ועדת השרים לחקיקה אישרה את "חוק פייסבוק"
החוק, שיזמו שרת המשפטים איילת שקד והשר לביטחון פנים גלעד ארדן, יאפשר למדינה לבקש להסיר תוכן שמסכן את ביטחון המדינה או שפרסומו נוגד את החוק במעמד צד אחד ותוך עקיפה של דיני הראיות הרגילים
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום את "חוק פייסבוק", שיזמו שרת המשפטים איילת שקד והשר לביטחון פנים גלעד ארדן. כעת צפוי החוק לעבור להמשך הליך החקיקה במליאת הכנסת.
- צנזורה בפייסבוק: האם האצבע על ההדק קלה מדי?
- פייסבוק ישראל: עלייה של 148% בפניות מגופי אכיפת חוק לקבלת מידע
- שקד וארדן רוצים לצנזר את פייסבוק אך ההסתה לא תיעצר
לפי הצעת החוק תוכל המדינה, באמצעות הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה, לבקש מבית המשפט להסיר תוכן שפרסומו הוא בגדר עבירה פלילית ושהמשך פרסומו יכול לסכן באופן ממשי ביטחונו של אדם, את ביטחון הציבור או את ביטחון המדינה. בניגוד לפנייה במסגרת הליך פלילי רגיל, החוק החדש יאפשר פנייה במעמד צד אחד, מבלי לתבוע אדם ספציפי ותוך פטור מדיני הראיות (כלומר, יאפשר לביהמ"ש לשקול ראיות שלא קבילות בהליך פלילי, כמו מידע שהושג ללא צו חיפוש).
באיגוד האינטרנט הישראלי ביקרו את אישור הצעת החוק, וטענו שהחוק אינו כלי יעיל למאבק בהסתה ברשת. "מחד, הוא יחסום פוסטים הנחזים להיות מסיתים אך ורק מעיניהם של משתמשים בישראל בעוד יתר העולם ימשיך לראותם", נטען. "במקביל - החוק במתכונתו הנוכחית יאפשר הסרת פרסומים לגיטימיים ופגיעה בחופש הביטוי שכן הוא כולל מונחים מעורפלים ועמומים כמו 'סכנה לביטחון הציבור' או 'סכנה לביטחון המדינה' שניתנים לפרשנות רחבה מדי, במיוחד כשהם יוצגו לבית המשפט במעמד צד אחד.
"אם היה חוק זה בתוקף בעת פרשת הבלוגר אנס אבו דעאבס, שכתב פוסטים סאטיריים על התומכים בהצתות (ומצא את עצמו עצור במשך שלושה ימים), היו הפוסטים הלגיטימיים שלו מוסרים מיידית מהרשת ללא צורך. סוג כזה של צנזורה גסה של הרשת הוא פתח לפגיעה קשה בחופש הביטוי ולחופש הפוליטי בישראל. הסתה ברשת כיום היא תופעה שיש להילחם בה בדיוק פינצטה - לא פטיש".
מפייסבוק נמסר בתגובה: "בפייסבוק, אין דבר יותר חשוב מביטחונה של הקהילה ואנו עובדים קשה כדי שאנשים יהיו בטוחים. יש לנו אפס סובלנות לטרוריסטים, לשבחים לפועלם ולהסתה לאלימות בעולם האמיתי. אנו פועלים בצורה אגרסיבית כדי להסיר זאת מהפלטפורמה שלנו ברגע שאנחנו מודעים לכך. אנו פועלים כל העת כדי לשפר את האפקטיביות של אמצעי הבטיחות שלנו ומקיימים דיאלוג שוטף עם חברות אחרות, גופים לא ממשלתיים וגופי אכיפת חוק. רק החודש, פייסבוק, יחד עם חברות טכנולוגיות אמריקאיות אחרות, הודיעה על הקמת מאגר משותף של תכני טרור אלימים לרבות סרטוני וידאו וצילומים, כדי לאפשר לנו לפעול מהר יותר נגד תכנים מסוג זה. מהלך זה יסייע במלחמה בטרור ברשת האינטרנט והוא תוצר של שיתוף פעולה - לא של רגולציה. אנו מקווים להמשיך ולקיים דיאלוג מועיל עם הממשלה בישראל ובעלי עניין אחרים. אנו מקווים שתתקיים בחינה זהירה של ההשלכות של חוק זה על הדמוקרטיה הישראלית, על חופש הביטוי, על אינטרנט פתוח והדינאמיות של האינטרנט הישראלי".