ריאד במקום ת"א? כך מתכוונת סעודיה להפוך למרכז הייטק אזורי
סעודיה הכריזה על הקמת קרן השקעה משותפת עם סופטבנק היפנית בהיקף של עד 100 מיליארד דולר - כחלק מכוונתה להשתחרר מהתלות בנפט
- השקעות הון הסיכון בארה"ב ירדו ב-28% ברבעון האחרון
- ננעלה ועידת ההשקעות ישראל-סין השנייה: עסקאות של למעלה מ-1.5 מיליארד דולר בתהליכי חתימה
- הסיכון הטמון בניהול האקטיבי השתלם רק בטווח הקצר
לפי ההערכות, הקרן החדשה תשקיע בחברות טכנולוגיה וההיקף שלה יכול להגיע ללא פחות מ-100 מיליארד דולר. זרוע ההשקעות הציבורית של ממשלת סעודיה (PIF) הודיעה שהיא תשקיע לפחות 45 מיליארד דולר בקרן החדשה לאורך חמש השנים הקרובות, ואילו סופטבנק מסרה שתשקיע לפחות 25 מיליארד דולר. שתיהן מסרו כי ייתכן שיגדילו את ההשקעה, וכי גם קיימת רשימה של משקיעים גדולים נוספים שזהותם לא נמסרה.
יו"ר סופטבנק, מאסיושי סון, הוסיף ואמר כי הקרן יכולה להפוך למשקיעה הגדולה ביותר בענף הטכנולוגיה. הקרן תפעל מלונדון ותנוהל על ידי ראש חטיבת ההשקעות של סופטבנק, רג'יב מיסרה, כאשר PIF תתפקד כ"שותף מוביל". הקרן צפויה להשקיע כ-20 מיליארד דולר בחברות טכנולוגיה מסביב לעולם מדי שנה. זה סכום עתק עבור תעשיית הון סיכון וההשקעות. לפי חברת ראיית החשבון KPMG, כל ענף הון הסיכון גייס במהלך 2015 כ-79 מיליארד דולר.
שינוי אסטרטגי בסעודיה
מדובר בהכרזה משמעותית במיוחד שרק מחזקת את השינויים האסטרטגיים שמתרחשים בשנתיים האחרונות בממלכה האיסלמית. בעקבות ירידת מחירי הנפט, הממשלה משקיע יותר ויותר בטכנולוגיה ובפרויקטים נרחבים של הקמת תשתיות – מהלך שממשלות המפרץ החלו כבר לפני יותר מעשור. הממשלה גם מעודדת את הקמת מגדל חדש בעיר ג'דה שיהיה הגבוה בעולם - למעלה מקילומטר - ויעקוף את הבורג' ח'ליפה בדובאי.
וזה לא הכל – ביוני האחרון PIF השקיעה 3.5 מיליארד דולר באובר. זה היה סבב גיוס הכספים הגדול ביותר של אובר עד כה ואחד מהגדולים ביותר של חברה פרטית אי פעם. עד לאחרונה PIF התמקדה בעיקר באחזקות באזור המפרץ ובסעודיה, בהן בבנקים, בחברות טלפוניה וכרייה, ועוד. בסך הכל, ממשלת סעודיה מקווה להרחיב את היקף הנכסים תחת ניהול PIF מ-160 מיליארד דולר כעת ל-2 טריליון דולר בתוך מספר שנים. זאת תהיה הקרן הממשלתית הגדולה בעולם, אם תגיע ליעד זה.
PIF מנוהלת בצורה כמעט בלעדית על ידי מוחמד בן סלמאן, נסיך הכתר של ממלכת סעודיה, שבשנים האחרונות מחזר בקביעות אחרי חברות אסייתיות. לפני כחודש הוא ביקר ביפן ונפגש עם ראש הממשלה שינזו אבה ועם סון.
ההכרזה גם מפתיעה מכיוונה של סופטבנק, שעד לאחרונה לא הייתה מאוד פעילה באזור המזרח התיכון או אפריקה. אבל סופטבנק הופכת להיות חברה מאוד אגרסיבית בשנים האחרונות. היא מיצבה את עצמה כבעלת המניות הגדולה ביותר בעליבאבא, חברת הטכנולוגיה הגדולה בסין; רכשה את גרעין השליטה בספקית הסלולר האמריקאית ספרינט; קידמה את עצמה כיצרנית רובוטיקה מרכזית ביפן; ולאחרונה גם רכשה את ARM הבריטית בעסקת ענק, מה שנתן לסופטבנק דומיננטיות משמעותית בשוק השבבים.
טושיהריו נאמוטו, אנליסט בכיר בחברת המחקר נומארה, אמר ל"פיננשייל טיימס" כי סופטבנק פועלת על מנת להרחיב את היקף הקשרים שלה, וכי קרן ההשקעות החדשה נועדה לעזור לסופטבנק לחזק את הפעילות של ARM. "זה צעד טבעי בהתחשב בכך שסופטבנק מתרחקת מהשוק הקלאסי שלה", הוא הוסיף.