$
המדריך

בדיקת כלכליסט

אייפון X: מדליית זהב לאפל, אבל עדיין לא מכשיר מהפכני

עם מסך משובח, מצלמה שהיא אולי הטובה ביותר בשוק ועיצוב נאה, נראה שלמכשיר הדגל של אפל יש הרבה מה להציע. ואולם, הממשק שלו מצריך תרגול, מערכת זיהוי הפנים אינה נוחה והמחיר שלו - כ-4,900 שקל - מוגזם ביחס ליכולותיו

רפאל קאהאן 11:1208.11.17

 


 

 

האייפון X, מכשיר הדגל החדש של אפל, מגיע בימים אלה לישראל -  תחילה ביבוא של חנויות ורשתות פרטיות והחל מה-23 בחודש, גם דרך היבואניות הרשמיות. המכשיר הכי מדובר של אפל בשנים האחרונות לא מפסיק לייצר כותרות ועניין מסיבות רבות ומגוונות - כמו מחירו השערורייתי, המסך ללא שוליים או הזניחה של כפתור בית פיזי וקורא טביעות האצבעות.

 

 

כשנחשף בספטמבר, הציגה אותו אפל בתור העתיד של הסמארטפונים; האם הוא באמת ראוי לתואר הזה?

 

נעים להכיר: אייפון X נעים להכיר: אייפון X צילום: רפי קאהאן

 

 

עיצוב ומבנה: שילוב של ישן וחדש

 

ה-X בנוי כל כולו סביב מסך בן 5.8 אינץ' בפורמט 19.5:9 זאת אומרת שהוא קצת יותר מרובע מהמסכים של הגלקסי S8, ה-G6 של LG ושאר המכשירים בעלי יחס תצוגה של 18:9. לעומת זאת, בהשוואה לגלקסי S8, המסך של האייפון החדש מכסה קצת פחות משטח הפנים של הטלפון. הטלפון דק וקל - 174 גרם, ולא תמצאו בו סורק טביעות אצבע או שקע אוזניות סטנדרטי.

 

 

המגרעת שבראש המסך, בה מצלמת זיהוי הפנים המגרעת שבראש המסך, בה מצלמת זיהוי הפנים צילום: רפי קאהאן

 

 

המבנה של ה-X כולל שוליים לא עבים במיוחד ומעוגלים, מה שמספק אחיזה נוחה מאוד ותחושה שהמכשיר לא יחליק לכם מהיד בקלות. גבו מחופה בזכוכית - כדי לאפשר את תכונת הטעינה האלחוטית שמופיעה לראשונה באייפונים. היא גם מגנט רציני לטביעות אצבעות - כך שזה מכשיר יפה שלא יישאר יפה אם לא תעטפו אותו בכיסוי. בתחתית המכשיר תמצאו את הרמקולים הסטריאופונים ושקע הלייטנינג לטעינה וחיבור אביזרים. הטלפון עמיד במים ואבק בתקן IP67.

 

 

גב המכשיר גב המכשיר צילום: רפי קאהאן

 

 

העיצוב הכללי שלו מזכיר קצת את דגמי העבר כמו סדרות האייפון 6 ו-7 ואפילו קצת את האייפון 3GS. זה לא דבר רע; עיצובים שנוטים להציע קווים "חדשניים" נוטים להתיישן הרבה יותר מהר מכאלה עם קווים נקיים, והאייפון X הוא בהחלט מכשיר מהסוג השני. הבחירה של מסגרת מפלדת אל-חלד מכבידה על המכשיר וחבל שלא נבחר חומר אחר כגון אלומיניום או אפילו טיטניום, בעיקר במכשיר שעולה כל כך הרבה. עוד נקודה מאכזבת היא הבליטה של מערך הצילום האחורי שנראה כאילו הודבק על הגב. המבנה הזה הוא פתח לצרות בעיקר אם אתם לא מחובבי הכיסויים. אך נקודות שליליות אלה לא מעיבות על האופי הכללי והעיצוב המנצח. אפל מתמחה בעיצוב תעשייתי והאייפון X ממשיך להוכיח זאת.

 

תצוגה וממשק: כפתורים? מי צריך כפתורים?

 

המסך של האייפון X הוא אחד הטובים שראינו; הוא מתבסס על טכנולוגיית הסופר AMOLED של סמסונג שמניעה גם את מסכי סדרת הגלקסי S והנוט 8. הוא מציע בהירות טובה מאוד, קריא למדי תחת אור שמש ובעל רזולוציה של 1,125 על 2,436 פיקסלים, קצת יותר מ-FHD אך עדיין לא QHD כמו במתחרים.

 

 

נוח לאחיזה, על אף שהמסך קצת רחב ומרובע נוח לאחיזה, על אף שהמסך קצת רחב ומרובע צילום: רפי קאהאן

 

 

הוא מתבסס על מנגנון שנקרא True Tone שמתאים את הצבעוניות שלו לסביבה. אפל גם הוסיפה תמיכה ב-HDR10. מדובר במסך שהוא אכן תענוג לעיניים, הוא בהיר יותר מאלה של הגלקסי והפיקסל 2 XL, אך המגרעת שבראשו ממש פוגמת בצפייה בסרטים במסך מלא. אפל, שמודעת לכך, הפכה את פורמט תצוגת הסרטונים במסך מלא ל-18:9, כך שהם מופיעים בחלון קטן וצר יותר עם שוליים שחורים מעל ומתחת - פתרון קצת עקום. במקרים אחרים (למשל, יוטיוב), יוצג הסרטון כשהמגרעת פורצת למסך, על חשבון שולי הפריים בקליפ.

 

 

המגרעת פורצת לפריים המגרעת פורצת לפריים צילום: רפי קאהאן

 

 

החידוש העיקרי של ה-X הוא ממשק שליטה חדש ללא כפתור בית. עבור אפל מדובר בחידוש: לא היה עד כה אייפון שלא כלל את כפתור החומרה שבדגמים האחרונים גם החביא את קורא טביעות האצבעות. אבל המעבר לפתיחת המכשיר דרך זיהוי פנים ייתר אותו. התחליף שנבחר, מנגנון ה-Face ID, מספק מנגנון זיהוי פנים שעובד היטב רוב הזמן.

 

 

חיישני האינפרה-אדום של הטלפון בפעולה חיישני האינפרה-אדום של הטלפון בפעולה צילום: רפי קאהאן

 

 

עם זאת השימוש בו לא תמיד אינטואיטיבי ויש לו מגבלות. לא ניתן להשתמש בו אם האף מכוסה, כך שאם אתם אופנוענים, תצטרכו להסיר את הקסדה. בנוסף הוא דורש הרמה של המכשיר לגובה הפנים או לפחות חלקו העליון של הגוף. מנגנוני זיהוי פנים כבר קיימים מזה כמה שנים במכשירי המתחרות אך מעולם לא הפכו לסטנדרט בתעשייה בדיוק בגלל הסרבול הזה; אנשים לא אוהבים לתקוע את הטלפון מול הפרצוף בכל פעם שברצונם לפתוח אותו. אולי אפל תצליח היכן שהאחרות נכשלו.

 

 

ממשק זיהוי הפנים ממשק זיהוי הפנים צילום: רפי קאהאן

 

 

הממשק החדש ללא כפתור בית מסתמך על מחוות: סווייפ מלמטה למעלה לחזרה לבית, סווייפ מלמעלה למטה לווילון ההתראות או ההגדרות המהירות - תלוי בצד המגרעת. העלאת מסך האפליקציות שפועלות ברקע מתבצע על ידי מחווה איטית מלמטה למעלה והשתהות קלה בסיום התנועה ודורשת קצת מיומנות, זה לא תמיד עובד ולטעמי לא ממש נוח.

 

 

תפריט הבקרה המהיר תפריט הבקרה המהיר צילום: רפי קאהאן

 

 

בנוסף, אין כפתור שמאפשר לסגור את כל האפליקציות בבת אחת כמו באנדרואיד - מה שמחייב סדרה של מחוות אם הילד פתח לכם את כל האפליקציות במכשיר. גם המיקום של נקודת ההתחלה של מחוות החזרה לבית שממוקמת ממש בתחתית המסך הייתה יכולה להיות יותר מוצלחת, לפעמים יש נטייה לפספס אותה ואז מריצים בטעות את האפליקציה שנמצאת ממש מעליה. בסך הכל התפעול לא אינטואיטיבי לחלוטין ומצריך תרגול.

 

 

מחוות במקום כפתור? מצריך תרגול והסתגלות מחוות במקום כפתור? מצריך תרגול והסתגלות צילום: רפי קאהאן

 

 

אחת התכונות המדוברות של ה-X היא היכולת להקליט הודעות מונפשת תוך שימוש בדמות שמחקה את הבעות הפנים של המשתמש. תכונה זו שמכונה אנימוג'י בעיקר מהנה אך לא ממש שימושית.

 

 

תכונת האנימוג'י תכונת האנימוג'י צילום: רפי קאהאן

 

 

בכל הנוגע לאפליקציות מולטימדיה, נגן הווידאו המוגבל של אפל עדיין כאן. הוא לא תומך בהרבה פורמטים של סרטונים וזה ממש חבל בעיקר במכשיר שאמור לשמש כמערכת מדיה בדרכים. אפליקציית המוזיקה מתבססת על שירות אפל מיוזיק, אך היא תעבוד היטב גם אם אין לכם מנוי. יש בה חמישה חוצצים: ספריית המוזיקה, חלון הצעות, סייר, רדיו וחיפוש. זה קצת מסורבל והיא עדיין לא יודעת לעבוד ללא אייטיונס. איכות הצליל לעומת זאת עדיין מעולה אם כי לא הכי טובה בקטגוריה.

 

מצלמה: מדליית זהב

 

המצלמה היא אחת מהנקודות החזקות ביותר באייפון החדש. המצלמה העיקרית בגב המכשיר מציעה רזולוציה של 12 מגה-פיקסל במערך של שני. העדשה העיקרית מציעה מפתח צמצם של F/1.8 והשנייה שמשמשת לצילומי תקריב מציעה מפתח של F/2.4, בשני המקרים יש מנגנון ייצוב אופטי (OIS). אחת התכונות החדשות היא התמיכה המשופרת בתצלומי דיוקן ותקריב.

 

 

המצלמה הראשית של האייפון X המצלמה הראשית של האייפון X צילום: רפי קאהאן

 

 

אפקט טשטוש הרקע עובד היטב והצבעוניות של התצלומים באמת מרהיבה. עוד הוסיפה החברה תכונה חדשה שמאפשרת לצלם דיוקן ולספק מספר אפשרויות תאורת רקע. התכונה עדיין בבטא, אך היא עובדת מצוין ונותנת לכם הרגשה שיש לכם אולפן צילום בכיס. מצלמת הסלפי בת ה-7 מגה-פיקסל מספקת את כל התכונות של המצלמה האחורית בזכות מערך הצילום שמשמש גם את מנגנון זיהוי הפנים. גם כאן איכות הצילום מעולה וזו בהחלט אחת ממצלמות הסלפי המוצלחות בהן השתמשתי עד כה.

 

 

מצלמת הטלפון מצלמת הטלפון צילום: רפי קאהאן

 

 

אפליקציית גלריית הצילום של אפל מאוד שימושית ומאפשרת לבצע את כל סוגי הפעולות שאתם עשויים להידרש להן אם אתם חובבי צילום וגם אם לא. היא כוללת אוטומטיזציה גדולה יותר של פעולות בזכות מערכת למידת מכונה. היא יודעת למקם תמונות שצולמו במיקום דומה, לזהות פרצופים וכו'. היא גם כוללת אפשרות להחזיר תמונות שנמחקו בטעות. תכונת הזכרונות מאפשרת לארגן את התמונות תחת נושאים משותפים, היא גם כוללת יכולת יצירת סרטון וידאו אוטומטי, זה לא חדש כתכונה אך זה עובד הרבה יותר מהר בזכות שבב הבינה המלאכותית החדש של האייפון.

 

אפל העניקה לאייפון X מערך כפול בעוד מתחרות כסמסונג, HTC וגוגל מסתפקות בחיישן בודד. סמסונג הרכיבה מצלמה כפולת חיישנים רק בנוט 8. הפיקסל לעומת זאת יודע להציע את כל הטריקים של מצלמות כפולות חיישנים בחיישן בודד ולפי הדיווחים גם עושה זאת היטב. אבל אפל לא עשתה כאן חצי עבודה וחובבי הצילום ימצאו במכשיר תשובה למצלמת כיס איכותית ובמקרים מסוימים גם למצלמת DSLR מסורתית.

 

חומרה וסוללה: מנוע אטומי בעידן הסילון

 

אפל ציידה את האייפון X במעבד החזק ביותר כיום בשוק, ה-A11 ביוניק. תוצאות מבחני תוכנה סינתטיים שפורסמו רומסות את המתחרים בהפרש ניכר. ואולם מספרים אלה מעידים בעיקר על הפוטנציאל. הניצול של העוצמה בידי התוכנה הוא מה שקובע. iOS 11 יודעת להשתמש במעבד היטב ושבב הבינה המלאכותית הנלווה מספק עוד גישה לתכונות מעניינות שככל הנראה ישתפרו בגרסאות הבאות. בקיצור, יש כאן חומרה שטובה לפחות לשלוש השנים הקרובות. זיכרון פעולה בן 3 גיגה-בייט מלווה במרחב אחסון של 64 או 256 גיגה-בייט ללא חריץ הרחבה משלימים את המערך.

 

 

 

מהיר וחזק במיוחד. אייפון X מהיר וחזק במיוחד. אייפון X צילום: רפי קאהאן

 

 

הסוללה בת 2,716 מיליאמפר-שעה עשויה להיראות קצת קטנה, אבל מצליחה למשוך את המכשיר לפחות עד שעות הערב בשימוש רגיל (ללא משחקי תלת ממד או צפייה בסרטי FHD). אפל הוסיפה תמיכה בטעינה מהירה אך זו לא זמינה ישירות מהקופסה ודורשת רכישה של מטען מהיר בנפרד. הקטנוניות הזו חוזרת על עצמה במקרים רבים במוצרי אפל וחבל שכך. בנוסף יש תמיכה בטעינה אלחוטית אך זו מן הסתם מהירה פחות. 

 

סיכום ואלטרנטיבות: משובח, אך לא יתאים לכולם

 

מחירו של האייפון X יעמוד ביבוא רשמי על כ-4,900 שקל, בעוד ביבוא מקביל ניתן למצוא אותו החל מ-5,000 שקל כבר כעת. מדובר במחיר גבוה מאוד לסמארטפון שבינינו לא מספק משהו שלא ניתן למצוא אצל המתחרים. אפל ניסתה לדחוס לתוכו את כל החדשנות שהיא מסוגלת לה וזה לא מעט; הוא מצויד במעבד הכי מהיר, המסך שלו מציע איכות מעולה והוא מאובטח על ידי מנגנון זיהוי פנים לא רע. ואולם, הסמסונג גלקסי S8, ה-U11 plus של HTC והוואווי Mate 10 מציעים תכונות דומות במחירים נמוכים בכ-20%. אבל אלו הם מכשירי אנדרואיד, ומי שחובב אייפונים אולי לא ירגיש שם בבית. האייפון X הוא כנראה הטוב ביותר שייצרה אפל מעודה ומי שירכוש לו אחד ימצא אותו נוח ומרשים - אך בשורה התחתונה הוא נראה בשלב זה יותר כסמל סטטוס מאשר כמבשר מהפכה.

 

 

 

ציון כלכליסט: 9

 

מערכת הפעלה: iOS 11 || גודל מסך: 5.8 אינץ' || רזולוציה: 1,125 על 2,436 פיקסלים || מצלמה ראשית: 12 מגה-פיקסל || מצלמת סלפי: 7 מגה-פיקסל || מעבד: 6 ליבות, 4 במהירות 1.3 גיגה-הרץ ו-2 במהירות 2.5 גיגה-הרץ (הערכה) || זיכרון פעולה: 3 גיגה-בייט || נפח אחסון מינימלי: 64 גיגה-בייט || עובי: 7.7 מ"מ || החל מ-4,900 שקל || משקל: 174 גרם

 

המכשיר הןעבר ל"כלכליסט" באדיבות רשת iShare

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x