IVC: סטארט-אפים בישראל גייסו 1.4 מיליארד דולר ברבעון השלישי
חלה צמיחה של 14% בסכום הגיוס ביחס לרבעון שעבר, בעיקר בשל הסבב הענק שהשלימה Via. שליש מההון שגויס זרם לחמש עסקאות של יותר מ-50 מיליון דולר כל אחת
חברות ההייטק הישראליות גייסו 1.4 מיליארד דולר ברבעון השלישי של 2017, עלייה של 14% בהשוואה לרבעון הקודם בו גוייסו 1.27 מיליארד דולר. כך לפי הדו"ח הרבעוני של חברת המחקר IVC ופירמת עורכי הדין זיסמן אהרוני גייר ושות' (ZAG/S&W), שיצא היום (ג').
- Jal Ventures מגייסת קרן חדשה של 60 מיליון דולר
- מייסד WeWork אדם נוימן משקיע בתוכנית להכשרת חרדים בהייטק
- סקר: 77% מהסטודנטים למדעי המחשב רוצים להקים סטארט-אפ
הסכום גוייס על ידי 144 חברות, מה שמהווה ירידה במספר העסקאות, בדומה לשיא הנמוך ביותר בחמש השנים האחרונות – 140 עסקאות ברבעון השלישי של 2016.
חברות בשלבים מאוחרים גייסו 618 מיליון דולר, הסכום השני בגובהו בחמש השנים האחרונות, וסכום הגיוס הממוצע ברבעון זה זינק ל-10 מיליון דולר, הגבוה ביותר בחמש השנים האחרונות. לזינוק אחראי גיוס הענק של חברת שיתוף הנסיעות ויה (Via), שגייסה סבב של 250 מיליון דולר. למעשה, 33% מההון הכולל ברבעון זה זרם לחמש עסקאות גדולות של יותר מ-50 מיליון דולר כל אחת.
מריאנה שפירא, דירקטורית המחקר ב-IVC Research Center, הסבירה: "נצפתה ירידה ניכרת במספר העסקאות שבוצעו בתשעה חודשים הראשונים של 2017. הניתוח גילה שמקור הירידה הוא בשל שיעור נמוך של עסקאות בחברות בשלבי סיד ובשלבים המוקדמים (צמצום של 17% בהשוואה לממוצע של חמש השנים האחרונות). נחוץ תיקון או מהפך ברבעון האחרון של השנה לטובתם של היזמים והמיזמים החדשים ולטובת עתידו של שוק הטכנולוגיה הישראלי".
ההשקעות של קרנות הון הסיכון הישראליות גדלו במעט ברבעון השלישי של 2017, עם גיוסים בהיקף של 277 מיליון דולר (16%), בהשוואה ל-164 מיליון דולר (13%) ברבעון השני של השנה ו-139 מיליון דולר (15%) ברבעון השלישי של 2016. 66% מההשקעות של קרנות ההון סיכון הישראליות היו השקעות המשך, רובן בחברות בשלבי ביניים ובשלבים המאוחרים.
התחזית: הצמיחה תימשך
לדברי עו"ד שמוליק זיסמן, שותף מנהל בזיסמן אהרוני גייר ושות': "אנו עדים לדו"ח נוסף המאשש את המעמד והאמון לו זוכה ההייטק הישראלי בעולם. ההשפעה של עסקת מובילאיי עדיין לא פגה, והיא ממשיכה לייצר גלי עניין. קרנות הון הסיכון הישראליות הפגינו דומיננטיות ברבעון זה, בהשקעתן בהייטק הישראלי. גידול נרשם גם בהשקעות של הקרנות הזרות בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. ההייטק הישראלי ממשיך להוות קטר צמיחה של המשק, והמשקל שלו בתוצר הגולמי הולך ותופס מקום גדול יותר. זאת ועוד, באוגוסט האחרון פורסמה הנחיה רגולטורית חדשה על ידי הרשויות בסין, המתירה תחומים להשקעות מחוץ לסין ובהם טכנולוגיה, מה שלהערכתי יגביר את העניין בחברות ישראליות ויבוא לידי ביטוי ברבעונים הבאים"
43% מסך ההון שגויס ברבעון השלישי (618 מיליון דולר) זרם לחברות בשלבי פיתוח מאוחרים, אבל כאמור ל-250 מיליון דולר מהסכום אחראית ויה לבדה. בנוסף, נרשמה עלייה של 30% במספר העסקאות בשלבים המוקדמים, שהסתכמו ב-352 מיליון דולר (לעומת 238 מיליון ברבעון המקביל אשתקד).
חברות התוכנה משכו 25% מההון שגויס ברבעון השלישי של 2017, ירידה של 35% מהממוצע הדו שנתי. חברות מדעי החיים גייסו 24% מסך ההון ברבעון השלישי של השנה.