$
חדשות טכנולוגיה

מסחטת מיץ חכמה ונבטוטים עד הבית: הסטארט-אפים שלא שרדו את 2017

השנה החולפת היתה קשה במיוחד בשוק היזמות הטכנולוגית - וכמה חברות מעניינות במיוחד נסגרו בה למרות ששוויין הוערך בעשרות ומאות מיליוני דולרים. חלקן המציאו מוצרים מוזרים ומיותרים למדי, או פשוט הפכו לכר פורה עבור פדופילים ופושעים אחרים

ניצן סדן 22:0206.12.17

לא קל להיות יזם: תשאלו כל סטארט-אפיסט מה הכי מפחיד אותו, ותשובה נפוצה תהיה "מה יהיה מחר"; קשה למצוא עובדים טובים, לפתור באגים, להשיג לקוחות וכמובן - לגייס כסף.

 

 

ברשימה זו, שמקורה בביזנס אינסיידר, תמצאו סטארט-אפים לא שגרתיים שהצליחו לעשות את כל אלה, וחלקם זכו להשקעות של מאות מיליוני דולרים. ואולם, אף אחד מהם לא שרד את 2017 וכולם נסגרו.

 

1. מוציאים את המיץ: Juicero

גייסה 118 מיליון דולר, הערכת שווי מקסימלית: 400 מיליון דולר

 

החברה הזו, שקמה ב-2013, החליטה שאנשים אוהבים משקאות בריאים, כמו מיצים טבעיים - ושהיא תעשה מזה הון עתק. היא פיתחה מסחטת מיץ שמסוגלת לסחוט פירות שנשלחים לבית המשתמש בערבוביות שונות כרסק בתוך שקיות מיוחדות.

 

מסחטת המיץ של ג'וסרו מסחטת המיץ של ג'וסרו

 

כל מסחטה שכזו עלתה 400 דולר והמשקיעים ציפו בהתלהבות לרגע בו תסחף Juicero  את העולם בסערה. זה לא קרה מכמה סיבות, בראשן העובדה שהציבור לא פראייר: 400 דולר זה המון בשביל מסחטת מיץ שאין לה שום יתרון על לקחת פרי ולסחוט אותו במכשיר של 10 דולר. בנוסף, שקיות המיץ של ג'וסרו יכלו "לפעול" נהדר גם בלי המסחטה עצמה: פשוט פותחים את הקצה וסוחטים בשתי ידיים.  

 

2. התבשיל שנשרף: Sprig

גייסה 56.7 מיליון דולר, הערכת שווי מקסימלית: 110 מיליון דולר

 

ספריג קמה ב-2013 והציעה הצעה אטרקטיבית מאוד: משלוח של מנות בבישול ביתי לכל דורש תוך 15 דקות מההזמנה. היו אלה מנות בריאות, שעברו עיניים בוחנות של תזונאים ושפים. החברה משכה אליה משקיעים בולטים מאוד ושיתופי פעולה עם שפים מפורסמים סייעו לה להגיע לתודעת הקהל.

 

ארוחות בריאות עד הבית? לא מיזם מקורי ארוחות בריאות עד הבית? לא מיזם מקורי

 

 

אבל שתי בעיות מנעו ממנה מלהמשיך להתקיים: הראשונה היא העובדה שמדובר בסך הכל במסעדת מזון בריאות שעושה משלוחים והשנייה - שיש המוני המונים של מסעדות כאלה, במיוחד בארצות הברית. אותו הדבר קרה השנה גם ל-Maple, סטארט-אפ בעל מבנה דומה מאוד; מסתבר שגאוני עמק הסיליקון עדיין לא הצליחו לפצח את השוק המסתורי של משלוחי המזון.

 

3. נרדמים בשמירה: Hello

גייסה 40 מיליון דולר, הערכת שווי מקסימלית: 300 מיליון דולר

 

החברה הזו פיתחה חיישן מיוחד לניטור שינה. במקום לענוד אותו על היד כפי שנעשה במוצרים מתחרים, ניתן היה להניח אותו על השידה שליד המיטה ולתת לו לעשות את עבודתו. במהלך הלילה, זיהה החיישן תנועות, קצב נשימה ואלמנטים אחרים ובבוקר - העביר דו"ח לאפליקציית סמארטפון.

 

 

ניטור שינה מהשידה ניטור שינה מהשידה

 

 

המוצר הזה כשל קצת בגלל שהמתחרים שלו היו שעונים חכמים, שידעו לעשות עוד דברים פרט לניטור שינה; אבל בעיקר משום שלדיווחי השינה שלו לא היה ערך אמיתי. אם מישהו לא ישן טוב, הוא יודע שהוא לא ישן טוב ולא צריך מכשיר שיתן ציונים לשינה שלו. בנוסף, המידע שהציג המכשיר לא היה בעל ערך רפואי מובהק, כך שלא היה הרבה לעשות איתו.

 

4. הכל דיבורים: Yik Yak

גייסה 73 מיליון דולר, הערכת שווי מקסימלית: 400 מיליון דולר

 

ישנן הרבה מאוד אפליקציות צ'ט בעולם, אבל רק מעט הצליחו בצורה משמעותית. עד לא מזמן, נראה שגם ייק יאק היא מהסוג המוצלח: היא היתה מהראשונות שאיפשרו צ'ט אנונימי לחלוטין, מה שמשך מיליונים רבים של משתמשים ששיתפו ביניהם הודעות, תמונות, סרטונים ועוד. החברה זכתה להשקעות משחקנים גדולים וחכמים כקרן סקויה, אך עם הזמן התברר שמדובר בפלופ: ייק יאק הפכה לכר פורה של בריונות רשת, איומים, אלימות ופשע.

 

אפליקציית ייק יאק אפליקציית ייק יאק צילומי מסך: אתר Yik Yak וביזנס אינסיידר

 

 

הפורמט האנונימי הקל על אנשים לאיים או להטריד אחרים והנהלת החברה לא עשתה יותר מדי עם התלונות שקיבלה בנושא. המשתמשים, כהרגלם, הצביעו ברגליים ועברו לסנאפצ'ט או לווטסאפ. בשנתה האחרונה, נותרה ייק יאק עם משתמשים בודדים. המסמר האחרון בארון שלה היה דיווח לפיו ישנה רשת של פדופילים שמאוד אוהבים אותה ומפיצים דרכה את הזוועות שפדופילים מפיצים. באפריל האחרון נקנתה החברה ב-3 מיליון דולר בידי סקוור, שרצתה את צוותי הפיתוח של ייק יאק. למשקיעים נותר רק לנגב את הדמעות.

 

5. כשלון לביש: Jawbone

גייסה מיליארד דולר, הערכת שווי מקסימלית: שלושה מיליארד דולר

 

קצת מוזר לי להכניס את ג'אובון לרשימה הזו; עד לא מזמן, היתה זו אחת מיצרניות המחשוב הלביש הכי מעניינות בשוק. לאחר שהתחילה את דרכה בייצור אוזניות בלוטות' בעיצובים מגניבים ורמקולים ניידים חזקים, עברה לתחום הצמידים החכמים. לדגמים שלה לא היו מסכים, רק חיישנים ויחידת תקשורת ששידרה הכל לסמארטפון. בניגוד לחברות שתוארו לעיל, לג'אובון היה מוצר טוב והיא מכרה מיליוני יחידות.

 

 

צמידי Jawbone צמידי Jawbone

 

 

ואולם, שוק המחשוב הלביש הוא מקום מאוד קשוח כשמדובר בחברה קטנה שאין לה אפיקי רווח זולת הצמידים - במיוחד כשהקהל הרחב עדיין לא מוצא ערך אמיתי בקניית מוצרים לבישים שכאלה.

 

 

סמסונג, אפל, LG והאחרות יכולות לספוג רבעונים רצופים של מכירות מאכזבות, שכן לכולן יש אפיקי הכנסה נוספים. אבל ג'אובון לא הצליחה. השנה סגרה את שעריה ומכרה את הנכסים. המנכ"ל שלה מנסה לעשות לה קאמבק, בדמות חברה לציוד רפואי. נאחל לו הצלחה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x