IBM משיקה שירות בלוקצ'יין מסחרי מבוסס ענן
השירות מיועד לאפשר ביצוע של עסקאות מאומתות בין מוסדות פיננסיים, משפטיים או כל ארגון שדורש רישום של עסקאותיו. טכנולוגיית הבלוקצ'יין גם מהווה את בסיס מטבע הביטקוין המבוזר
- כשווטסון פגש את איינשטיין: IBM וסיילספורס מאחדות כוחות בתחום ה-AI
- תדלוק ללא כרטיס? ויזה ו-IBM ישתפו פעולה בתחום אינטרנט הדברים
- סיבו הישראלית חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם IBM
הבלוקצ'יין הוא בסיס נתונים מבוזר שרץ במקביל ומתעדכן כל הזמן אצל כל המשתמשים בו. כך שלמעשה מייתר כל גורם מנהל או מתווך של מידע ומונע מגורמים רבים ושונים להיות חשוף למידע זה. כך למשל, במקום להעביר כספים דרך המסלקה הבינלאומית סוויפט - תהליך שיכול לקחת כמה ימים שבו כסף עובר מגורם לגורם, כשכל גורם גובה דמי תיווך או ניהול ומשתמש בטכנולוגיה שונה לניהול רישומים מועדים לטעויות או פריצות – שני משתמשים יוכלו להעביר בניהם נתונים ברמה גבוהה של פרטיות ואבטחה.
הבלוקצ'יין מורכב מלבנות (בלוקים) של מידע מאומת. למשל הוראה להוציא כסף מחשבון אחד וההוראה להכניס את אותו הכסף לחשבון שני, מתועדות ביומן רישום שמאומת על ידי המשתמשים (שקיבלו או נתנו את הכסף) באופן אוטומטי. כל בלוק מכיל את המידע החדש ואת המידע של הבלוק שנוצר לפניו – מה שמחבר בין הבלוקים השונים, יוצר את השרשרת (צ'יין) והפך את המידע למוגן מפני רמאויות.
טכנולוגיית הבלוקצ'יין מייתרת למעשה את הגורמים שמתווכים היום את מרבית הפעולות היומיומיות כמו בנקאים או עורכי דין. שומרי סף אלה הם לכאורה הכרחיים כדי לאמת שכסף עבר מחשבון אחד לשני, כי רכישת מניה באמת התבצעה ולאמת את זהות מבצע הפעולה. בשנים האחרונות אימצו המוסדות הפיננסיים הגדולים את הרעיון שמאחורי הטכנולוגיה שיכולה להביא לייתור מערכות כמו המסלקות ולספק תשתית טכנולוגית זולה יותר, וכך למעשה להקטין את העלויות של הבנקים.
בלוקצ'יין מבוסס ענן
השירות מבוסס ענן של IBM הוא השירות המסחרי הראשון בטכנולוגיה זו והחברה מבטיחה כי הוא ייצר לחברות פרטיות או מוסדות ציבוריים מרחב מקוון מאובטח שיאפשר לאמת את זהותם של המשתמשים באופן מידי וכי הממשק יתמוך בכאלף עסקאות בשנייה. לפי הודעת החברה שני פרוייקטים כבר החלו. הראשון הוא שיתוף פעולה בין שישה בנקים קנדיים עם כשבעה מיליון לקוחות שהשקיעו 27 מיליון דולר ליצירת פלטפורמה ייחודית שתאפשר ללקוחות שלהם לאמת בפני מי שיבחרו את הזהות שלהם באמצעות אפליקציה. הפרויקט השני הוא של חברת אנרגיה סינית שתשתמש בטכנולוגיה כדי ליצור זירת מסחר בפחמן.
IBM תציע את שירות זה במחיר משתנה בהתאם לגודל האפליקציה שתידרש. זאת ועוד לאחרונה גם הכריזה על שני שיתופי פעולה נקודתיים במסגרת פיתוח הבלוקצ'יין המסחרי שלה. בתחילת החודש הודיעה כי החלה בפרויקט משותף עם ענקית ההובלה מארסק (Maersk) שבו תעקוב אחרי 10 מיליון מכולות, שביעית מכל הסחורה אותה מובילה מארסק ברחבי העולם, ותהפוך את כל שרשרת האספקה לדיגיטלית. שיתוף המידע על כל מכולה בין שותפי הסחר יהיה מהיר ומלא יותר. ואף שותף לסחר לא יוכל לשנות שום מידע מבלי שהיתר יהיו חשופים לכך.
הפרויקט השני נחשף בפברואר האחרון, בנק נורת'רן טראסט הודיע כי השיק מערכת בלוקצ'יין בעזרת IBM עבור חברת ההשקעות הפרטית השוויצרית Unigestion שמנהלת 20 מיליארד דולר. הרשת מאפשרת לבנק ולחברת ההשקעות גישה מלאה ומהירה לכל הצדדים וגישה לרגולטורים כשהדבר נדרש.