מאקרו טכנולוגי
הארץ המובטלת: הממשלות לא ערוכות להחלפת אלפי עובדים ברובוטים
מחקר חדש מזהיר שב-15 השנים הקרובות 90% מעובדי המגזר הציבורי בבריטניה יוחלפו ברובוטים. מה הם אמורים לעשות? "למצוא עבודה בחברות המבוססות על כלכלה שיתופית כמו אובר"
עולם התעסוקה המודרני נמצא על סף משבר, עם כניסת רובוטים ומערכות בינה מלאכותית (AI) לשימוש נרחב במגזר הציבורי והפרטי. דו"ח שפורסם השבוע חושף את השינוי שצפוי להתחולל במשק הבריטי.
- CSI בעולם האמיתי: גוגל הצליחה לשחזר תמונות בעזרת בינה מלאכותית
- רכישה ראשונה לקרן צ'ן-צוקרברג: סטארט-אפ בתחום הבינה המלאכותית
- תחרות הבינה המלאכותית של IBM יוצאת לדרך עם פרסים בסך 5 מיליון דולר
לפי מחקר של קבוצת Reform הבריטית, ב־15 השנים הקרובות רבע מיליון עובדים במגזר הציבורי צפויים לאבד את מקום עבודתם לטובת רובוטים. מדובר בכ־90% מעובדי המנהלה בממשלת בריטניה, שיוחלפו על ידי אתרים וצ'טבוטים, ועוד עשרות אלפי עובדים בשירות הבריאות הלאומי, בהם גם רופאים ואחיות. השינוי עתיד לחסוך לממלכה המאוחדת 4 מיליארד ליש"ט בשנה. הדו"ח עורר גם זעם רב בעקבות ההמלצות שלו: שהמפוטרים ימצאו לעצמם תעסוקה בשירותי כלכלה שיתופית דוגמת אובר (מה שמכונה גם "כלכלת החלטורות"). לוח הזמנים שמציב הדו"ח, כעשור וחצי בלבד לשינוי הדרמטי, חושף בעיה חמורה הרבה יותר — הממשלות לא ערוכות, ורק מעטות מהן נערכות לשינויים הצפויים בשוק העבודה.
הדו"ח התמקד במגזר הציבורי, אבל הבעיה חמורה עוד יותר כי אותם שינויים יקרו גם במגזר הפרטי, וככל הנראה במהירות רבה יותר ובהיקף נרחב יותר. פרשנים, חוקרים ונביאי זעם מתריעים על כך כבר שנים, אבל עכשיו השינוי נמצא ממש על סף דלתנו, מוחשי מתמיד. כיצד אותם עובדים יתפרנסו? איך תתמודד המדינה עם אובדן ההכנסות ממסים? ומה עם הדור הצעיר יותר שאולי רק מיעוט ממנו יחזיק במשרה במובן שמוכר לנו כיום? אלו הן רק חלק מהשאלות שצריך להשיב עליהן. בינתיים, לא נעשה מספיק כדי למצוא תשובה.