דו"ח טכנולוגי
המלכודת הסינית של מנכ"ל גוגל, או: למה לא משתלם להיראות נחמד
סונדאר פיצ'אי תקוע בין עובדי גוגל שמתנגדים לשובה לסין המצונזרת ובין בעלי המניות שישמחו לראות את זה קורה, למה סמסונג צריכה להפסיק ללעוג לאפל בפרסומות שלה ולאמץ קו שיווקי אחר ומדוע עדיף שלא לסמוך על Mechanical Turk של אמזון בעריכת סקרים ומחקרים
רבים מעובדי גוגל רותחים מזעם על ההנהלה: תנאיהם עדיין נפלאים, עבודתם עדיין מעניינת ואין מחסור במתוקים במקרר - אך כ-1,400 גוגליסטים יצאו נגד תוכניות ההנהלה לשוב ולפעול בסין, והמחאה הזו שמה את ענקית הטכנולוגיה בפינה מסוכנת.
לפני כמה ימים נערכה בגוגל פגישת עובדים בפורום גדול, בה התייחס המנכ"ל סונדאר פיצ'אי לשאיפות הסיניות של החברה. הוא אמר שלמרות דיווחים בכלי התקשורת, אין מוצר מצונזר מוכן שיישתל בסין במהרה, ושכל הסיפור קצת הוצא מפרופורציות. הוא לא טרח להסביר למה החברה שוקלת בכלל לשוב לשם - לאחר שנטשה את סין ב-2010 בעקבות פריצה סינית לשרתיה, וסירובה לסייע לממשלה לפגוע באנשים.
העובדים זעמו על התוכנית, שכן תחייב בניית גרסאות מפוקחות, מנוטרות ומצונזרות למוצרי גוגל - כאלה שיאפשרו לשלטון הסיני לרגל אחר מתנגדיו במדינה ולפגוע בזכויות אדם. הרוחות סערו בפגישה, ואחד העובדים אף נטל את המיקרופון ואמר למר פיצ'אי ללכת לעזאזל. איך אנחנו יודעים? משום שבתוך האולם ישבו כמה מקורות שהעבירו בזמן אמת את הדברים לכלי תקשורת בארה"ב. סרגיי ברין, שנכח באירוע, אף טען לפניו שלא ידע על התוכנית לשוב לסין - טענה בה חזר לאחר פרסום המקרה. בסוף השבוע נודע שכ-1,400 עובדים חתמו על מכתב מחאה להנהלה ופרסמו ציוצים זועמים על מדיניותה - שלטענתם, מבכרת הכנסות על פני מוסר אנושי.
וכאן נכנסת גוגל למלכודת: המשקיעים שלה ישמחו לראות אותה שוחה בכסף סיני, וככל הנראה שיש לחץ מצידם בנושא. הציבור הסיני ישמח לראות אותה שבה לשרת אותו - שכן על אף השליטה של באידו בשוק המקומי, הביעו סינים רבים געגוע לכלי החיפוש האמריקאי שהיה מדויק יותר ומצונזר קצת פחות. וכמובן שגם סין תשמח - הרי גוגל אוספת מידע פרטי על רוב העולם ומצטיינת בכך. והמפלגה רוצה כמה שיותר מידע על המתנגדים המסכנים. אבל העובדים לא ישבו בשקט. הם כבר הצליחו לשכנע את ההנהלה לסגת מפרויקט מייבן, במסגרתו סייעה לפנטגון לפתח כלי ראיית מכונה עבור מל"טים חמושים.
המקרה של מייבן קצת עצוב, שכן הטכנולוגיה התמקדה באיתור אוטונומי של עצמים החשודים כבני אדם, וכך יכלה לצמצם פגיעה בחפים מפשע. אך בעוד לא כל אחד מכיר את רזי הלוחמה האווירית, הצנזורה הסינית מוכרת לכל. והנהלת החברה לא תוכל להציג את פעילותה בסין כמשהו הומני או בלתי מזיק.
מה כל כך מסוכן פה? העובדה שגוגל נחשבת לחברה עם תרבות ארגונית פתוחה, מקבלת והיררכיה עדינה ולא כוחנית. זו אחת הסיבות שמתכנתים רבי יכולות בחרו לעבוד שם: הרי שכר גבוה וג'וב מעניין יש גם לענקיות הייטק אחרות - אבל גוגל? היא גם "נחמדה". אני מעריך שגוגל תיכנע לבעלי המניות; זו חברה מסחרית ולא מעגל מסאז'ים. ואת הנחמדות השאירה מאחור לפני שנים; נטייתה לשתות את הפרטיות שלנו (גם כשאנחנו מגדירים לה שאסור), לעבור על חוקי הגבלים עסקיים ולדרוך על מתחרים מוכיחים זאת. אבל קצת קשה לראות את כל זה מבפנים - ולכן, כניסה לשוק הסיני עלולה להוביל ליציאה של עובדים מוכשרים מגוגל. כל עובד כזה יספר בגאווה שנטש משום שגוגל ואתיקה כבר לא, ומי שיקשיב לו כנראה יפנטז פחות על עבודה אצלה. תחת זאת, ילך לעבוד אצל חברות שלא טרחו לטפח דימוי של פרפר נחמד: אמזון, פייסבוק, אפל ואחרות יקלטו אותם בשמחה.
הסתבכנו! מהר, תירו לעצמכם ברגליים!
סמסונג נמצאת בצרות גדולות, שמטילות צל על עתידה כמובילת קטגוריית הסמארטפונים. והצרות הללו מאלצות אותה לנקוט בצעדים קצת מלוכלכים - שעלולים לפגוע בה אף יותר.
במשך שנים טיפחה הענקית הקוריאנית תדמית של "אנטי אייפון" למכשירי הגלקסי S שלה, תדמית שהתבססה על עדיפותם הטכנית; מאז הופעת הסמאראפון, היו למכשיריה מסכים גדולים יותר, זמן סוללה ארוך יותר, ממשק עם יותר אפשרויות התאמה אישית ועמידות טובה משל האייפון לנזקים. סמסונג השיקה כך קמפיינים שיוצאים נגד האייפון ומשתמשיו, לועגים ליכולות המתחרה ומציגים את מכשירי הגלקסי S והגלקסי Note כעדיפים.
אך בשנים האחרונות קרו שני דברים. ראשית, לסמסונג הרבה יותר קשה לטעון ליתרונות טכניים: אפל יישרה קו עם השוק ואימצה ממנו רכיבים ותפיסות עיצוביות שטשטשו את ההבדלים. מגרעת המצלמה שבראש המסך נשאלה מהאסנשיאל פון, המסך מקצה לקצה - מסמסונג וכמה חברות סיניות, העמידות למים ואבק - מסוני ועוד. כך התבלט האייפון X על פני קודמיו בסדרה, והכניס לחברה הרבה כסף בהיותו טלפון של אלף דולר, יקר מכל מתחרה בעת השקתו. ולצד כל היתרונות הללו, מדובר באייפון - מותג הטלפונים הכי אהוב, שזוכה להערצה של ממש בארצות הברית.
הדבר השני הוא אסטרטגיית המוצר של סמסונג: בשנה שעברה השיקה את הגלקסי S8 המוצלח, שהיווה קפיצת מדרגה עצומה ביחס לקודמו. הוא שמר על תמחור דומה, על אף שכלל שיפורים עצומים בתצוגה, במצלמה, ועיצוב ייחודי ומגניב. במהלך 2019 צפויה לחשוף את הגלקסי S10, שיציין עשור להשקת הסדרה. סמסונג שומרת עבורו את הטכנולוגיות הכי מתקדמות שלה: מסך גדול, בהיר וחד ביותר, סורק טביעות אצבע שמובנה בזכוכית המסך, מצלמות חדשות, כלי AI חדשים וכנראה שגם שינוי עיצובי מורגש. וכך, נתקעה 2018 לסמסונג כמו עצם בגרון: היה עליה להשיק טלפון חדש, אך לא יכלה לתת לו את כל הטריקים שהיא שומרת ל-S10. וכך, הושק הגלקסי S9 כמתיחת פנים עדינה לקודמו, כשהמחיר שלו צמח קצת. הקהל הצביע ברגליים: הציפיות היו בשמיים לאחר ה-S8, השדרוגים זניחים מדי, וסמסונג רשמה ירידה חדה במכירות.
אין לדעת אם ה-S10 יהיה מוצלח כ-S8 או כושל כטלפון הדגל הנוכחי, אך סמסונג חייבת להחזיק את הראש מעל למים עד שיושק. ואם לא די בתחרות עם אפל, גם וואווי מצמצמת את הפער במהירות מפתיעה, כשלמכשיריה דווקא יש טריקים וחידושים (למשל, שלוש מצלמות עיקריות במקום שתיים). מה עשתה סמסונג? הלכה ללכלך על אפל. בקמפיין האחרון שלה נראים נציגי מכירות בחנות אפל, שמתקשים להסביר למה האייפון X טוב יותר מהנוט 9 (שגם הוא מתיחת פנים קלה לקודמו). השיטה הזו לא יכולה לעבוד יותר; לצרכנים יש מבחר גדול של טלפונים מעולים כשההבדלים ביניהם קטנים מאי פעם ובניגוד לשנים עברו, כולם מודעים לעניין הזה. סמסונג יכלה לומר "אצלנו זמן הסוללה ארוך משל המתחרים" וגם להיות צודקת - זה Pain מוכר לכל בעל סמארטפון. אבל במקום זה, הלכה והשוותה עצמה לאפל.
איזה אפקט יש לקמפיין כזה בימינו? רע מאוד: בעלי אייפון נשבעים בו, וחשיפת המותג בפרסום של סמסונג רק מחזק את הנאמנות שלהם; בעלי טלפון סמסונג ישן לא יבינו על מה הרעש: מכשירי הגלקסי והנוט החדשים כה דומים לקודמיהם, שאם ישתכנעו - פשוט ילכו לקנות סמסונג מהשנה שעברה, רכישה שלא מכניסה לחברה די כסף (ואף תחייב ייצור יותר חלפים ורכיבים); בעלי סמסונג מהשנה שעברה יפהקו ויעברו הלאה; ואילו בעלי סמארטפונים אחרים לא יבינו מה פשר ההתפתלות הזו - סמסונג מוכרת היטב לכל צרכן, וההיתלות באפל מחלישה את הדימוי שלה.
כן, סמסונג עובדת על טלפון מתקפל בעל מסך גמיש, אך לא מן הנמנע שוואווי ו-LG יקדימו אותה בהשקת מכשיר כזה; הן לא שומרות את התותחים הכבדים לאיזו חגיגה מיוחדת. חדשנות היא לא רק "הראשון לעשות" אלא גם "הראשון לעשות בצורה מעולה ונוחה", וליריבות יש די ניסיון בבניית טלפונים מצוינים. חבל שסמסונג בחרה במדיניות הפרסום הלעומתי הזאת. זו חברה חכמה שיש לה המון מה להציע, וגם קהל אוהד. נקווה שתשכיל להזכיר זאת לצרכן - ותבנה לעצמה הר במקום לחפור בורות לאפל.
קצרצרים
1. שירות Mechanical Turk של אמזון מאפשר לארגונים וגורמים אקדמיים לרתום גולשים בקלות ובזול לפרויקטים, סקרים ומחקרים. מספר חוקרים שמו לב למשהו מוזר: לא מעט מהסקרים ב-MT מניבים תשובות גנריות שחוזרות על עצמן בדייקנות מלאה. מדוע? כי במקום אדם, ניתנו בידי בוט. אמזון טרם הכירה בבעיית הבוטים של השירות, אך יוטב לחוקרים לערוך את הסקרים שלהם במקום אחר בינתיים.
2. אובר קיבלה לא מזמן אישור משפטי לשוב ולפעול בלונדון, לאחר ששירותיה שם הוקפאו בשל הפרת חוקי עבודה ותחבורה. ואולם, יתכן שההיתר הזה התקבל בצורה בעייתית: בעלה של השופטת אמה ארבת'נוט, שניהלה את המשפט, עבד עבור חברה שייעצה לאובר ומשקיעיה. דובר מטעמה מסר שברגע שגילתה כבוד השופטת את הקשר הזה, העבירה את הטיפול באובר לידי שופט אחר. קצת חשוד בעיני: מה, לא היתה מודעת למה שעושה בעלה לפני כן? לאובר יש היסטוריה של תרגילים נכלוליים כאלה ואחרים, אך היה אפשר לצפות שייעלמו ביחד עם טראוויס קלאניק, המנכ"ל הסורר שהתגאה בהם
3. המחלקה לדיור ופיתוח עירוני בארה"ב הגישה תלונה נגד פייסבוק. האשמה: הפרת חוק הדיור ההוגן, בכך שאיפשרה לסוכני נדל"ן לקדם נכסים תוך אפליה על רקע גזע, מצב משפחתי, דת, מין וארץ מוצא. כן, פייסבוק נותנת לכל מפרסם לקבוע מי הקהל שלו - וגם מי לא. תלונת המחלקה נשענה על מקרי עבר, ופייסבוק טענה שמדיניות הפרסום שלה הרבה פחות ידידותית לגזענים כיום.
4. מהדורת המובייל של משחק הבאטל רויאל (זירת קרב מקוונת, בה עד 100 גיימרים נלחמים זה בזה בזמן אמת) PUBG זכתה ל-100 מיליון הורדות מאז הושקה במרץ האחרון. כותר PUBG הוא המתחרה הגדול ביותר של פורטנייט, ונבדל ממנו בכך שיש בו אלימות גרפית, בגרפיקה שלו שהיא יותר ריאליסטית ופחות מצויירת, ובעובדה שזה משחק שעולה כסף. ל-PUBG יש כ-14 מיליון משתמשים יומיים, והמפתחים מספקים להם מפות חדשות, כלי נשק חדשים ותוכן רב באופן קבוע ורציף. ואולם, יהיה קשה לו להביס את פורטנייט: לאחרון יש קהל צעיר יותר, שצומח במהירות - ופעילות קידום נרחבת, בתוכה תחרויות עם פרסים בסכום כולל של מאה מיליון דולר.