$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

טרנד חדש בבריטניה: "ניקוי רעלים" דיגיטלי

שליש מהבריטים אמרו שהם לקחו חופשה זמנית ממדיה חברתית ומהרשת בכלל, בארה"ב מתחילים לקחת את החשש מהתקפת סייבר על הבחירות ברצינות, והאפליקציה הכושלת של הפוטש הכושל בטורקיה

יוסי גורביץ 14:1604.08.16

התמכרות

עבדכם הנאמן שורץ מול הרשת 12 שעות ביום בממוצע, וזו לא רק העבודה. גם כשאני בארוחת הצהרים, בפגישות עבודה או נפגש עם חברים, המכשיר שצמוד אליי ממשיך להזרים מידע. לא מנומס להסתכל עליו בזמן פגישות, אבל אחריהן אני מגיב כמו מכור לניקוטין שיצא מפגישה בת שעתיים.

 

חופשה בלי הסלולרי חופשה בלי הסלולרי

 

אם ההתנהגות הזו מוכרת לכם, אתם לא לבד.נתונים שמגיעים מבריטניה מדווחים על כך שהבריטי הממוצע מבלה מול הרשת 25 שעות בשבוע בהשוואה ל-9 שעות ב-2005. 75% מהנשאלים אמרו שהרשת חשובה לחיים שלהם; 59% היו ישירים יותר והודו שהם מכורים למכשיר שלהם.

 

שליש מהנשאלים אמרו שהם חשים קושי להתנתק מהרשת, וכמחצית אמרו שהם חשים אבודים אם הם מנותקים ממנה. השיעור הזה עלה ל-59% בקרב בני 16 עד 24.

במילים אחרות, אנחנו מדברים על התמכרות ברמה לאומית, אולי גלובלית. אריק שמידט, היו"ר של גוגל, זיהה אותה לפני שנים: הוא דיבר על תחושת אי השקט של אנשים שמגלים שפתאום אין להם חיבור לרשת והשווה אותה, שוב, לתחושה של מעשנים נטולי סיגריות.

 

עם זאת, עורכי המחקר אומרים שהנשאלים מודעים לכך שיש בעיה: שליש מהם, שמייצגים כ-15 מיליוני תושבים בבריטניה, אמרו שבשנה האחרונה הם לקחו חופשת "ניקוי רעלים" מהרשת; 11% מהם אמרו שעשו זאת בשבוע האחרון.

 

איך הם מתנקים? 16% אמרו שהם בחרו במכוון בחופשה במקום שבו אין חיבור רשת. 13% אמרו שהם השאירו את הסלולרים שלהם בבית כשיצאו לחופשה. כ-10% נוספים נקטו בצעד הדרמטי יותר של נסיעה למקום שבו כלל אין חיבור טלפוני.

 

הסכנות מתבהרות

ימים ספורים אחרי שמומחה האבטחה ברוס שנייר התריע מפני התקפה על תשתיות הבחירות של ארה"ב – מכונות ההצבעה הידועות לשמצה – אמר אתמול (ד') מזכיר המחלקה להגנת המולדת של ארה"ב, ג'ה ג'ונסון, שהחששות האלה מטרידים מאוד גם את הממשל.

 

 צילום: איי אף פי

 

לדברי ג'ונסון, החשש נובע בעיקר מכך שהמכונות מתקשרות זו עם זו דרך הרשת כדי לספור את הקולות, מה שמעלה משמעותית את הסיכון להתקפת סייבר. ג'ונסון אמר עוד כי הממשל שוקל להגדיר את תשתיות ההצבעה של ארה"ב כתשתיות קריטיות כמו תשתיות החשמל.

 

הביטוי "תשתית קריטית" הוא, סליחה על הבדיחה הדלוחה, קריטי פה: ממשל אובמה פרסם לפני כשבוע שבמקרה של התקפה על "תשתיות לאומיות קריטיות" הוא יצא להתקפת סייבר ואולי גם יותר מכך כנגד האחראים.

 

ג'ונסון הודה שלאור העובדה שבארה"ב יש לא פחות מ-9,000 (!) גופים שאחראים על ההצבעה – ערים, מחוזות, מדינות – לא בטוח שהסוכנות שלו יכולה לעשות משהו, כי שיטות ההצבעה שונות ממקום למקום. מותר, על כן, להעריך שלהודעה הפומבית שלו היו שתי מטרות: קודם כל, כמקובל, הכנת אליבי לוועדת חקירה; שנית, אזהרה דיפלומטית חמורה לרוסיה לא לחשוב על זה בכלל.

 

אבל מאחר והתקפת סייבר היא חלומו של כל מי שרוצה לשמור על ספק סביר, כלומר את היכולת לבצע תקיפה ובו זמנית לשמור על יכולת הכחשה, ספק אם ברוסיה מתרשמים יותר מדי.

 

האפליקציה שזימברה אותי

בשבועות האחרונים, בעקבות ניסיון ההפיכה בטורקיה, מבצע משטר ארדואן טיהור נרחב וגל גדול של מעצרים. כעת טוען המשטר שלא סתם הוא עבר למתקפה מהירה כל כך – המודיעין שלו פרץ לפני מספר חודשים את האפליקציה הייעודית של הקושרים.

 

הפגנות בטורקיה. מי יודע כיצד נחשף המרד? הפגנות בטורקיה. מי יודע כיצד נחשף המרד? צילום: איי אף פי

 

לטענת המשטר (ושימו לב: זו בעיקר טענת המשטר, וכך יש להתייחס אליה) הקושרים השתמשו באפליקציה בשם ByLock. מומחי אבטחה עצמאיים שבחנו אותה אמרו שהיא עשתה עבודה גרועה מאד בהגנה על זהותם של משתמשיה. מקורות טורקיים טוענים שהמודיעין פיצח את האפליקציה לפני מספר חודשים ושם את כל המשתמשים בה על רשימת מעקב.

 

פה זה מסתבך, כי לפי המקורות, הקושרים – המשטר טוען שאלה אנשיו של איש דת גולה, ולאף אחד אין מושג – הבחינו בכך שעוקבים אחריהם והפסיקו את השימוש ב-ByLock. אבל בידי המשטר כבר היו הפרטים שלהם.

 

ספקנים מקצועיים היו נזכרים שבעצם, כשכל הבלגאן התחיל, המשטר טען שהקצינים הקושרים השתמשו בקבוצת ווטסאפ. ספקנים מקצועיים היו גם מתחילים לתהות בשלב זה האם משטר ארדואן היה מעורב ביצירת ByLock כדי לאסוף את המידע הזה, אבל לא נפתח את קו החשיבה הזה עד שיהיו ראיות נוספות. בינתיים, אם אתם מתכננים להפיל משטר כלשהו, הקפידו על תקשורת בטוחה יותר.

 

קצרצרים

 

1. עוד לא ראיתי את Suicide Squad, וכמו תמיד עם סרטי גיבורי-על הוליוודיים רובץ החשש שהסרט יהיה כישלון מוחלט שיצלק אותך לשנים, ואחרי שהשקעת את כל המאמצים להדחיק את "אישתר" (עשו לעצמכם טובה ואל תבררו). מסתבר שבאתר ביקורות הסרטים Rotten Tomatoes מעריכים שמדובר במוצר, אה, בשל מהרגיל, והדירוג שלו הוא 32%, מה שהופך אותו לאחד הסרטים הגרועים השנה. הביקורות קטלניות – ועכשיו המעריצים הזועמים של הסרט רוצים לסגור את האתר (!) ואף הכינו עצומה לשם כך שזכתה עד כה ל-14 אלף תומכים. אנשים, תשתו משהו קר ותרגיעו.

 

"יחידת המתאבדים" "יחידת המתאבדים"

 

2. פייסבוק ממשיכה במסעה להשתלטות על העולם: כעת היא מציעה לסוחרים קטנים במדינות עולם שלישי לבצע מכירות דרך עמודי הפייסבוק שלהם, כשהיא מתחייבת לא לגבות מהם עמלה עבור השירות. המטרה שקופה: לחסל אתרים שמספקים שירותים כאלה באמצעות עמלות ולהפוך את הסוחרים לתלויים בפייסבוק. הבעיה היא שפייסבוק היא כמו העקרב שחוצה נהר על גב צפרדע: בשלב מסוים היא תעקוץ אותך. זה הטבע שלה. והיא כנראה תעשה את זה אחרי שתוודא שלא נותרו לך אופציות חלופיות סבירות.

 

3. לעקוב אחרי העוקבים: החברות שמוכרות ציוד מעקב משתדלות כמיטב יכולתן לשמור על העסקאות המצחינות שלהן כמה שיותר בשקט. הן לא מאמינות בפרטיות שלך, אבל מאמינות מאוד בשלהן. קבוצת פעילים שמכונה Privacy International מפרסמת מאגר מידע ניתן לחיפוש של 500 חברות שמוכרות ציוד מעקב והאזנה. ניתן לחפש בו על פי שם חברה, העיר שבה היא פועלת, תערוכות שבהן היא השתתפה ועוד. אפשר, למשל, לברר איזה ציוד הגיע לאיפה: תשמחו לדעת שתוכנות חדירה למחשב מתוצרת ישראל נמכרו לממשלות מקסיקו ופנמה, בעוד שכלי ניטור הרשת הישראליים ראו שימוש באוגנדה, ניגריה, אוזבקיסטן וקזחסטאן. אנחנו על המפה!

 

מצלמת אבטחה. לעקוב אחר העוקבים מצלמת אבטחה. לעקוב אחר העוקבים

 

4. האקר ידוע לשמצה מציע למכירה מה שלטענתו הוא 200 מיליוני חשבונות יאהו, אם כי הוא מודה שהם מ-2012. הוא העלה אותם לשרת טור. לטענתו הם כוללים שמות משתמש, סיסמה ופרטים נוספים. ביאהו אמרו שהם בודקים את הטענה אבל לא היו מוכנים לומר מעבר לזה, מה שמריח לא טוב. ההאקר, שמכנה את עצמו בשם האירוני Peace, ביצע התקפות דומות על לינקדין ומייספייס ב-2012. הדבר האחרון שיאהו צריכה עכשיו, כשהיא עומדת להימכר, הוא התקפה מסיבית. אם יש לכם חשבון ביאהו (בכלל זה חשבון פליקר) אתם מכירים את הנוהל: מחליפים סיסמא עכשיו.

 

5. אוליבר סטון עומד להשיק את סרטו, "סנודן", והוא מציג אזהרה לצופים: אנא כבו את המכשירים הסלולרים במשך הצפייה. אבל, למעשה, האזהרה שלו מתמרצת אותם לא לשוב ולהדליק אותם גם לאחר שהסרט הסתיים. יש כוחות, הוא אומר, שאוספים את המידע שאתם מעבירים דרך המכשיר – ושיכולים להשתמש בו כדי לשרוף את חייכם. הפרנואידים באמת צריכים לזכור שאין די בכיבוי המכשיר: יש להוציא את הסוללה, ובמכשירים שבהם אין אפשרות לעשות את זה, לדחוף את המכשיר לכלוב פארדיי. כמובן, ברגע שאתם עושים את זה, אתם מאותתים למי שעוקב אחריכם שאתם נוקטים באמצעים להימנעות ממעקב. זה הכיף שבפראנויה. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x