אפל ואמזון במו"מ לפתוח נציגויות מקומיות בסעודיה
לא רק נפט: הממלכה הערבית העשירה מכוונת את הספינה הכלכלית שלה למחוזות חדשים – הפעם על הכוונת ענקיות הטכנולוגיה של נאסד"ק. הנסיך הסעודי רואה בהקמת מרכזי פעילות מקומיים מנוע צמיחה לתחום ההייטק
אפל ואמזון נמצאות בשיחות עם גורמים רשמיים בסעודיה כדי להשקיע בממלכה, כך נמסר על ידי שני מקורות לסוכנות רויטרס. על פי הדיווח, שיחות אלו נערכות בגיבוי הנסיך מוחמד בן סלמן והן חלק מניסיון לחזק את תחום ההייטק בסעודיה.
- המבצע נגד השחיתות בסעודיה: שני נסיכים שוחררו
- סעודיה: תקציב 2018 יהיה הגדול בהיסטוריה, האזרחים ישלמו לראשונה מע"מ
- אחרי 35 שנה: סעודיה תבטל איסור על הפעלת בתי קולנוע ציבוריים במדינה
אפל ככל הנראה נמצאת במגעים ישירים עם SAGIA, זרוע ההשקעות הזרות של הממלכה הסעודית. למרות שגם אפל וגם אמזון מוכרות את מוצריהן במדינה, אין להן נציגות ישירה והן נאלצות להשתמש בנציגים מקומיים. כך גם עבור חברות טכנולוגיה זרות אחרות.
כמצופה, וכפי שהתבצע בישראל, אמזון צפויה בשלב הראשון להיכנס דרך AWS, חטיבת מחשוב הענן שלה. כיום שירותי מחשוב ענן מסופקים על ידי חברות מקומיות קטנות. הכניסה של אמזון עשויה לגרום לשינוי מהותי בפעילותן ואולי אף למשוך מתחרות נוספות כגון מיקרוסופט, גוגל או IBM.
הממשלה הסעודית החלה להקל בשנתיים האחרונות על חברות זרות ומשקיעים המעוניינים להיכנס לשוק המקומי. היא צמצמה את ההגבלות על היקף השליטה של גורמים זרים בעסקים מקומיים והחלה בתכנית רפורמות מקיפה כדי להצעיר את השוק.
הצעדים האלה נובעים בעיקר מהרצון של בן סלמן להפסיק להסתמך על כלכלת הנפט כמקור הכנסה עיקרי. הירידה במחירי הנפט והגז וכן אחוז הצעירים הגבוה הופך את השוק הסעודי למאוד מעניין עבור חברות טכנולוגיה. כ-70% מהאוכלוסיה היא בת פחות מ-30 ואחוז החדירה של סמארטפונים, רשתות חברתיות ואינטרנט הוא מהגבוהים בעולם.
אפל צפויה לעומת זאת לחתום על הסכם זיכיון עם SAGIA במסגרתו יפתחו חנויות ממותגות של החברה בסעודיה. על פי הההסכם האפל סטור הסעודי הראשון צפוי להיפתח כבר ב-2019. אמזון לעומת זאת נמצאת בשלבים הרבה יותר מוקדמים במגעיה ועדיין לא ברור כיצד ומתי היא תתחיל את פעילותה.
באופן מפתיע אפל מחזיקה רק במקום השני בשוק הסמארטפונים הסעודי, כאשר סמסונג נמצאת במקום הראשון. זאת למרות מיתוג הפרימיום של מוצרי אפל. עבור אמזון, כניסה לשוק הסעודי עשויה גם להתבצע דרך נציגותה המקומית בדובאי, souq.com, אותה רכשה לפני מספר חודשים עבור כמיליארד דולר.
זה מספר שנים שגורמים סעודיים מנסים למשוך חברות הייטק וטכנולוגיה אמריקאיות להשקיע בממלכה. הנסיך בן סלמן ידוע כחובב טכנולוגיה גדול והוא אף מנסה למצוא השראה ביזמי הטכנולוגיה האמריקאיים כגון סטיב ג'ובס, מארק צוקרברג וביל גייטס ולמתג את עצמו כמהפכן.
בשנה שעברה הוא עמד מאחורי השקעה של כ-3.5 מיליארד דולר מכספי קרן ההשקעות הסעודית באובר. הוא גם נפגש עם בכירים במיקרוסופט ופייסבוק. השנה הוא נכנס לשותפות עם סופטבנק והשקיע כ-45 מיליארד דולר בקרן משותפת לו ולענקית היפנית. זאת ועוד, הוא גם עומד מאחורי פרויקט מונומנטלי להקמה של עיר חכמה עתידנית שתנוהל בידי רובוטים בהשקעה של 500 מיליארד דולר.