$
אינטרנט

חוק צנזורת הפורנו בישראל אושר לקריאה ראשונה, בנוסח מרוכך

החוק השערורייתי, אותו הוביל ח"כ מיקי זוהר, יוגש להצבעה ללא סעיף הניתוק האוטומטי של משתמשים מהרשת. ספקיות האינטרנט יציעו למשתמשים לקבל שירות סינון תוכן, ואלה יוכלו לסרב. ואולם, אמר זוהר, יתכן שבעתיד יתבצע ניתוק גולשים חד צדדי

עומר כביר 11:1312.12.18
חוק צנזורת אתרי הפורנו אושר היום (ד') לקריאה ראשונה בנוסח מרוכך, שלא כולל צנזור תכנים או ניתוק גולשים כברירת מחדל. ואולם, יו"ר הוועדה ויוזם החוק, ח"כ מיקי זוהר, איים שצנזורה כברירת מחדל יכולה לחזור בנוסח עתידי.

 

 

נוסח החוק שאושר היום, והוצג רק אתמול, קובע שספק אינטרנט ישלח למנוייו הודעה כתובה שתבקש מהם לבחור האם לקבל שירות סינון קבוע, שירות סינון שניתן לעקוף באמצעות סיסמה או לא לקבל סינון כלל. מנוי שישיב שברצונו שירות - יקבל אותו מייד, בעוד שמנוי שלא השיב, יקבל שתי הודעת נוספות. מנוי שבחר שלא לקבל את השירות יקבל הודעה מדי שלושה חודשים שמודיעה לו על יכולתו לעשות כן. על כל מנוי שקיבל שירותי סינון תקבל ספקית 2 שקל לשנה למשך עשר שנים, כאשר הסכום המרבי שיועבר לכל הספקיות יעמוד על 5 מיליון שקל בשנה.

 

 

צנזורת הפורנו מגיעה לישראל צנזורת הפורנו מגיעה לישראל צילום: shutterstock

 

 

במהלך הדיון אמר זוהר שבנוסחים עתידיים יוגדר בחוק ששירות הסינון ינתן באמצעות תוכנה מקומית, ולא שירות סינון מקוון. ואולם, הוא הוסיף, ייתכן שהנוסח ישונה כך שלקוחות שלא השיבו להודעת הספקית יקבלו צנזורת אינטרנט מובנית כברירת מחדל. "כבר חשבנו שנפטרנו מזה והנה חוזר האיום שהצנזורה תשוב, למי שלא יבחר להיכנס לרשימות השחורות של הספקיות", אמר בתגובה פעיל הליכוד ניר הירשמן, מראשי התנועה לזכויות דיגיטליות. "הגיע הזמן שחברי הכנסת יפסיקו לדרוך על צינור החמצן של הדמוקרטיה בכל פעם שחסרים להם כמה קולות בפריימריז".

 

ד"ר תהילה שוורץ-אלטשולר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה הציגה בדיון מתווה שנחשף הבוקר בכלכליסט ובמרכזו רגולציה כלפי אתרי הפורנו שיחויבו להציג חלונית אזהרה בכניסה לאתר. "אין לנו מחלוקת שהנזקים שנגרמים לילדים מחשיפה לפורנו הם גדולים", היא הוסיפה. "יש לי מחלוקת על איך שמציגים את הדברים. מדובר במצב מורכב מכפי שאפשר להסדיר בכלי אחד. ברור שצריך מהלך יותר רחב שיכלול חינוך, רגולציה עצמית וכלים נוספים שאפשר להשתמש בהם.

 

"המדיניות חייבת להית מבוססת נתונים, כי אם יש כסף מוגבל צריך לחשוב לאיפה מכניסים אותו. למשל, אחד הדברים שהכי קשים לאנשים זה עצם התקנתה התוכנה. מה קורה שלושה שבועות אחר כך אם החליטו להסיר את התוכנה כי היא מעצבנת אותו. איך מתמודדים עם סינון יתר או חסר? צריך פיקוח טוב יותר של משרד התקשורת על טיב תוכנת הסינון". ח"כ זוהר עצמו הביע תמיכה במבנה ואמר שהוא ידון במתווה בהרחבה בעת הכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית.

 

 

 

ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני), שהתנגדה לחוק בנוסח הקודם אמרה שהשינוי שנעשה מבורך. "אני מברכת על כך שהורדתם את הדרישה הדרקונית שכל מי שלא מגיב מורידים לו את השאלטר ומנתקים לו את האינטרנט. מצד שני אנחנו עדיין נשארים פה עם הרבה דברים פתוחים כמו מה שקורה אחר כך, וזה פשוט יכול לחזור אלינו". על מתווה שוורץ-אלטשולר בר-זיק אמרה סויד שמדובר בהצעה מעניינת ושהיא מעוניינת לראות אותה משולבת בחוק.

 

מאיגוד האינטרנט נמסר בתגובה: "בעקבות לחצים שהפעיל איגוד האינטרנט עם פעילי חופש רשת נוספים, הצעת החוק במתכונתה הנוכחית שונה בתכלית מהכוונה לבצע סינון גורף לכולם כברירת מחדל - שהופיעה בנוסח המקורי. עם זאת, אנו עדיין דורשים שהנוסח עליו תתקיים הצבעה לקראת קריאה שניה ושלישית יציין מפורשות כי הסינון שיוצע למשתמשים יהיה רק על מכשירי הקצה - ולא ברמת ספקית הגישה. כן נדרוש שגם אם משתמש לא השיב להצעות של ספקית השירות לקבל סינון תכנים - השירות הזה לא ייכפה עליו ללא הסכמתו המפורשת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x