טים קוק: "אף פעם לא חשבתי שאני יכול להחליף את סטיב ג'ובס"
בראיון מקיף שהעניק ל"וושינגטון פוסט" לרגל חמש שנים לכניסתו לתפקיד דיבר קוק על הירידות במכירות האייפון, הכניסה לשוק ההודי, העימות של אפל עם ה-FBI והקושי להיכנס לנעליו של המייסד האגדי
"שום דבר לא יחליף את האייפון כמנוע הצמיחה של אפל בטווח הקצר או הבינוני. זה השוק הטוב ביותר בעולם" – כך אמר מנכ"ל אפל, טים קוק, בראיון נרחב ל"וושינגטון פוסט", שהעניק לרגל חמש שנים לכניסתו לתפקיד כראש חברת הטכנולוגיה הגדולה בעולם.
- להתעורר מהחלום: אפל מחפשת שווקים חדשים
- אפל תחשוף את האייפון 7 ב-7 בספטמבר
- אפל תשלם עד 200 אלף דולר למי שידווח על פרצות אבטחה במוצריה
קוק מציין את יום השנה החמישי על כס המנכ"ל בנקודת שפל מבחינתה של אפל, אחרי שני רבעונים רצופים בהם נרשמות ירידות בהכנסות וברווח הנקי של החברה, בעקבות צניחה בהיקף מכירות האייפון שאחראי לכשני שליש מההכנסות. ואולם, חרף זאת, קוק סבור שהסמארטפון של אפל לא אמר עוד את המילה האחרונה. "זה יתרון, לא בעיה", הוא הסביר, כשהוא מתייחס להגמוניה של המכשיר בעוגת המכירות של החברה.
"שוק המכירות השנתי של מחשבים עומד על 275 מיליון, והמספר בירידה. השוק העולמי של סמארטפונים הוא 1.4 מיליארד. בעתיד, לכל אדם בעולם יהיה סמארטפון. זה אולי ייקח קצת זמן, ולא לכולם יהיה אייפון, אבל זה שוק נהדר. טכנולוגיות כמו AI יהפכו את המכשיר ליותר חיוני מכפי שהוא היום, הוא יהיה עוזר טוב יותר מהיום. כיום אתם לא עוזבים את הבית בלעדיו, אבל בעתיד תהיו ממש מחוברים אליו. אנשים שחיים לפי שעון של 90 יום אומרים, 'אלוהים אדירים, שוק הסמארטפון גדל רק ב-1% או צנח ב-6'. המצב של הכלכלה העולמית לא טוב במיוחד כעת, אבל אם מסתכלים לטווח הארוך זה השוק הכי טוב בעולם".
קוק התייחס לציפיות הגדולות שיש לאפל מהשוק ההודי, שבחדירה אליו היא משקיעה בתקופה האחרונה מאמצים ניכרים: "יש מספר גדול של אנשים בלי סמארטפונים במדינה הזו. הגידול בהודו מהיר, אבל נתח השוק שלנו שם עדיין קטן. אחד הדברים שעיכבו את הצמיחה בהודו הוא התשתית הסלולרית. שתי הספקיות הגדולות שם משקיעות עכשיו בהקמת רשת דור רביעי. מדובר במהלך שישנה את המשחק. בהודו אין ממש שוק של טלפון נייח, הם חברת מובייל".
בנוגע לירידות החדות במכירות בסין בשני הרבעונים האחרונים אמר מנכ"ל אפל: "בטווח הארוך, סין היא שוק מדהים – לא רק מבחינת הביקוש ופוטנציאל ההכנסות, אלא גם כמקור לכישרון. יש יותר מ-1.5 מיליון מפתחים שם. כרגע יש קצת מהמורות בכלכלה המקומית. ברבעון בשנה שעברה רשמנו צמיחה של 112%, אז צריך להסתכל על התמונה הגדולה. אם משווים ללפני שנתיים, היה לנו גידול של 50% ברבעון".
מאז מותו של ג'ובס לפני קצת פחות מחמש שנים, נשמעת שוב ושוב הטענה שימיה הטובים ביותר של אפל כבר מאחוריה. הביצועים בשני הרבעונים האחרונים מחזקים טענה זו, אבל קוק מסרב להתרגש. "זה לא מטריד אותי", הוא אומר. "אנליסטים אמרו את זה על אפל ב-2001 וב-2005. ב-2007 הם אמרו, 'האייפון המטופש הזה, מי בכלל המציא אותו?' הם אמרו שהגענו לשיא ב-2010, ושוב ב-2011. היו לנו הכנסות של 60 מיליארד דולר והם אמרו שאי אפשר לצמוח מעבר לכך. נו, שנה שעברה הגענו ל-230 מיליארד דולר. כן, אנחנו נרד השנה, לא כל שנה אפשר לצמוח. כבר שמעתי את זה בעבר, ואני לא מאמין לזה כי מדובר במובנים רבים בחשיבה מסורתית: אי-אפשר לגדול כי אתה כבר גדול".
עוד דיבר קוק על הקושי לרשת את המייסד המיתולוגי ג'ובס בכס המנכ"ל. "סטיב הוא חסר-תחליף. הוא היה יצירה מקורית. אף פעם לא חשבתי שאני יכול להחליף אותו, זה היה בוגדני מצדי לנסות לעשות את זה. כשנכנסתי לתפקיד, חשבתי שסטיב יהיה שם עוד הרבה זמן, בתור יו"ר החברה, ויעבוד קצת פחות בזמן שמצבו משתפר. ואז שבועות אחר כך, שישה שבועות אחר כך... היום שהוא מת היה היום הכי גרוע אי פעם. אני יודע שזה נשמע מוזר, אבל שכנעתי את עצמי שהוא יתאושש. העבודה הזו יכולה להיות בודדה מאוד, אבל אני לא מחפש סימפטיה. מנכ"לים לא צריכים סימפטיה".
בנוגע לעימות עם משרד המשפטים האמריקאי, סביב הדרישה שהחברה תסייע ל-FBI לפרוץ למכשירי אייפון של המחבל מפיגוע הירי בסן ברנרדינו אמר קוק: "ידענו שזה יהיה קרב מאוד מאוד קשה, והכול היה נגדנו. אבל חשבנו היטב מה הדבר הנכון לעשות... הבנו מה הדבר הנכון כבר בשלב הבדיקה הראשון: האם אנחנו יכולים ליצור כלי שיפתח את הטלפון? אחרי כמה ימים הגענו למסקנה שכן. ואז השאלה היתה, האם אנחנו צריכים לעשות את זה מבחינה אתית? הבנו שזה תלוי בהאם נצליח להגביל את התפוצה של הכלי, והיה לנו ברור שלא נוכל.
"הסיכון לביטחון הציבור במקרה של דליפת כלי שכזה יכול להיות עצום... הבנו שמדובר בסיכון של מאות מיליוני אנשים בשביל טלפון שאולי אין עליו כלום, ולא אהבנו את זה (לאחר שה-FBI הצליח לפרוץ למכשיר, ללא סיוע של אפל, התברר שאכן לא היה עליו מידע רלוונטי לחקירה; ע"כ). זו היתה החלטה ברורה. קשה, אבל ברורה. הסוגיה העיקרית היתה איך להסביר את זה. כי זה לא קל. אנשים שומעים: טלפון נעול, מחבל, אנשים מתים. למה אתם לא פותחים אותו?"
בגילוי לב לא שכיח, קוק הודה גם בראיון שאפל עשתה טעות עם אפליקציית המפות שלה. "היום זה מוצר שאנחנו גאים בו, אבל יש לנו את הכנות העצמית להודות שזה לא היה הרגע הטוב ביותר שלנו והאומץ לבחור דרך אחרת לעשות זאת", הוא אמר. "זה חשוב, זו הדרך היחידה שבה ארגון לומד. הטעות הקלאסית של חברה גדולה היא לא להודות בטעות. אבל אם אתה גלוי, אנשים יתנו לך ליהנות מהספק".
בשבועות האחרונים טענו כמה מבקרים שאפל מפגרת אחרי חברות כמו פייסבוק, גוגל ואמזון בפיתוח פלטפורמות בינה מלאכותית (AI). בתשובה לשאלה האם אפל יכולה להדביק את הפער מול חברות אלו אמר קוק: "אני לא אוהב את השאלה הזו, כי היא רומזת שאנחנו בפיגור. השקנו את סירי ב-2011, והיא אתכם כל הזמן. בתחום ה-AI התמקדנו בדברים שעוזרים ללקוחות, וביוני הודענו על פתיחת סירי למפתחים חיצוניים. סירי גם הרבה יותר חכמה בהשלמת משפטים וזיהוי פנים".
מנכ"ל אפל גם שב ופיזר רמזים לגבי הכניסה של אפל לעולם ה-AR (מציאות מועשרת). "זה תחום מאוד מעניין וסוג של טכנולוגיית ליבה. יש הרבה דברים שאנחנו בו עושים מאחורי הקלעים", הוא אמר. וכמובן, אי אפשר בלי ההתייחסות האניגמטית המתבקשת למכונית ללא נהג שכביכול מפתחת החברה. "אני לא יכול להתייחס למשהו שלא הכרזנו עליו", אמר קוק בתשובה לשאלה בנושא. "התפיסה שלנו היא שאנשים אוהבים הפתעות, ואין לנו מספיק כאלו בחיים".