עסקת אמזון-הול פודס: מלכודת דבש לצרכן
השמחה על ההוזלות בהול פודס מוקדמת; האלגוריתם של אמזון עוד יקפיץ את המחירים לשיא חדש
13:4431.08.17
1. מחוללת תחרות. הורדות המחירים החדות שליוו את השלמת רכישתה של רשת המזון האורגני הול פודס בידי אמזון התקבלו בסיקור חיובי רחב היקף בתקשורת האמריקאית. על פניו מדובר בחגיגה של שוק חופשי: שחקן חדש שמגיע ומחולל תחרות. לא משנה שלהערכת אנליסטים המחירים בהול פודס היו עד כה גבוהים בממוצע ב־15% ממחירי רשתות המזון הרגילות, ועתה פשוט התקרבו אליהם.
רמקול חכם של אמזון בסניף הול פודס צילום: איי פי
2. אלקסה מרוויחה. אי אפשר כמובן לייחס לאמזון מניעים אלטרואיסטיים. הורדות המחירים זיכו את ענקית המסחר המקוון ביחסי ציבור חיוביים ויקרים. אך יותר מכך, 470 הסניפים של הול פודס כבר משמשים את החברה לדחוף ללקוחות את הרמקולים החכמים שלה בהנחות של 10%–44%. אותם רמקולים שהופכים את פעולת הרכישה מאמזון לפשוטה כמו "אלקסה, תזמיני נייר טואלט".
3. גלי הדף. תחום המזון כמובן אינו הראשון שאמזון מטלטלת. סקר מחירים שערכה חברת המחקר CBRE והתפרסם בשבוע שעבר הראה שבמחצית הראשונה של 2017 מחירי הנדל"ן המניב למסחר ירדו בשעה שמחירי המחסנים והמרכזים הלוגיסטיים עלו. בעולם המסחר המקוון של אמזון לא צריך חנות, מספיק מחסן. במקביל, הרגלת הצרכנים למשלוחים מהירים דוחפת את חברות השילוח לייעל את שרשרת האספקה ולרדוף אחר פיתוח ורכישת יכולות טכנולוגיות, שיאפשרו להן לספק נתוני אמת מדויקים ככל האפשר של זמני המשלוחים.
4. כיסים עמוקים. מפתה להסתכל על אמזון בעיניים של מבשרת מהפכה צרכנית בתחום המזון, אך המציאות היא שיש לה כיסים עמוקים להוריד מחירים בשוק שגם כך עובד על שיעורי רווח תפעולי של פחות מ־6% ושיעורי רווח נקי של פחות מ־3%, נכון לרבעון השני של השנה לפי נתוני CSI Market. בחודש שעבר חשפה בלומברג שוולמארט צפויה לקנוס ספקים שאיחרו או הקדימו את זמן האספקה. החברה גם סוחטת כסף מהספקים, אך גם לא רוצה להיתקע עם מלאי מיותר שעולה בשטח אחסון יקר.
5. חוזרים לשיא. קשה להתווכח עם ירידות מחירים של 30%–43%, שמאפשרות לצרכנים רבים לטעום אולי בפעם הראשונה מזון אורגני. אבל אסור לשכוח שבקרוב אמזון צפויה להפעיל שוב את האלגוריתמים היעילים, שסורקים את המתחרים ומנפקים מחירים אופטימליים. אז נגלה שכבר אין ממש מתחרים, ואמזון יכולה להקפיץ את המחירים לשיא חדש.