$
תקשורת

"טובת שוק התקשורת מחייבת שלא לפעול לביטול ההפרדה התאגידית בבזק"

הממונה על התקציבים באוצר, אמיר לוי, שלח מכתב למנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר ובו נכתב, בין היתר: "מדובר במהלך בעל פוטנציאל לפגיעה משמעותית בתחרות בשוק התקשורת. אנו מציעים כי טרם קבלת החלטות מהותיות יתנהל דיון בנושא במסגרת שיח מקצועי ומעמיק בין המשרדים"

עמרי מילמן 17:1825.12.16

במכתב שנשלח היום (א') על ידי הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אמיר לוי, למנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר, נכתב כי "בהתייחס לביטול ההפרדה התאגידית, ובהתייחס לקשירתה כנגד התחייבות בזק לביצוע השקעות בתשתית פס רחב, עלינו להתריע כי מדובר במהלך בעל פוטנציאל לפגיעה משמעותית בתחרות בשוק התקשורת, בוודאי בעת הזו, שכן טרם הבשילו התנאים לקידום מהלך מעין זה".

 

לוי מוסיף: "יש לקיים תהליך מקצועי בנושא ביטול ההפרדה המבנית בחברת בזק (כפי שהבענו פעמים רבות בעבר במסגרת דיונים בנושא), אך לאור המפורט במכתבנו, אנו סבורים כי טובת שוק התקשורת מחייבת שלא לפעול לביטול ההפרדה תאגידית בחברת בזק, ודאי לא בשלב זה, שכן מדובר במהלך שאין בו תועלת מחד ונושא עימו עלויות גבוהות מאידך (לשוק התקשורת ולצרכנים)".

 

 


 

עוד כותב לוי: "גם ההסדר המוצע לעניין השקעה בתשתיות מעלה שאלות קשות, כפי שפירטנו, ולטעמנו אינו מצדיק את ביטול ההפרדה התאגידית ויש לדון בו בנפרד מסוגיית ביטול ההפרדה המבנית".

מימין: מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר ובעל השליטה בחברת בזק, שאול אלוביץ' מימין: מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר ובעל השליטה בחברת בזק, שאול אלוביץ' צילום: עומר מסינגר, קובי קלמנוביץ'

 

במכתב מציין לוי, כי אגף התקציבים טרם ראה את עמדתו המקצועית של משרד התקשורת בנושא ההפרדה המבנית ולכן הם אינם יכולים להתייחס לפרטי ההסדר המוצע מול בזק, מלבד מה שבזק עצמה פרסמה בהודעתה לבורסה.

 

למשרד האוצר אמנם אין סמכות בנושא שנמצא בתחום אחריותו של משרד התקשורת, אולם לוי מציין כי "משרד האוצר הינו חלק בלתי נפרד מהרגולציה בשוק התקשורת ובפרט בנושא ביטול ההפרדה המבנית. אנו מציעים כי טרם קבלת החלטות מהותיות יתנהל דיון בנושא במסגרת שיח מקצועי ומעמיק בין המשרדים, כפי שעשינו עד כה בנושאים שונים בתחום התקשורת".

 

מכתב של 5 עמודים

 

בין הקשיים שפרש לוי בפני פילבר על פני חמישה עמודים התייחס לכך שרפורמת השוק הסיטונאי שנועדה לפתוח את שירות הטלפונים הקוויים לתחרות עודנה בהתהוות ורחוקה מהתבססות. ההחלטה מ-2012 לפיה תבוטל ההפרדה המבנית הייתה כרוכה בכך שהרפורמה בשוק הסיטונאי תביא לתחרות בשוק. אולם כעת "ביטול הפרדה תאגידית בעת הנוכחית... עלול להחריף את מצבו התחרותי של שוק התקשורת ולהגביר את שליטתה של בזק באופן אשר יפעל לרעת ציבור הצרכנים והמשק".

 

לוי מתריע גם כי מהלך זה יביא ל"עלייה ביכולתה של בזק לנקוט בפרקטיקות אנטי תחרותיות אל מול מתחריה" ו"הפחתת יכולת האכיפה של משרד התקשורת".

 

גורמים ממשרד התקשורת אמרו כי "הצגנו את מתווה המדיניות כבר בפברואר 2015 לאמיר לוי, היום קיבלנו לראשונה את ההתייחסות, הם משיקוליהם התעלמו עד עכשיו. נלמד את התשובה ונשיב".

 

משרד התקשורת: סכנה לבוצרת אינטרנטית

 

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: "המשרד גיבש תוכנית למתן תמריצים לחברות לשם האצת השקעות בתשתיות. חשוב לציין שישראל הידרדרה מאוד בחומש האחרון בנושא תשתיות קוויות מול העולם. (לצערנו פרויקט הסיבים לא צלח). לשם כך המשרד גיבש מול הוט ובזק חבילת תמריצים ודרישה להשקעה בתשתיות בתוך שלוש שנים. זאת מאחר שהמשרד נאלץ לסגור פער משמעותי של עשור במשך שלוש שנים בלבד.

 

"משרד התקשורת מתריע מעל כל במה שאם ישראל לא תדאג לשיפור מצב התשתיות, בשנת 2019 נעמוד בפני בצורת אינטרנטית. יש לנו שנתיים לכסות את הפערים. במסגרת זו גיבש המשרד הסדר לביטול ההפרדה המבנית מול פרישת סיבים אופטיים לכשני מיליון בתי אב, לרבות בפריפריה, בהיקף של 76% מהאוכלוסיה. במקביל המשרד מעודד מאוד את כניסת פרטנר וסלקום לתחום כי עצם כניסתם לשוק תעודד תחרות בעניין המחירים.

 

"המשרד דוגל בתחרות שתתפתח בין החברות. במידה והמחירים לא יהיו תחרותיים אנחנו נתערב. במיוחד לשם כך אנו מתמרצים הן את בזק והן את הוט - כשהשוק הסיטונאי על הוט ייושם בשבועות הקרובים ואחרי שתסוכם תוכנית פרישה מולם, גם הם יקבלו הפרדה מבנית. למעשה מדובר בישום המדיניות של השר כחלון שאושרה גם ע"י השר ארדן. היישום האחרון שלנו בעניין ההפרדה המבנית הוא שמרני ביותר, וחשוב לציין שכדי לשמור על השוק ממונופול דורסני המשרד מתמרץ גם את חברת הוט במקביל".

 

אמיר לוי אמיר לוי צילום: עמית שעל

 

ביום שישי הודיעה בזק לבורסה על כך שמשרד התקשורת אישר לקבוצה את ביטול ההפרדה התאגידית שמהווה צעד ראשון לביטול ההפרדה המבנית. ביטול ההפרדה יאפשר לבזק לקזז הפסדים של חברת יס עם רווחים עתידיים של החברה מול רשות המסים ולחסוך לעשרות מיליוני שקלים לחברה, ולבעל השליטה, שאול אלוביץ', ידידו של ראש הממשלה ושר התקשורת נתניהו.

 

ביטול ההפרדה יאפשר לבזק למכור סל שירותי תקשורת שלם במחיר שיאפשר לה להתחרות בחבילת הטריפל של HOT. במשרד התקשורת מתנים את ביטול ההפרדה המבנית בכך שבזק תאיץ את פריסת תשתית הסיבים האופטיים שלה ותתחיל להציע עליה שירותים כבר ב-2017, כך שבזק תחויב להתחיל לספק שירות על תשתית הסיבים האופטיים שכבר פרסה אך טרם הפעילה. בעוד תשתית זו מסוגלת לספק שירותי אינטרנט במהירות של 1 ג'יגה, התשתית המתחרה של HOT מגיעה למהירות מקסימלית של 100 מגה בלבד ונדרשת לשדרוג טכנולוגי. מיזם הסיבים האופטיים של חברת החשמל לא מסוגל להיות אלטרנטיבה לבזק בשל פריסתו האיטית. גורמים באוצר טענו כי המהלך שמקדם כעת פילבר נועד לפצות את אלוביץ' לאחר שכחלק מחוק ההסדרים חויבה בזק לפתוח את התשתיות שלה לשימוש של המתחרות.

 

מוקדם יותר היום שלחה ח"כ זהבה גלאון מכתב ליועץ המשפטי לממשלה שבו היא מבקשת ממנו "לבדוק האם הצהרת משרד התקשורת מיום שישי בדבר ביטול ההפרדה התאגידית בחברת בזק עומדת במבחנים שקבע היועץ המשפטי לממשלה להימנעות שר התקשורת נתניהו מלעסוק בענייני מקורבו שאול אלוביץ'". גלאון הוסיפה כי "יש לזכור כי במרץ השנה (בטרם ניתנה חוות הדעת מטעם היועמ"ש הפוסלת את רה"מ מלעסוק בענייניו של אלוביץ'), קבע נתניהו כי ההפרדה המבנית בבזק תבוטל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x