סעודיה שתלה חפרפרת בתוך טוויטר, לריגול אחר מתנגדי משטר
מדובר בעובד החברה שהחזיק בגישה לחשבונות גולשים, מספרי טלפון וכתובות IP. בנוסף, זוהתה רשת של בוטים שקידמה תכנים פרו-סעודיים, ופעלה לצד טרולים בתשלום שפעלו להפחדת מתנגדים וקידום מסרי השלטון
סעודיה גייסה סוכן שפעל בתוך טוויטר, במטרה לרגל אחר חשבונות של מתנגדי משטר - כך לפי דיווח של הניו יורק טיימס. לדברי מקורות, בסוף 2015 הודיעו גורמי מודיעין מערביים לטוויטר שהסעודים מטפחים עובד בשם עלי אלזבארה כחפרפרת בשורותיה. אלזבארה הצטרף לטוויטר ב-2013 ועבד כמהנדס עם גישה למידע אישי ופעילות של חשבונות, כולל טלפונים וכתובות IP.
- סעודיה מודה: העיתונאי מת ב"קטטה" בקונסוליה
- נפט, רעל והייטק: איך ישפיע רצח העיתונאי הסעודי על עמק הסיליקון?
- סעודיה לא תתן לרצח עיתונאי לעצור את המהפכה הכלכלית
גורמי המודיעין אמרו לטוויטר שאלזבארה התקרב לסוכני מודיעין סעודים, ששכנעו אותו להציץ לחשבונות של כמה משתמשים. טוויטר, בתגובה, השהתה את העובד, תחקרה אותו וערכה בדיקה פורנזית כדי לגלות באיזה מידע הוא צפה. בדיקה זו העלתה שאלזבארה ניגש לכמה עשרות חשבונות, בהם של מומחי פרטיות ואבטחת מידע, מומחי מעקב, אקדמאים, עיתונאים וכן עובדים של פרויקט TOR. אף שלא נמצאו ראיות לכך שהעביר מידע של טוויטר לממשלה הסעודית, אלזבארה פוטר בדצמבר 2015. הוא חזר לסעודיה זמן קצר לאחר מכן, ועובד כיום בעבור הממשלה שם.
בנוסף, דיווחה רשת NBC על חשיפת רשת בוטים פרו-סעודית שפעלה בטוויטר, וניסתה להשפיע על השיח סביב היעלמותו ומותו של העיתונאי ג'מאל חשוקג'י. החשבונות הוסרו אחרי ש-NBC הציגה לטוויטר רשימה של מאות חשבונות שצייצו וריטווטו בו-זמנית ציוצים פרו-סעודיים זהים. גורם בטוויטר אמר שהחברה ידעה על הפעילות הסעודית ברשת החברתית ולא מדובר בפעם הראשונה שבה הושהו חשבונות שכאלה.
מרבית החשבונות נוצרו בהפרש של דקות זה מזה, ב-16 וב-17 בנובמבר 2017. עשרות חשבונות אחרים נוצרו בשעה אחת בתאריכים שונים ב-2012. החשבונות צייצו בערבית ובאנגלית, שיתפו פוסטים זהים ועשו שימוש בתגיות בערבית שתרגומן הוא "אנו בוטחים במוחמד בן סלמאן" (יורש העצר הסעודי) או "אנפולואו לאויביי הממלכה". ציוצים אחרים הפיצו שמועות על מצבו הפיננסי של חשוקג'י.
ואולם, לפי מקורות הניו יורק טיימס, הפעילה סעודיה גם מאות טרולים אנושיים, שפעילותם קשה הרבה יותר לזיהוי מבוטים, כדי להשתיק מבקרים במדינה ומחוצה לה. מערך הטרולים, שפעל מריאד הבירה, הוקם ב-2010 על רקע האביב הערבי על ידי אחד מיועציו הקרובים ביותר של יורש העצר. בין המשימות המיוחדות של הטרולים המגויסים: איום, העלבה והפחדה של מבקרי משטר, הפצת ממים וקידום מסרים ממשלתיים. בשיחה אחת בין ראשי המערך שהגיעה לידי הניו יורק טיימס, מחליטים עשרות מהם להשתיק מבקרים של פעילות סעודיה בתימן, באמצעות דיווח לטוויטר על ציוצים בנושא כ"רגישים". דיווחים מסוג זה עלולים להביא למחיקת הציוץ.
העובדים במערך גוייסו באמצעות פרסומות בטוויטר עצמה, שהבטיחו לגברים צעירים שכר של כ-3,000 דולר בחודש תמורת ציוצים. טיב העבודה עצמה נחשף למגויסים רק אחרי שעברו ראיון עבודה והביעו עניין במשרה. חלק מהמועמדים סברו שלו היו מסרבים למשרה, היו הופכים בעצמם למטרה של המערך.