בלעדי לכלכליסט
יריית הזינוק: רשות החדשנות תממן פיתוח בריאות דיגיטלית
הרשות ומשרד הבריאות משיקים תוכנית להשקעה של כ־30 מיליון שקל בשנה בפיילוטים של סטארט־אפים מתחום הבריאות הדיגיטלית. מדובר בחלק מתוכנית שהתקבלה בממשלה במרץ לפיה תשקיע המדינה יותר ממיליארד שקל בבריאות דיגיטלית
רשות החדשנות במשרד הכלכלה, משרד הבריאות ומטה ישראל דיגיטלית משיקים תוכנית שתשקיע בפיילוטים של סטארט־אפים מתחום הבריאות, כך נודע ל"כלכליסט". תקציב התוכנית יעמוד על כ־30 מיליון שקל בכל אחת משלוש השנים הקרובות.
- התכנית הלאומית לבריאות דיגיטלית: המדינה תקצה כמיליארד שקלים
- רשות החדשנות חשפה את החברות שייזכו להכשיר מפתחים להייטק
- מנכ"ל רשות החדשנות: "כמעט כל חברה שתוכלו לחשוב עליה מחזיקה מרכז בישראל"
למעשה, מדובר בשלב הראשון ביישום תוכנית בריאות דיגיטלית שעליה הכריזה הממשלה בחודש מרץ האחרון, שבמסגרתה תשקיע המדינה יותר ממיליארד שקל בתחום הבריאות הדיגיטלית. במסגרת התוכנית תשקיע רשות החדשנות 100 מיליון שקל. המסלול החדש של רשות החדשנות ומשרד הבריאות מיועד לחברות טכנולוגיה ישראליות בתחומי הרפואה והבריאות אשר יזכו לתמיכה כספית בשיעור של 50%-20% מהוצאות המו"פ המאושרות. תמיכה בשיעור חריג של 75%-60% מהוצאות המו"פ המאושרות תינתן לתוכניות בעלות פוטנציאל להשפעה יוצאת דופן על קידום מערכת הבריאות ובריאות הציבור בישראל ובעולם או המהווה פריצת דרך טכנולוגית בתחומה.
המסלול יאפשר לחברה להתקדם משמעותית במוכנות המוצר למסחור ולסייע בקידום חדירתו לשוק באמצעות היישום באתר הניסוי. המסלול מציע השתתפות בסיכונים הכרוכים בתהליך הפיתוח אך לא ברווחים או בהצלחות עתידיות. חברה נתמכת תחזיר לרשות החדשנות את המימון שקיבלה על ידי תשלום תמלוגים ממכירות רק אם המיזם הצליח להגיע לשלב המסחור.
מדובר בזריקת עידוד לקופות חולים לחתום על שיתופי פעולה עם סטארט־אפים, ולצמצם את הסיכון של החברות להיכנס לתחום.
בשיחה עם "כלכליסט" מסביר שגיא דגן, ראש זירת חברות צמיחה ברשות החדשנות, כי "אנחנו רוצים לאפשר לחברות לנסות את המוצרים שלהן כבר בשלב הראשוני ביותר עם ארגוני בריאות בארץ וגם באמצעות חיל הרפואה של צה"ל".
כיום יש בישראל מאות בודדות של חברות בתחומי הבריאות הדיגיטלית, כאשר בין הבולטות בהן ניתן לציין את זברה מדיקל שגייסה לאחרונה 30 מיליון דולר לצורכי פיתוח וקיי־הלת' שעובדת עם מכבי.
"התוכנית תיתן הזדמנות לחברות סטארט־אפ ישראליות לתת מענה לאחת הבעיות הקשות בעולמן והוא להגיע ללקוח הראשון תוך סיכון מופחת של משאבים", אומרת ל"כלכליסט" רוית ורשה דור, מנהלת מחלקת חדשנות בריאות דיגיטלית במשרד הבריאות.
שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן אומר כי "תוכנית זו תקל על החברות את הגישה למידע שאינו נגיש כיום לחברות ותסייע לגשר בינן לבין גופי הבריאות הפועלים בארץ".
אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות, מסכם: "מטרת המסלול הייחודי הזה הוא להעמיד מענה ממשלתי הן לרמת הסיכון והמורכבות הביצועית הגבוהות והן למגבלות וכשלי שוק הנובעים מגישה מוגבלת לאתרי ולמתקני ניסוי או בקבלת התוויות ואישורים עבור יישומן".