חלון לנשמה: חוקרים לימדו AI לזהות אופי דרך תנועת עיני האדם
מדובר באלגוריתם שמסוגל להצליב בין תנועת העיניים הטבעית ובין מודל חמשת הגורמים - כלי מיפוי פסיכולוגי של רכיבי אישיות כפתיחות ויציבות נפשית. המחקר יאפשר פיתוח יכולת זיהוי תקשורת לא-מילולית בקרב רובוטים ותוכנות
הפילוסוף הרומי קיקרו אמר פעם שהפנים הן תמונת המוח והעיניים הן המתרגם שלה, ואילו וויליאם שייקספיר כתב שהעיניים הן החלון לנשמה; פיתוח חדש יוכל להפוך את האמרות למציאות: חוקרים מאוניברסיטאות דרום אוסטרליה, שטוטגרט, פלינדרס ומכון מקס פלנק בנו כלי AI שמסוגל להפיק תובנות על בני אדם מצפייה בדפוסי תנועת עיניהם.
- הקץ לסבל? בינה מלאכותית תוכל לחסל את הניסויים בבעלי חיים
- מכונת ההחלטות: מי רוצה פוליטיקאי מבוסס AI?
- כך תוכל בינה מלאכותית להפוך את כולנו לחברי כנסת
המחקר הושלם באפריל שעבר, נחשף לפני מספר ימים לציבור ונחשף לאחרונה לציבור. לפי המחקר, תנועת העיניים הטבעית של אדם מאפשרת לקשר אותו למודל חמשת הגורמים - תפיסה פסיכולוגית המחלקת את האישיות לתכונות היציבות הרגשית, הפתיחות המחשבתית, המוחצנות, נועם ההליכות והמצפוניות. האלגוריתם מסוגל לזהות את כולן פרט לפתיחות המחשבתית. החוקרים בחנו את האלגוריתם תוך היעזרות בכ-42 נסיינים, שנדרשו לענות על שאלונים שבוחנים את הנקודות במודל, בזמן שהאלגוריתם סורק את פניהם. התוצאות הראו שהתוכנה הצליחה לזהות בצורה מדויקת את הטיפוסים, באופן שתואם את תשובות הנסיינים לשאלונים.
החוקרים אמרו לאתר cnet שהתוצאות מראות על קשר ישיר בין התנועה הטבעית של העין ובין רכיבים באישיות האדם. התובנות הללו יוכלו לסייע בפיתוח ממשקי אדם-מכונה יעילים יותר; למשל, תוכנות שיבינו מתי ניצב מולם אדם חסר סבלנות או עצבני ויתאימו את התגובות שלהם. מדובר בכלי ראשון שיכול להעניק לבינה מלאכותית יכולת זיהוי תקשורת לא מילולית, שהיא רכיב מהותי מאוד בשיח האנושי.
המחקר יוכל להועיל גם לניטור פעולות משתמשים בסיטואציות בהן אלמנטים רגשיים עלולים להשפיע על איכות התפוקה שלהם. אלגוריתם כזה יוכל לסרוק את פני מדען או מפתח, ולהזהיר אותו מפני מצבים בהם זיהה השפעה רגשית קיצונית שעלולה להשפיע על החלטותיו.