בדיקת כלכליסט
סוני Xperia XZ Premium: שובו של סמוראי הזכוכית
מכשיר הדגל האחרון של סוני חזק ומהיר ממתחריו, בעל איכות תצוגה מרשימה, מצלמה עם כמה טריקים מעניינים ועיצוב נאה מאוד. ואולם, גב הזכוכית שלו מושך טביעות אצבע כמו מגנט והמסך קטן ביחס לגוף
ה-Xperia XZ Premium, סמארטפון הדגל של סוני, נחת בארץ. מחכה לו כאן תחרות קשוחה במיוחד, בדמות מכשירי העילית של סמסונג, LG והיצרניות הסיניות. על הנייר, נראה שהוא הגיע מוכן: המצלמה שלו כוללת טכנולוגיות שאין לאחרים, העיצוב שלו מרשים כתמיד והוא עדיין הסמארטפון היחיד בשוק עם מסך שיכול להציג וידאו 4K.
- Mate 9 Pro: הדוגמן הסיני היקר של וואווי
- גלקסי S8: האלוף האולימפי של סמסונג
- G6 של LG: המעבד דור קודם, המכשיר - נאה ומשתלם
זהו טלפון חשוב מאוד עבור סוני, שחטיבת המובייל שלה מדממת כסף ולמרות העובדה שהמכשירים שלה מציגים יתרונות בולטים כבר שנים, אף אחד מהם עדיין לא הצליח לטפס לצמרת טבלת המכירות. בדיקת "כלכליסט" גילתה באקספריה XZ כמה הפתעות חיוביות, לצד חיסרון אחד שקשה להתעלם ממנו.
עיצוב ומבנה: זכוכית מקצה לקצה
לסוני יש שפה עיצובית מאוד ברורה ומוכרת, שהולכת איתה מאז האקספריה Z של 2013: גוף דקיק בדמות מלבן מונוליתי, עם כפתור הפעלה בצד ולחצן ייעודי למצלמה. טיב המראה הוא אולי עניין של טעם, אבל תתקשו למצוא מישהו שיחשוב שה-XZ אינו טלפון יפייפה: פניו וגבו עשויים זכוכית שחורה עם ברק כחלחל עדין, כפתורי הווליום מוטמעים בתוך דופן האלומיניום ונעימים למגע, זה פשוט טלפון שכיף להחזיק.
בעוד יצרניות אחרות בנו מכשירים עם שולים עגולים וגב חלק שיכולים בקלות להחליק מהיד, סוני סמכה על השילוב בין גב שטוח וזכוכית, שייתפסו היטב בין פרקי האצבע. כצפוי, סורק טביעת האצבע מוטמע בכפתור ההפעלה שבצד; לדעתי זה המקום הכי חכם ונוח לשים בו את שניהם. לטלפון יש גוף מגודל ביחס למסך שלו והוא ארוך מהגלקסי S8, מה-G6 של LG ומה-U11 של HTC למרות שהמסך שלו קטן משלהם. נקווה שהדורות הבאים של מכשירי סוני ישפרו את היחס בין המסך והגוף, מה שיתן ערך מוסף בתחום השימושיות, ולא רק בכמה שהטלפון יפה.
מה גם שהיופי הזה מגיע עם מחיר. וחתיכת מחיר: גב הזכוכית יציג בגאווה כל טביעת אצבע, כל תנועה של אצבע עליו ובעצם, כל נגיעה. כשהוצאתי את ה-xz פרימיום מהקופסה שלו, הוא נראה כאילו השתמשתי בו שנה כבר אחרי חמש דקות. למה, סוני? מה רע באלומיניום, כמו בדגמים קודמים בסדרה? למה לוותר על ציפוי דוחה שמנוניות? פשוט חבל: טלפון מרהיב ביופיו שתצטרכו לנגב כדי שיישאר יפה.
ועוד דבר אחד בנוגע לגב המכשיר: הוא רפלקטיבי ויכול לתפקד כמראה לכל דבר ועניין. מי שנוהג להתאפר ימצא בזה שימוש יומיומי. עבורי זה שימש בעיקר כדי לגרום לחתול שלי לרדוף אחר השתקפות השמש. אני מניח שאם אתקע במדבר עם ה-XZ, אוכל להשתמש בגב שלו כדי לאותת למטוסים חולפים.
ממשק ומערכת הפעלה: מגדלור בחשכה
המסך של ה-XZ, שגודלו 5.46 אינץ', מציג איכות גבוהה ותמונה חדה ביותר. הרזולוציה שלו היא 3,840 על 2,160 פיקסלים, כלומר 4K, אך המסך יציג רק תכנים ספיציפיים באיכות הזו - וידאו, תמונות וסרטוני 4K יעודיים. בשאר הזמן, תהיה התמונה ברזולוציה המקבילה ל-Full HD, כדי שלא לשתות את הסוללה עד ריק. לפאנל של המסך יש יכולת תצוגת HDR - טווח תמונה דינמי, מה שמאפשר תמונה חדשה וצבע עשיר יותר. הגוונים שלו מעט קרים מדי ולא נראים טבעיים לחלוטין, אך אפשר לתקן את זה באפליקציית התאמת התמונה המובנית במכשיר.
המסך בהיר מאוד ומתמודד היטב עם תאורה ישירה. הוא אף מסנוור מאוד בחושך, כשהוא על בהירות מקסימלית; בעודי יושב בפאב תל אביבי בסוף השבוע האחרון, ניגשה אלי מישהי מקצה הבר וביקשה בנימוס שאכבה את הפרוז'קטור.
סורק טביעת האצבע שהזכרתי קודם הוא אחד הכי מהירים ומדויקים בשוק. הוא לא פספס את האצבע שלי אף פעם, גם כשנגעתי בו ממש במהירות ורק עם הקצה. סוני לא מנצלת השקת גרסאות חדשות של אנדרואיד כדי לשנות את הממשק שלה. במקרה שלה, זה יתרון: מדובר בממשק נוח, פשוט, תכל'סי. כזה שקל מאוד להתרגל אליו. רק דבר אחד קצת חסר לי: בגרסאות ישנות יותר של ממשק סוני, ברגע ששלפתם את מסך היישומים הפעילים הופיע מתחתיו סרגל קיצורי דרך לדפדפן, מייל, מחשבון ויישומים נפוצים אחרים. חבל, סוני. זה היה פיצ'ר שימושי.
מצלמה: צילומי ספורט ואקשן
המצלמה היא כנראה המהירה ביותר בעולם המובייל כיום; ביכולתה לצלם 120 עד 960 פריימים בלחיצה בודדת, מה שמאפשר לצלם וידאו סלואו מושן בלי אפליקציה מיוחדת. ואולם, קליפים שכאלה תופסים מרחב אחסון גדול בהרבה משל סרטונים רגילים עם אותו משך. בנוסף, ממשק הסלואו-מושן לא הכי אינטואיטיבי והאופציה עצמה מסתתרת בתוך תפריט המצלמה.
למצלמה חיישן 19 מגה-פיקסל בו הוטמעה יכולת עקיבת תנועה מרשימה; מי שנוהג לצלם ילדים מתרוצצים, משחקי ספורט או הופעות ומסיבות יגלה שהתמונות ב-XZחדות ונקיות בהרבה מבמכשירים אחרים. ואולם, הצילום בתאורה נמוכה איכותי פחות משציפיתי, במיוחד לאור העובדה שסוני מייצרת חיישני מצלמה בעצמה ויכלה לשים דגש על צילום בחושך.
מצלמת הסלפי לא כוללת קפיצות טכנולוגיות כמו המצלמה הראשית ולמעשה, ביצועיה מאכזבים; יש לה חיישן 13 מגה-פיקסל ואלגוריתם שיפור תמונה שנותן אפקט החלקה לתווי פנים. התוצאה היא תמונות סלפי לא ריאליסטיות במיוחד, גוונים מטושטשים ופריים פחות מרשים מבמצלמות סמסונג, LG ואפילו אפל.
צילום הווידאו חד ואיכותי, הודות לכלי זיהוי התנועה שמסייע בייצוב הפריים. תוכלו לצלם בה וידאו 4K ובניגוד למכשירים אחרים, גם לצפות בו באיכות זו. לדעתי, זה קצת מיותר; בעידן השיתוף החברתי, מה הטעם בצילום באיכות שרק אתם תוכלו ליהנות ממנו?
מולטימדיה ואפליקציות
סוני תמיד השקיעה בתחום המדיה במכשיריה - וה-XZ פרימיום לא מבייש את הפירמה: איכות השמע מצוינת גם באוזניות וגם ברמקולים החיצוניים של הטלפון, שנמצאים בחזיתו. והרמקולים גם חזקים משציפיתי; אם תזכרו להניח את ה-XZ כשפניו מעלה, בטוחני שיצליח להעיר אתכם בבוקר. על הצפייה בווידאו אין מה להרחיב - תצוגת 4K במסך בגודל כזה יוצרת חוויה מרהיבה, כזו שלא ראיתי גם במסכים האיכותיים של כמה מהמתחרים הבולטים.
נגן המדיה של סוני הוא מהטובים והנוחים בשוק וכמותו גם נגן ועורך הווידאו. אפליקציית הציור sketch של סוני כוללת אלמנטים שאפשר להוסיף לציורים ושרבוטים וגם לתמונות, ביניהן השפם הזה. לסוני יש כמה אפליקציות מיותרות שהיא דוחפת לטלפונים שלה - כלי סנכרון עם פלייסטיישן, מנוע הצעות של יישומים ותוכנת יומן אישי - אך הן לא מורגשות ולא מפריעות.
ביצועים וזמן סוללה: המהיר ביותר שפגשתי
לאקספריה XZ פרימיום יש מעבד סנאפדרגון 835 מבית קוואלקום, החזק מסוגו בעולם, בעל ארבע ליבות במהירות 2.45 גיגה-הרץ וארבע במהירות 1.9 גיגה-הרץ. יש לו גם 4 גיגה-בייט של זיכרון פעולה ואת הדור האחרון של מעבדי הגרפיקה Aderno. והחומרה הזו באה לידי ביטוי בצורה בולטת מאוד.
זהו הטלפון המהיר ביותר שבחנתי; הוא פותח אפליקציות, טוען משחקים ומעלה אתרים מהר מכל מתחרה אנדרואידי, לרבות הגלקסי S8 פלוס. ההבדלים בין השניים הם בחצאי שניות עד שניות בודדות לכל היותר ועדיין, מדובר בהישג עבור סוני - משום ששני הטלפונים נשענים על מעבד כמעט זהה.
איכות השמע בטלפון טובה אם כי לא יוצאת דופן, רכיבי תקשורת כ-WiFi פועלים היטב ומזהים רשתות במהירות. ל-XZ פרימיום יש תמיכה בבלוטות' 5.0, תקן חדש ומהיר במיוחד, שנועד להבטיח ביצועי קישוריות טובים גם שנים קדימה.
סוני בחרה לתת ל-XZ סוללה של 3,230 מיליאמפר-שעה, שאמנם חלשה מסוללות פאבלטים אך עדיין מאפשרת זמן פעולה לא רע של יום עבודה בשימוש סביר. דורות קודמים של הטלפון איפשרו יום וחצי, אפילו יותר; אבל סוני הבינה שאם הצרכן מסתפק ביום אחד (ממוצע זמן הסוללה של מכשירי דגל כיום), זה די והותר גם בשבילה.
סיכום ואלטרנטיבות
ה-XZ פרימיום הוא טלפון מרשים מאוד, ששקול ביכולותיו לכל מכשיר עילית אחר ובכמה תחומים אף מביס את הטובים שבטובים. חבל שסוני נפלה בכזה סעיף קטן כמו ציפוי דוחה שומנים או בחירה בחומר אחר, מה שהיה הופך את ה-XZ לטוען רציני לכתר; אפשר להתווכח על ביצועים, על איכות צילום או על זמן סוללה. אף אחד לא יכול להתעלם מגב שהוא מגנט לטביעות אצבע. וזה באמת חבל; ה-XZ פרימיום הוא טלפון מצוין והייתי מצפה ממהנדסים יפנים לחשוב על זה מראש. בנוסף, תצורת המסך צריכה להתעדכן - אנשים מעדיפים לקבל יותר מסך בגוף קטן יותר ואין בושה בלאמץ טרנדים שהתחילו יצרניות אחרות. התוצאה תהיה נוחה יותר לשימוש וגם קלה יותר. ה-XZ פרימיום עולה 2,900 שקל, קצת יותר יקר מהמתחרים, אך עדיין בקטגוריית המחיר ההגיוני (האייפון 7 פלוס, למשל, עולה 400 שקל יותר).
ציון כלכליסט: 9
מערכת הפעלה: אנדרואיד 7.1.1 || גודל מסך: 5.46 אינץ' || רזולוציה: 4K || מצלמה ראשית: 19 מגה-פיקסל || מצלמת סלפי: 13 מגה-פיקסל || מעבד: 8 ליבות, ארבע במהירות 2.45 גיגה-הרץ וארבע במהירות 1.9 גיגה-הרץ || זיכרון פעולה: 4 גיגה-בייט || נפח אחסון: 64 גיגה-בייט || עובי: 7.9 מ"מ || 2,899 שקל || משקל: 195 גרם