גוגל נחושה להחזיר לידיה את השליטה על הענן
ענקית החיפוש אפשרה לאמזון ומיקרוסופט להשתלט על תחום שירותי הענן לארגונים, אך הכנס שערכה השבוע בסן פרנסיסקו העיד שהיא מתכוונת להשיב מלחמה ולנסות להחזיר לעצמה את ההובלה
שעות בודדות לפני תחילת כנס הענן של גוגל בסן פרנסיסקו, NEXT 2017, וכבר ניכר שבחברה מנסים להפוך את האירוע לסוג של הצהרת כוונות. ענקית החיפוש אמנם מבססת את עסקיה על מחשוב ענן, אך ההתנהלות שלה עד כה אפשרה לאמזון להשתלט על התחום ולמיקרוסופט לנשוף בעורפו של ג'ף בזוס. כעת, היא משיבה מלחמת שערה.
- כך מפיץ הרמקול החכם של גוגל חדשות מזויפות
- גוגל משיקה את יוטיוב TV: מנוי לצפייה בערוצי טלוויזיה דרך האינטרנט ב-35 דולר לחודש
- גוגל מסתערת על תחום המסרונים: תשיק אפליקציה שתתמוך בתקן החדש של ה-SMS
ראשונה לעלות לבמה במושב הפתיחה של הכנס הייתה סמנכ"לית מחשוב הענן, דיאן גרין. גרין הדגישה שעסקי הענן של גוגל הם לא עוד אסופה של שירותים מבודדים - אלא חטיבה עצמאית עם יעד עסקי ברור. אם בעבר מיקדה גוגל את מאמציה בעסקים קטנים ובינוניים, מלכ"רים, ארגוני חינוך ושאר הפירורים, כעת היא מכוונת גבוה לכיוון הלקוחות הארגוניים הגדולים. אלה שרוכשים את הטכנולוגיה שלהם מאורקל, IBM ומיקרוסופט.
על מנת למקד את הנראות של עסקיה, גוגל השיקה את המותג גוגל קלאוד כאכסניה כוללת לכל עסקי הענן שלה. תחתיה היא תספק את כל שירותי הענן. גרין מתגאה בזמינות השרותים של החברה - תחום בו היא מביסה את מיקרוסופט ובעיקר את אמזון, שהובילה את הרשימה רק לפני שנתיים.
היא משנה את הדגש ומתייחסת ליום האשה הבינלאומי - כמובן שהיא יכולה להתגאות בכך שהיא אחת מהנשים החזקות (והבודדות) בתעשייה הזו. ובהזדמנות זו יש לציין שבניגוד לחברות טכנולוגיה רבות, חצי מהדוברים באירוע היו למעשה דוברות. אבל לפני הדוברות, גרין מזמינה לבמה את סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל גוגל. הוא חוזר ומדגיש את המשימה של גוגל להפוך את שיתוף המידע לקל ופשוט. הענן, לדידו, צריך לשרת את המטרה הזו ויותר מכך, מדובר בהתאמת המשימה הזו לעסקים. הוא מוסיף שחבילת האפליקציות G Suite, היא אחת מהדרכים העיקריות ליישם את המשימה הזו.
גרין שבה לבמה וחושפת שפוקימון גו עובד על הענן של גוגל. אבל ניאנטיק אינה המשתמשת היחידה שגוגל גייסה. גרין מתחילה להציג את הלקוחות של החברה בתחום הענן. היא מתחילה עם סמנכ"ל הטכנולוגיות של דיסני, מייקל ווייט.
אחריו עולה חבר דירקטוריון SAP בשביל להדגיש את הקשר בין גוגל ל-IT. סאפ היא אולי אחד השמות המזוהים ביותר עם מחשוב ארגוני מסורתי. כעת היא משיקה את המוצר העיקרי שלה - HANA - על גבי הענן של גוגל. מדובר בהכרזה חשובה עבור גוגל ושתסייע לה לקבל גישה ללקוחות ארגוניים גדולים.
גרין ממשיכה להציג שותפים נוספים - קולגייט-פלמוליב, HSBC, ורייזון והום דיפו. גם פייפאל הצטרפה לענן של החברה. בחברה מתגאים ש-HSBC הוא הבנק הגדול היחיד שהסכים להעביר את המערכות שלו לענן. במקביל גרין גם חושפת שתי שותפות חדשות, PIVOTAL שייכת לDELL EMC ורקספייס, מספקיות השירותים המנוהלים הגדולות בתחום הענן.
עם זאת, השותפה שגוגל מנסה להדגיש (ככל הנראה כמענה לאמזון) היא איביי, שמשתמשת בשירותי הענן של גוגל לתפעול קטלוג המוצרים המקוון שלה. איביי מציגה את האפליקציה שלה לגוגל הום, שמאפשרת, למשל, לקבל הערכת מחיר על מוצר שמעוניינים לרכוש או למכור, ואם זה מזכיר לכם את האקו של אמזון והחיבור שלה לחנות המקוונת המתחרה - זה כנראה לא צירוף מקרים.
גרין מתגאה כם בכך שנמכרו יותר כרומבוקים ממקים בארה"ב בשנה האחרונה. כ-20 מיליון מחשבי כרומבוק נמצאים בשימוש בתחום החינוך, שמסורתית היה שטח הציד של מיקרוסופט ואפל.
פיי פיי לי - מדענית ראשית של הענן של גוגל ומומחית לבינה מלאכותית מוזמנת לבמה להציג את החידושים של גוגל בתחום. ראשית היא מתמקדת במנוע זיהוי סרטוני וידאו אוטומטי, שמנתח ומתייג את התוכן המוצג בסרטון. מדובר בטכנולוגיה שתהיה שימושית מאוד לתעשיית המדיה. גוגל היא הראשונה מבין החברות הגדולות שמציעה שירות כזה - למעשה כל מה שהמתחרות מציעות הוא זיהוי אובייקטים בתמונות.
לי מציגה את החזון של גוגל לבינה מלאכותית. האתגר של גוגל הוא להפוך את השימוש בה לנחלת הכלל או דמוקרטיזציה של AI, כפי שהיא מציגה זאת. לי הצהירה שגוגל תשיק תוך כשנתיים סדרה של כלים שיספקו את יכולות הבינה המלאכותית להמונים. בשלב הנוכחי היא הודיעה על זמינות של מנוע למידת מכונה שמופעל על גבי הענן של החברה. תחרות ישירה להיצע של AWS שהשיקה כלים דומים לאחרונה.
אחרון עולה לבמה אריק שמידט. יו"ר הדירקטוריון של גוגל ואלפבית - שפונה למפתחים - "השתמשו בענן שלנו! תוכלו לעשות עליו דברים נהדרים!". שמידט מזכיר את השותפות של גוגל עם סנאפצ'ט, שהיא כרגע הלקוח העיקרי שלה בענן ובאופן מוזר לא מוזכרת כמעט, למרות הנראות העצומה של החברה עם הנפקת הענק שלה החודש.
אם נתייחס למספרים שסופקו לנו על ידי גורמים מקורבים לחברה, הענן של גוגל גדל באופן מהיר ביותר. מדובר בגידול של 30% בשנה לפחות. המספרים האלה מגובים על ידי דו"ח של חברת המחקר Rightscale.
אמנם מיקרוסופט מראה מספרים יותר טובים, אך על פי אותם גורמים מדובר במצג שווא מכיוון שבמיקרוסופט מודדים בצורה שונה את ההכנסה שלה מענן, חברה שעוברת, למשל, מרישוי מסורתי לרישוי מבוסס מנוי נספרת כלקוח ענן למרות שהיא למעשה העבירה עסקה קיימת. עם זאת, תחזית הצמיחה העולמית של שוק הענן תגיע לפי גרטנר לכ-385 מיליארד דולר ב-2020, כך שלכל המתחרות יהיה מקום לצמוח.
גוגל אמנם הניחה לאמזון לעקוף אותה בסיבוב באחד התחומים החשובים של תעשיית הטכנולוגיה בשנים האחרונות, אבל למזלה המשקיעים לא נטרו לה טינה. המאמצים שהיא משקיעה בתחום מראים שהיא עדיין מאמינה שהיא יכולה להפוך למתחרה העיקרית של אמזון ואולי בעתיד גם לחזור ולהוביל את הענן.
אבל אם יש תמונה אחת שיכולה להדגים היכן גוגל נמצאת, היא זו של האולם שבו נערך אירוע הפתיחה של הכנס, שמכיל כמה אלפי מקומות ישיבה. כנס הענן של אמזון, שנערך בלאס וגאס באוקטובר שעבר, משך 30 אלף מבקרים, פי שלוש מהכנס של גוגל שנערך בבסיס הבית שלה בסן פרנסיסקו. השורה התחתונה של ההשוואה הזו היא שעל גוגל חלה עכשיו חובת ההוכחה שהיא יכולה להיפטר מההיבריס שעטף את פעילותה בתחום עד כה. כי זו תהיה הדרך היחידה שלה להפוך למתחרה משמעותית של AWS.