבל הסלולר היה נעול באמצעות טביעות האצבע שלו. המשטרה לא הצליחה לפתוח את המכשיר באמצעות האצבעות עצמן, אז מעבדת ההדפסה בתלת ממד יצרה עבורה העתק של האצבעות, יחד עם טביעות האצבע. צעד קטן לחקירת רצח (אין לדעת מה יכיל המכשיר, אם בכלל), צעד גדול ליכולת של גופים עם המון משאבים להפליל אותך.

 

4. ביום שישי האחרון, התחילו לזרום הדיווחים על "יורה פעיל", צירוף המילים הנורא הזה, באוסטין, טקסס. זה נגמר בהרוג אחד וארבעה פצועים. אירועים של ירי המוני מצד פסיכי עם נשק הם כמעט יומיומיים בארה"ב, ולא נראה שיש די אנשים שמוכנים לצאת למערכה הפוליטית הקשה כדי להביא לשינוי בנושא. על רקע זה, עולה בימים אלה הצעתה של אפל לבטל את האמוג'י של האקדח, ולהמיר אותו באמוג'י של אקדח מים. כביכול, העדר הכלי האלים בסמלים שמחליפים אותם בשפה יעלים או יצמצם אותם גם במציאות. או לפחות יאמר שטבח של אנשים אחרים זה לא מקובל וזה לא יפה. אני בספק אם זה ישנה למי שהתייאש מהכל, למי שהחליט שאף אחד לא יזכור אותו אלא אם הוא ירצח כמה אנשים או למי שפשוט איבד את זה. זו פנטזיה, ובעצם כך שהיא גורמת לאנשים לחשוב שהם עשו משהו מועיל בתחום, היא פנטזיה מזיקה.

 

5. בתאילנד שולטת דיקטטורה צבאית, שרגישה מאד לכבודה של המשפחה המלכותית. היא גם עוצרת המון אנשים שמתנגדים לדיקטטורה. אמו של אחד הפעילים שעצרה החונטה הגיבה ב"כן" על הודעה בפייסבוק שביקרה את משפחת המלוכה. המילה הבודדה הזו הספיקה למעצר ולהעמדה לדין שלה. אפילו במדינות מסוימות לחופי הים התיכון נהוג לעצור אותך רק אחרי שכתבת משפט שלם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x