$
המדריך

בדיקת כלכליסט

אסוס NovaGo: ווינדוס 10s וסוללה של 20 שעות

הכירו את הלפטופ הראשון שנטש את מעבדי אינטל לטובת מעבד של סמארטפון וזן חדש של ווינדוס - מה שנתן לו זמן סוללה פראי, ביצועים טובים ומחיר נגיש למדי. מה חסר בו, ולמי הוא מתאים?

ניצן סדן 12:3814.02.18

 


 

 

 

הכירו את ה-NovaGo TP370 של אסוס, לפטופ מזן חדש שמריץ מערכת הפעלה חדשה, חומרה לא שגרתית ומסוגל לפעול 20 שעות ללא טעינה.

 

 

הוא עומד במרכזו של שת"פ יצירתי בין אסוס, מיקרוסופט וקוואלקום, שמטרתו אחת: לדחוק את אינטל ו-AMD מהשילוש הקדוש של יצרן מחשב-יצרן שבבים-יצרן מערכת הפעלה. מה אפשר להשיג כך? מחשב מהיר מאוד, זול יחסית, ועם זמן סוללה של סמארטפון. אבל איך זה פועל בשטח? "כלכליסט" יצא לגלות.

 

נעים להכיר: NovaGo TP370 נעים להכיר: NovaGo TP370 צילום: ניצן סדן

 

 

עיצוב וממשק: מבריק, וזו לא מחמאה

 

ה-370 הוא לפטופ היברידי בתצורת המסך המתהפך, שאינו שונה מדגמים קודמים של אסוס: גופו חלק, נקי ונאה, כשהאלמנט העיצובי היחיד שבולט הוא פס כסוף דקיק שתוחם את גב המסך. בסך הכל, זה מחשב יפה, שמזכיר את דגמי סדרת Zenbook היוקרתית של החברה.

 

עיצוב פשוט ונאה עיצוב פשוט ונאה צילום: ניצן סדן

 

 

ה-NovaGo שוקל 1.39 ק"ג - לא הכי קל בקטגוריה, אך הוא עדיין נוח לנשיאה ולא יכביד עליכם.

 

למחשב יש מסך מגע בגודל 13.3 אינץ' ברזולוציית 1,980 על 1,200 פיקסל, שמואר בפאנל IPS. הוא זהה לפאנלים קודמים של אסוס ומספק איכות צבע טובה, בהירות בינונית של 250 ניט וניגודיות לא רעה - אך המסך גם מבריק מאוד, מה שמקשה על קריאה תחת תאורה ישירה. הרעיון בלפטופ עם זמן סוללה פראי וחיבור מתמיד לרשת הוא לאפשר עבודה רציפה בכל מקום; ומטבע הדברים, חלק מהמקומות הללו מוארים מאוד.

 

איכות תצוגה טובה, אך המסך לא בהיר דיו איכות תצוגה טובה, אך המסך לא בהיר דיו צילום: ניצן סדן

 

 

המחשב תומך בסטיילוסים למיניהם, ואסוס השיקה עבורו גם אחד ייעודי (אשר לא נבחן בסקירה זו). המקלדת קצת צפופה, אך נוחה לעבודה ומשטח העכבר גדול ומדויק. ל-NovaGo יש שני שקעי USB, שקע USB-C, חריץ לכרטיס SIM, לכרטיס זיכרון ושקע HDMI - היצע עשיר ביחס לקטגוריה.

 

מקלדת נוחה לעבודה מקלדת נוחה לעבודה צילום: ניצן סדן

 

 

מערכת הפעלה: גם ג'ובס היה מרים גבה

 

דמיינו לכם מחשב בו כל האפליקציות פועלות בצורה חלקה לחלוטין, משום שכולן מגיעות רק ממקום אחד, שמבטיח זאת. למחשב הזה קוראים "אייפון", ומיקרוסופט החליטה לשכפל את המודל עם ווינדוס 10s - גרסה מיוחדת של מערכת ההפעלה המצוינת, שיכולה להריץ יישומים בצורה כה חלקה שהיא לא צריכה את מעבדי אינטל החזקים והיקרים.

 

במבט ראשון, לא תרגישו בהבדל; הממשק אותו ממשק, קורטנה תברך אתכם בכניסה, השילוב בין הדסקטופ וממשק האריחים זהה לשל ווינדוס 10. אז מה חדש פה? מה שאסור לעשות.

 

ווינדוס 10s ווינדוס 10s

 

 

ווינדוס 10s חוסמת התקנת תוכנות שלא הגיעו מחנות האפליקציות של מיקרוסופט. כשתורידו תוכנה, היא תגיע לתיקיית ההורדות כסדרה, אך הפעלת הקובץ תציג הודעה מנומסת מאוד שמסבירה שאי אפשר להתקין אותה, כדי לשמור על בטיחות וביצועים.

 

מדובר בעניין מאוד מגביל עבור משתמשים ארגוניים למשל, אבל לא רק: רוצה לגלוש מכרום ולא מ-Edge? לא תקבל; רוצה להתקין תוכנה לחיבור מרחוק למשרד? חכה שהיא תגיע לחנות ובהצלחה בינתיים; רוצה להוריד את תוכנת Steam כדי להריץ דרכה משחקים? מצטערים, חבר. אתה במחשב הלא נכון. מיקרוסופט סגרה את הגן בצורה הכי ג'ובסית שאפשר.

 

רוצה להתקין כרום? טעית במחשב, חבר רוצה להתקין כרום? טעית במחשב, חבר

 

 

למעשה, אפילו המנוח היה מופתע; גם אם יש גרסה ייעודית, מוצלחת, מאובטחת ומומלצת לתוכנה - היא תיחסם אם לא נבנתה כאפליקציה לחנות Microsoft Store. אני מבין את האינטרס של מיקרוסופט; כל אחד רוצה שליטה באקוסיסטם שלו מטעמי רווח, חוויית שימוש ונוחות. אבל ווינדוס 10s קצת הגזימה.

 

ביצועים וזמן סוללה: גבירותי ורבותי, מהפך

 

ה-NovaGo מבוסס על מעבד הסנאפדרגון 835 של קוואלקום - אותו מעבד שמריץ את כל סמארטפוני הדגל בשוק פרט לאייפון לסוגיו ול-Mate 10 של וואווי. זה מעבד חזק בן שמונה ליבות, שנושא בקלות את משקלה של ווינדוס 10s, שפשוט טסה עליו.

 

10s אינה חווה האטה כשרכיבי תקשורת (אנטנות WiFi, בלוטות', GPS) פועלים במקביל - כפי שקורה בגרסאות פחות יעילות של אנדרואיד. למעבד יש רכיב LTE מובנה וגם eSIM, שנועדו לאפשר תמיכה ברשתות סלולר מהירות, ובמעבר בין ספקיות מובייל ללא תלות בכרטיס סים פיזי. ואולם, אין בארץ רשתות שתומכות ב-aSIM, כך שהיתרון אינו בא לידי ביטוי בשטח.

 

המחשב מריץ משחקים, אך רק אם הגיעו מהחנות של מיקרוסופט המחשב מריץ משחקים, אך רק אם הגיעו מהחנות של מיקרוסופט

 

 

אבל על אף זריזות מערכת ההפעלה ב-NovaGo, עדיין תחושו השתהות בהפעלת אפליקציות; מעבדי אינטל אליהם התרגלנו מסוגלים לנצל את זיכרון הפעולה (RAM) ביתר יעילות. אפליקציות ווינדוס שהפעלתי על המחשב פעלו במהירות, אך נטענו לאחר השתהות של שניה עד שניה וחצי. ל-NovaGo יש 4 גיגה-בייט של זיכרון פעולה ומרחב אחסון זעום של 64 גיגה-בייט - אולי החיסרון הכי גדול שלו; כשאנשים קונים מחשב חדש, הם נוהגים להעביר אליו את כל החומר מהמחשב הישן - לא משהו שאפשר לעשות במקרה הזה, שכן מרחב האחסון הממוצע עומד על 250 גיגה-בייט.

 

לא חף מחסרונות. TP370 לא חף מחסרונות. TP370 צילום: ניצן סדן

 

 

זמן הסוללה הוא הדובדבן שבקצפת: מיקרוסופט ואסוס הבטיחו וקיימו 22 שעות (20 וקצת, אבל אוותר להן). זה מחשב שמאפשר עבודה רציפה ממושכת כמו סמארטפון.

  

איך מתפקד הסנאפדרגון בהשוואה למעבדי אינטל? ברשת נערכו מספר בדיקות באמצעות תוכנות כ-3Dmark 11 שיוצרות עומס מלאכותי על החומרה, אך הן הניבו תוצאות חלקיות מאוד: התוכנות לא נועדו לבדוק מחשבים מהסוג הזה, יחידת הבדיקה היתה אב טיפוס ולא דגם סדרתי. וכל הבדיקות נערכו על סמך ווינדוס 10 רגילה (10s, כצפוי, לא תומכת בהן). מהבדיקות עלה שמעבד ה-NovaGo קצת איטי ביחס למעבדי Core i3 מהדור השביעי, אך שהרכיב הגרפי מהיר מצ'יפ ה-HD של אינטל. למעט ההשתהויות בפתיחת יישומים, לא מצאה בדיקת "כלכליסט" פערים מורגשים בין ה-835 ובין ה-Core i3 7g.

 

מאסוס נמסר ל"כלכליסט" כי המחשב מסוגל לשאת את משקלה של ווינדוס 10 הסטנדרטית, אם יחליט המשתמש לשדרג את 10s ולהחליפה, תוך שמירה על "רמת ביצועים טובה".

 

סיכום ואלטרנטיבות

 

ה-NovaGo נראה מבטיח כשחושבים עליו כמחשב רגיל. אבל אחרי בדיקה מעמיקה, עלי לקבוע שאינו כזה - ולאו דווקא לטובה; בעולם בו כל התוכנות שאי פעם תצטרכו היו זמינות בחנות מיקרוסופט, כנראה שהיתה פה מהפכה רבתי. אבל אנחנו רחוקים משם וספק אם נגיע.

 

עבור משתמשים שרוצים לפטופ פשוט ונשענים על שירותים מקוונים, ה-NovaGo כמעט מושלם. אבל מספיק שפעם אחת יצטרכו להוריד תוכנה וייתקלו בחומה של מיקרוסופט כדי לקלוט כמה מוגבל הוא המחשב. סטודנטים ייהנו ממנו עד שיצטרכו להפעיל תוכנה ייעודית (בחנות יש עשרה ספרי הדרכה ל-SPSS. לא אותה-עצמה); חובבי משחקי פנאי יצטרכו להסתפק בהיצע המוגבל שזמין ועל מתכנתים, מהנדסים, מנהלים ויוצרים אין מה לדבר. למי עוד מתאים המחשב הזה? להורים שלכם, לקהל פחות טכנולוגי באופיו - זה שלפני שבע שנים קנה נטבוק, לפני חמש החליפו בטאבלט ועכשיו מתגעגע למקלדת.

 

חנות האפליקציות של מיקרוסופט חנות האפליקציות של מיקרוסופט

 

 

למי עוד מתאים המחשב הזה? להורים שלכם, לקהל פחות טכנולוגי באופיו - זה שלפני שבע שנים קנה נטבוק, לפני חמש החליפו בטאבלט ועכשיו מתגעגע למקלדת. מחיר המחשב צפוי לעמוד על כ-3,200 שקל לדגם שנסקר, ויוצע גם בדגם עם מרחב אחסון של 128 גיגה-בייט, ב-3,500 שקל. ה-NovaGo יתחיל להימכר בישראל במהלך הרבעון השני.

 

 

 

ה-NovaGo אמנם יקר ממחשבי 13.3 אינץ' בסיסיים, אך זמן הסוללה שלו כפול משלהם; לפטופ שיכול להחזיק כל כך הרבה זמן ללא טעינה עולה בישראל פי 2 עד 3. אני מניח שהתמחור הוא "מס חדשנות", שנגבה סדרתית ממאמצים מוקדמים של פיתוחים חדשים ושבמהלך השנה נראה דגמים זולים יותר בסדרת NovaGo.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x