$
הקברניט

לראשונה בהיסטוריה: סין הנחיתה רובוט בצד האפל של הירח

סוכנות החלל הסינית הודיעה שהחללית צ'אנגה 4, ששוגרה לפני כחודש, נחתה בהצלחה בקרבת המכתש הכי עמוק והכי עתיק על הירח; זאת, לאחר שכל הנחיתות הקודמות על פניו התבצעו בצד המואר. בשנים האחרונות משקיעה סין משאבים משמעותיים בחקר החלל, בשאיפה לאיים על הגמוניית ארצות הברית בתחום

ניצן סדן 09:4603.01.19

חללית סינית נחתה בצד האפל של הירח - כך דיווחו סוכנות החלל הסינית וגורמים ממשלתיים במדינה. מדובר בפריצת דרך, שכן כל הנחיתות על הירח בוצעו בצידו המואר. לצד ההישג התעמולתי, יכולה המשימה לשאת פירות מדעיים מרתקים: החללית, ג'אנגה 4, נחתה בקוטב הדרומי של הירח בקרבת מכתש פון קארמן - שהוא המכתש הכי עמוק והכי עתיק שעל פני הירח.

 

 

הודעת הנחיתה פורסמה אמש (ד') ובשעות שלאחריה חשפה סוכנות החלל הסינית גם תמונות ראשונות מהצד האפל. הסוכנות הגדירה את ההישג כ"פתיחת פרק חדש בחקר הירח" והסבירה שעתה תבצע צ'אנגה שורת בדיקות ותטמין חיישנים שונים בקרקע הירח.

 

 

צ'אנגה 4 צ'אנגה 4 צילום: CGTN

 

 

בשנים האחרונות לא רוותה סין נחת בתחום חקר החל. למעשה, השיגור הקודם לירח הסתיים בכישלון גדול: החללית צ'אנגה 3 הנחיתה על פניו רובוט שכונה "ארנב אבן הירקן", במטרה לאסוף מינרלים וללמוד את שטח הירח במשך שנה שלמה. תוך זמן קצר התגלו תקלות במערך השידור של הרובוט, עד שאבד עמו הקשר והוא חדל לפעול.

 

תוכנית חקר החלל הסינית זכתה בעשור האחרון למשאבים גדולים, במטרה לקדם יכולות מדעיות, כלכליות וצבאיות. עד כה שיגרה סין לווינים רבים, הקימה רשת ניווט לווייני משלה, ואף ניסתה להנחית גשוש על מאדים. מבצע חקר הירח של סין לירח החל ב-2004, כשהשיגור הראשון בוצע ב-2007, השני ב-2010 והשלישי ב-2013. לסין תוכניות גדולות בנוגע לירח, ובין השאר מתכננת להנחית אדם על פניו ב-2020 ולבחון הקמת תחנות מחקר ירחיות.

 

 

החללית מציגה: תמונה מפני הירח החללית מציגה: תמונה מפני הירח צילום: CGTN

 

 

 

תוכניות חלל שנוגעות לירח חזרו לאופנה בעשור האחרון, אחרי הדממה יחסית מאז סוף שנות השבעים; גם הודו מתכננת להנחית גשוש על הירח, וארגון SpaceIL הישראלי - שפועל ללא מימון של סוכנות חלל ממשלתית ממוצעת - צפוי אף להקדים אותה עם החללית "בראשית".

 

 

 

יש להניח שהישגי סין מעוררים דאגה בארה"ב; היסטורית, מפיקות תוכניות חלל גם יישומים צבאיים למיניהם, אם למטרות ריגול ומעקב, ואם למטרות תקיפה מעשית. טכנולוגיית האירוספייס הסינית נחשבת כנחותה במידה מסוימת מזו שזמינה בארה"ב ובאירופה, אך בשנים האחרונות ביצעה סין קפיצות גדולות בתחומי החיישנים, המחשוב, התקשורת והמנועים; היא קרובה ליישור קו מאי פעם, ובכמה תחומים אף שקולה לארה"ב לחלוטין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x