בלעדי לכלכליסט
האיש ששולט ב־NBC מחפש השקעות בחברות ישראליות
בראיין רוברטס, מנכ"ל ענקית המדיה קומקאסט מארה"ב ששולטת בין היתר בערוץ NBC ובדרימוורקס, נפגש בארץ עם בכירים בהייטק כדי לבחון שיתופי פעולה. קומקאסט מנסה לחפש תחומים חדשים בשל הירידה במספר מנויי הכבלים בארה"ב
מנכ"ל ויו"ר ענקית המדיה קומקאסט, בראיין רוברטס, שהה בימים האחרונים בישראל, כך נודע ל"כלכליסט". במסגרת ביקורו בארץ קיים רוברטס שורה של פגישות עם חברות ישראליות כדי לבחון שיתופי פעולה עם התאגיד.
- NBCUniversal חושפת: רכשנו מניות סנאפ בחצי מיליארד דולר
- בין המניות המבטיחות השנה גם היצרנית של עוגיות אוריאו
- גרסה מיוחדת של "דה ווייס" תשודר בסנאפצ'ט
נוסף למפגשים האישיים עם החברות קיים רוברטס מפגש עם כ־20 בכירים בתעשיית ההייטק המקומית שהגיעו משורה של חברות סטארט־אפ, בעיקר בתחום ה־Digital Health ועם כמה נציגים של חברות רב־לאומיות בהן GM ודויטשה טלקום, לצד נציגים של בנק לאומי ואחרות. בכירים שנכחו במפגש עם רוברטס סיפרו על עומק הידע שיש לו על התעשייה המקומית ועל העניין הרב שגילה, בין היתר, בחברות הסטארט־אפ ואפשרות החיבור שלהן לתאגיד התקשורת.
מערוץ NBC ועד הפארקים של יוניברסל
קומקאסט היא תאגיד הכבלים והתקשורת הגדול בעולם במונחי הכנסה. היא חברת הכבלים ושירותי האינטרנט הגדולה בארה"ב, והשלישית מבין חברות הטלפוניה בארה"ב. בין החברות שבהן היא שולטת: ערוץ NBC, דרימוורקס, אתר האינטרנט הפיננסי CNBC ואולפני הסרטים והטלוויזיה NBC Universal, הפארקים של יוניברסל באורלנדו ובשאר ארה"ב ועוד. החברה היא כיום ספקית שירותי הכבלים הגדולה בארה"ב. לחברה יש כ־22.5 מיליון לקוחות טלוויזיה ו־24.7 מיליון לקוחות פס רחב. רוברטס התמנה לנשיא החברה ב־1990 כאשר הכנסותיה עמדו על 657 מיליון דולר וכיום הכנסותיה השנתיות עומדות על יותר מ־80 מיליארד דולר. שווי השוק של קומקאסט עומד כיום על 184 מיליארד דולר, והיא מעסיקה 159 אלף עובדים.
בישראל פועלת קומקאסט באמצעות זרוע ההשקעות שלה קומקאסט ונצ'רס. הקרן השקיעה עד היום במספר רב של חברות ישראליות. בין ההשקעות הבולטות של
קומקאסט ונצ'רס ניתן לציין את חברת המלצות התוכן טאבולה; חברת התקשורת קומפאס נטוורקס; אתר עיצוב הבית Houzz שגייס לאחרונה 400 מיליון דולר לפי שווי של 4 מיליארד דולר; חברת סנדייסקיי אשר עוסקת בתחום הווידיאו; HouseParty שהיתה בין החברות הלוהטות של 2016 בארה"ב עם אפליקציית הווידיאו השיתופית שלה ואחרות. הקרן אף רשמה כמה אקזיטים בישראל, בהם המכירה של אקספנד נטוורקס וקונטקסטים. הקרן אף היתה מושקעת בעבר ב־NDS שנמכרה לסיסקו ב־5 מיליארד דולר.
רוברטס מגיע לישראל בכל ארבע שנים להשתתפות בטורניר הסקווש במכביה. במכביה הנוכחית הוא זכה במדליית הארד בתחרות ואף זכה להעניק מדליה בתחרויות ההוקי. רוברטס הוא גם אחד הבעלים של קבוצת ההוקי פילדלפיה פליירס.
הוא זכה בכמה פרסים חשובים והכרה מהתעשייה, ובהם איש העסקים של השנה של "פורצ'ן מגזין", אחד מ־30 המנכ"לים הטובים בארה"ב, ואחד המנכ"לים הטובים שם על פי מגזין של המשקיעים המוסדיים זו השנה התשיעית.
ברבעון הראשון של 2017 הכנסות החברה היו 20.4 מיליארד דולר, עלייה של 6% בהשוואה לרבעון המקביל ב־2016. הרווח התפעולי של החברה עמד על 4.5 מיליארד דולר.
קומקאסט, בדומה לתאגידי המדיה האחרים, נלחמת כיום על שינוי תמהיל ההכנסות שלה ושינוי בהרגלי הצפייה, כאשר אחוזי הצפייה בטלוויזיה יורדים ועוברים לאינטרנט. שינוי זה מביא את החברה להשקיע באמצעות הקרן שלה בתחומים שונים שאינם בהכרח בליבת העסקים שלה, ובין היתר היא פונה לאחרונה לבחינה מעמיקה של תחום הבריאות שאותו רוצה החברה למנף באמצעות רשת הכבלים הגדולה שלה. הכוונה של החברה להציע שירותים רפואיים אינטראקטיביים, שירותי ייעוץ וחוות דעת שנייה.
כיום אחד הוויכוחים הגדולים שבלבו נמצאת החברה הוא על ניטרליות הרשת שהיא היכולת של ספקי התקשורת לתעדף תכנים מסוימים על פני תכנים אחרים ברשת.
האיום של נטפליקס
אחת המתחרות הגדולות ביותר של קומקאסט היא נטפליקס, אשר על פי הפרסומים האחרונים, הפכה להיות ספקית הטלוויזיה הגדולה ביותר בארה"ב עם 48 מיליון מנויים לעומת 22 מיליון מנויים של קומקאסט שהם חלק הארי של מנויי הכבלים שעומדים על 48 מיליון ו־33 מיליון מנויים של חברות הלוויין. האיום של נטפליקס מביא את החברה לחפש דרכים חדשות ליצור הכנסות ואף להרחיב משמעותית את תחומי פעילותה.
מתחרה עיקשת של קומקאסט היא אלטיס USA של פטריק דרהי, הבעלים של חברת HOT. כיום דרהי מחזיק בכייבלוויז'ן שהיא חברת הכבלים הרביעית בגודלה בארה"ב.
בשנת 2016 ביצעה קומקאסט את אחד המהלכים המשמעותיים ביותר ורכשה את חברת האנימציה דרימוורקס בעסקה בשווי 3.8 מיליארד דולר. דרימוורקס יצרה, בין היתר, את סדרות הסרטים המצליחות "שרק", "קונג פו פנדה" ו"מדגסקר", ומחזיקה גם בזכויות על כמה סדרות אנימציה קלאסיות. הרכישה היתה חלק מהתמודדות של החברה עם מעבר הצופים לצפייה בסטרימינג בשירותים בדמות נטפליקס. הרכישה של דרימוורקס אף אפשרה לחברה לפתח שורה של פרקים נושאיים סביב הסרטים של החברה.