$
IT

ניתוח כלכליסט

הימור הקוד הפתוח של IBM: בונה על רד האט כדי לחזור לפסגה

רכישת חברת הקוד הפתוח רד האט על ידי IBM תמורת 34 מיליארד דולר היא לא רק העסקה הגדולה בתולדות ענקית הטכנולוגיה הוותיקה, אלא גם הימור שנועד לאפשר לה להשיג יתרון בתחום הענן המשולב ולפתוח פער על ענקיות כמיקרוסופט ואמזון

רפאל קאהאן 09:1030.10.18

עבור IBM, רכישת חברת רד האט (Red Hat) תמורת 34 מיליארד דולר היא לא רק העסקה הגדולה ביותר בתולדותיה, אלא מהלך שנועד להציל את הענקית הוותיקה ולהחזיר אותה לקדמת הבמה. זו אולי הסיבה לכך ש-IBM היתה מוכנה לשלם פרמיה של 66% על מחירה של רד האט בבורסה. 

  

אומנם הדו"ח הרבעוני האחרון של IBM היה טוב מהמצופה, אך עד כה הימורים רבים שהחברה ביצעה, בעיקר בתחום הבינה המלאכותית והבלוקצ'יין, לא הניבו את הפירות המקווים וכנראה שיידרש עוד זמן רב עד שיהפכו לעסקים רווחיים עבורה.

 

גם בתחום מחשוב הענן - היחיד שבו היא נמנית על חמש החברות הגדולות בתחום - היא לא ממש מתקדמת. למעשה, נתח השוק שלה ירד ב-0.5% בעוד שהמתחרות - מיקרוסופט, אמזון, גוגל ועליבאבא - הגדילו את נתח השוק שלהן. הסיבה היא שהמוצרים של IBM יקרים מדי וההשקעה הדרושה מבחינתה לצמצום הפער מול שתי החברות המובילות - מיקרוסופט ואמזון - תביא אותה לפשיטת רגל בטווח הבינוני.

 

אבל ל-IBM יש יתרון אחד בתחום הענן: מומחיות בתחום הענן הפרטי המנוהל (Hosted Private Cloud) - סוג של מחשוב ענן נפוץ, בעיקר בחברות גדולות שהן הלקוחות המסורתיים של החברה. הענן הפרטי מאפשר לחברות להחזיק ענן ששייך רק להן ושפועל על שרתים ששמורים לפעילות שלהן בלבד, זאת בניגוד לענן ציבורי של מיקרוסופט ואמזון שבו השרתים משמשים את כל הלקוחות בערבוביה.

 

 

מנכ"לית IBM ג'יני רומטי. "נחדיר את מוצרי רד האט לחברות גדולות" מנכ"לית IBM ג'יני רומטי. "נחדיר את מוצרי רד האט לחברות גדולות" צילום: גטי

 

 

ניהול והקמת ענן פרטי ארגוני הוא עסק יקר ובעל שולי רווח גבוהים יותר מאשר השכרת כוח מחשוב בענן ציבורי. אבל ישנם הרבה ארגונים שנדרשים להחזיק סוג כזה של ענן בגלל סיבות מגוונות. העיקריות שבהן הן רגולציה, כמו במקרה של בנקים, תשתיות קריטיות או ממשלות, או פשוט בגלל שהעברה של מערכות מידע קיימות יעלו יותר מדי ביחס לתועלת העסקית שיניב המהלך.

 

השילוב של מוצרי רד האט אמור לספק ל-IBM יתרון עצום ולהזניק אותה לראש טבלת ספקיות הענן הפרטי או המשולב שבו לקוחות משתמשים במקביל במערכות מחשוב ענן ציבוריות - קטגוריה חדשה שרכישת רד האט היא יריית הפתיחה במירוץ לראשותה. IBM נוקטת כעת באותה אסטרטגיה שבה אמזון השתמשה כדי להפוך לשליטה הבלתי מעורערת של עסקי הענן הציבורי אחרי שהקימה את AWS: פתיחת פער מהיר בקטגוריה חדשה, באמצעות מהלכים גדולים.

 

המפתח להצלחה: שילוב התרבויות הארגוניות

 

כמובן שמדובר בהימור. הימור מחושב. כבר היום ל-IBM יש גישה ללקוחות ארגוניים באמצעות מערך המכירות הנרחב שלה, וכעת היא מקבלת לידיה את מערך המכירות היעיל של רד האט, שצפוי להביא את המכירות של החברה, שעומדות על כ-2 מיליארד דולר כיום, ל-5 מיליארד דולר עד 2020.

 

 

מנכ"ל רד האט ג'ים וויטהרסט. מוצרים עם תמורה טובה ביחס למחיר   מנכ"ל רד האט ג'ים וויטהרסט. מוצרים עם תמורה טובה ביחס למחיר

 

 

מנגד, ישנה הדאגה שהבליעה על ידי IBM תיטול מרד האט את אחד היתרונות העיקריים שלה - העובדה שמוצריה נחשבים תמורה טובה ביחס למחירם. IBM, כזכור, אינה חברה שמוכרת את מוצריה בזול. הם אומנם אמינים ומבוקשים, אך הם אינם שווים לכל כיס. האם אנשי המכירות של החברה יצליחו לשכנע את לקוחות הקוד הפתוח של רד האט לשלם את הפרמיה ש־IBM רגילה לגבות לאורך שנים?

 

בנוסף, IBM מעוניינת לדרבן את עסקי הטכנולוגיות המתקדמות שלה על ידי שילובם בהיצע המוצרים הבסיסי של רד האט. כך היא תוכל להציע, במקביל ללינוקס, פתרונות סייבר, למקד מחדש את עסקי הבינה המלאכותית ואולי למצוא לקוחות נוספים שינסו את פתרונות הבלוקצ'יין שלה.

 

ג'יני רומטי, מנכ"לית IBM, כינתה את העסקה כאחת הדרכים של החברה לבנות לעצמה עתיד. "מדובר בשווי אמיתי. אנחנו ניקח את מה שיש לרד האט להציע ונחדיר אותו לחברות גדולות", אמרה.

 

האם המהלך יצליח? ניכר שהשוק חושב שמדובר בעסקה מוצלחת, וזאת בתנאי ש-IBM תשכיל לשלב בתוכה את התרבות הארגונית הצעירה של רד האט בצורה חכמה ויעילה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x