$
חדשות טכנולוגיה

דו"ח טכנולוגי

התחממות גלובלית? חברות הטכנולוגיה מפרגנות למפקפקים

פייסבוק, גוגל ומיקרוסופט מימנו כנס של מכחישי ההתחממות הגלובלית וסיפקו לכך תירוצים חלולים; מה ההיגיון בהקמת ליגת גיימינג מקצועית למשחק איטי בו חורשים שדות בטרקטורים; ולמה החליט אלון מאסק להפוך את מכוניות טסלה להתקני ריגול

ניצן סדן 15:1824.01.19

מה, אנחנו תומכים בהם?

 

פייסבוק, גוגל ומיקרוסופט הן שלוש חברות טכנולוגיה שאוהבות להיראות כנאורות וליברליות, טובות ומיטיבות, וכאלה שלא ייקלעו לצידה הלא נכון של ההיסטוריה. אבל לפעמים הליברליות הזו מגיעה על חשבון השכל הישר. אתר החדשות העצמאי Mother Jones חשף ששלושתן מימנו את כנס הליברטריאנים LibertyCon שנערך לפני כשבועיים - כנס שקידם רעיונות הכחשת התחממות גלובלית.

 

אנו חיים בזמנים מוזרים; המוני אנשים מאמינים בתיאוריות קונספירציה תלושות - למשל, שכדור הארץ חלול ומאוכלס בזנים תבוניים, שהפסים הלבנים שמטוסים משאירים אחריהם אינם קיפאון גזי פליטה אלא חומרים שנועדו לשלוט באוכלוסיה, שכדור הארץ בכלל שטוח ועוד ועוד. אבל ההרסנית ביותר מכולן היא הכחשת ההתחממות הגלובלית: פליטת גזי חממה מצטברת פגעה במערכת פיזור החום הטבעית של הפלנטה שלנו וזוהי עובדה. מקור הפליטה הזו בתיעוש מוגזם ובלתי יעיל, ובלי מגבלות בינלאומיות נרחבות - אין שום סיכוי לשנות את המצב.

 

המסת קרחונים? בעיני המכחישים, ההתחממות היא "רק תיאוריה" המסת קרחונים? בעיני המכחישים, ההתחממות היא "רק תיאוריה" צילום: Microsoft

 

 

יש אנשים שהחליטו שכל המדענים האלה לא מבינים על מה הם מדברים, ושבעצם זה רק טריק שנועד להגביל את הסקטור העסקי מטעמים שונים. התירוצים שלהם מביכים: לעיתים יטענו שבגלל שההתחממות הגלובלית מוגדרת כ"תיאוריה", זה אומר שאינה אמת. אולי אינם יודעים שכל ידע מדעי הינו תאוריה, שיכולה לזכות להסכמה עד שנמצא מידע אמפירי שמפריך אותה. זוהי אבולוציית המדע. מפחיד לחשוב, אבל יש מכחיש כזה בבית הלבן: טראמפ ביטל הסכמים אקולוגיים, עודד תיעוש ומחק מהרשת מידע ממשלתי בנושא כאילו התחממות גלובלית היא יעד עבורו. למען הסר ספק: אנחנו נמצאים בשלב ודאות כזה שכדי לסתור את ההתחממות הגלובלית בכלים מדעיים, יהיה על המכחיש להמציא מדע חדש ולספק בעזרתו את אם כל ההוכחות.

 

ולכן, נראה לי קצת צבוע לנסות להצטייר כחברה שמועילה לאנושות ורודפת טוב, ואז לתמוך בתפיסות שהמדע הגדיר כמסוכנות. כשפנה אתר the Verge לחברות, קיבל תירוצים מגומגמים: "בכל שנה אנו מממנים ארגונים מרחבי הרשת הפוליטית, כדי לקדם חוקי טכנולוגיה חזקים", מסר דובר גוגל. "כפי שהבהרנו בדו"ח השקיפות הציבורית שלנו, שיתוף הפעולה של גוגל או מימון מצידה לא מעידים על תמיכה של החברה באג'נדה של מקבל המימון".

 

דובר מיקרוסופט העביר תגובה דומה: "המחויבות שלנו לתחום הקיימות אינו מושפע מחברותנו בארגון או מימון שלו", מסר. "אנו עובדים עם קבוצות רבות בנושאי מדיניות טכנולוגיה רבים ולא מצפים מהאג'נדה שלהן להתאים לשלנו בכל הנושאים". פייסבוק לא הגיבה; היא עדיין מנסה לצאת משערוריות קודמות, ואין לה תקן לאחת חדשה. לכן, הפנתה לעמוד שמציג את הקוד הפוליטי שלה. "לפעמים אנו תומכים באירועים שמדגישים תופעות אינטרנט וכאלה שקשורות לרשתות חברתיות", נכתב בו - וזה פחות או יותר, הדבר הכי קרוב לרלוונטי לפניית the Verge שנמצא שם.

 

גדול המכחישים. טראמפ גדול המכחישים. טראמפ צילום: Douliery Olivier

 

 

מצד אחד, אין לי זכות לבוא בטענות לחברות הללו; ליברטריאנים שחושבים שכדור הארץ לא באמת מתחמם וכל המסת הקרחונים היא פייק ניוז הם עדיין קהל שמקליק על פרסומות וקונה תוכנות, עדיין קהל עם כוח פוליטי, וכשחקניות מסחריות - צריכות גוגל, פייסבוק ומיקרוסופט שיראו אותן באור חיובי. בנוסף, האג'נדה המתנגדת לעובדות ההתחממות הגלובלית מתקשרת בארה"ב לגופים ימניים, גופים שהחברות מנסות לשפר את הקשר עמם.

 

אבל מצד שני, אנחנו יכולים לצפות מחברות הטכנולוגיה לגלות אחריות כלשהי, לקבוע איזה רף בסיסי; סוגיות אקולוגיה משפיעות על האנושות כולה - לא רק על קבוצות ספציפיות במדינות ספציפיות. לא מדובר בקונפליקטים מקומיים, קונפליקטים שבימינו, נראה שהחברות יעדיפו לקפוץ דרך זגוגיות מאשר לנקוט בהם עמדה. התגובה של שלושתן מראה אדישות וזלזול: שמתם כסף על כנס? אפילו שהעמדות שבו אינן סתם טעונות או שנויות במחלוקת - אלא מסוכנות? איך אפשר לצפות שהמשתמשים יקבלו את התירוץ של "אנחנו מממנים גם את מי שאנחנו מתנגדים לעמדותיו"? לחברות הטכנולוגיה השפעה עצומה על החיים שלנו, ואם אינן רוצות או יכולות לנהוג באחריות עם הכוח הזה, מוטב לפרק אותן ליחידות קטנות וחלשות יותר.

 

להביט בדשא צומח

 

ישנו מין כלל אינטרנט שכזה, בשם "כלל 34", לפיו אם ישנה סטייה, פוזיציה או פעולה מינית שיכול אדם להעלות על דעתו, כנראה שכבר ישנו ז'אנר פורנו שכזה. לפעמים נדמה שתחום הגיימינג מציית אף הוא לכלל: ישנם כל כך הרבה כותרים וסגנונות שנראה שכל אחד יוכל למצוא לו משחק לטעמו. אפילו אם כל מה שבא לו לעשות זה להביט בדשא צומח. ישנה סוגת סימולטורים שעוסקת בחקלאות: היא מדמה התנהלות בחווה דרך עיניו של חקלאי וירטואלי -עולים לטרקטור או לקומביין, יוצאים לשדה, חורשים, שותלים וקוצרים. אין אקשן, אין זומבים, אין בונוסים; הדגש הוא על ריאליזם. מי שטיפל נכון בחלקה שלו יזכה למכור יבולים - ואז לקנות לו טרקטור חדש. יש קהל לא מבוטל לז'אנר הזה, בעיקר לכותרי סדרת Farming Simulator - שעכשיו מקבלת ליגת גיימינג מקצועית משלה.

 

 

 

 

כן, חובבי חקלאות וירטואלית יוכלו להתחרות על פריון השדות, לטפס בטורניר רב שלבי, ולזכות בפרסים של עד 280,000 דולר. מפתחת המשחק, Giants Software, אף גייסה ספונסרים גדולים כאינטל ויצרנית ציוד המחשבים ההיקפי לוג'יטק. איזה סיכוי יש לליגה הזו להפוך להצלחה? הרי הכסף בגיימינג המקצועי מגיע מנכונות הקהל לצפות בתחרויות ולהיחשף לפרסומות; מי בדיוק ירצה לשבת ולראות איך מישהו אחר מגדל במיה מצוירת?

 

התשובה המפתיעה היא שיש קהל לא מבוטל לתכנים הללו, באירופה ובארצות הברית. מזה שנים שנערכות תחרויות פארמינג סימולטור בכנסי חקלאות למיניהם; בתחילה נערכו כאטרקציה לילדים, בהמשך כקוריוז, ובשנים האחרונות כבר קיבלו מתחם משלהן בכנסים. לאלופי החקלאות הווירטואלית יש תומכים ומעריצים, ספונסרים ואוהדים - כמו לכל סוג אחר של גיימר מקצועי (או לצורך העניין, ספורטאי מקצועי).

 

קהל צופה בשחקני פארמינג סימולטור קהל צופה בשחקני פארמינג סימולטור

 

 

מה הפך את המשחק לכה פופולרי? יש משהו מאוד מרגיע בלבצע מטלות שאינן קשות ביותר, והקצב שלהן נינוח. משחקי חקלאות עדיין מצריכים מיומנות ומחשבה, אך לא בקצב מסחרר כמו למשל, משחקי יריות כפורטנייט ו-PUBG. לא צריך ללחוץ מהר על כפתורים, או לתמרן כאילו בעוד רגע יתיישב לך טרקטור אויב על הזנב ויתחיל לירות. ומדובר בפעילות פנאי מאוד נחמדה וסימפטית - במיוחד בימינו, המתאפיינים בהלך רוח רדוף וקדחתני. מסיבה זו, זוכים להצלחה גם סימולטורים של נהיגת משאיות גדולות, כשכל המטרה בהם היא להביא את המכולה מיעד א' אל יעד ב' בלי ליפול מאיזה צוק. אני שמח לראות שהספונסרים השכילו להבין שמשחקים זה לא רק קפיצות ופיצוצים, ושיש הרבה טעמים בקהל.

 

קצרצרים

 

1. אנדי סאטון, בעל מכונית טסלה, ניגש השבוע לרכבו ונדהם: מישהו, בחוצפתו, נתן מכה למכוניתו והשאיר סימן. מיהו בן הבליעל? אין לדעת. סאטון צייץ למנכ"ל החברה אלון מאסק, וכתב שהיה שמח לו יכלה המכונית לצלם את סביבותיה ב-360 מעלות, 24 שעות ביממה. מאסק הזדרז להשיב שכלי כזה נמצא בפיתוח. אני רואה כאן הרבה בעיות: האם למי שמסתובב ליד מכונית טסלה יש זכות שלא יצלמו אותו? נדמה לי שכן; האם מצלמת 360 מעלות שתהיה באיכות שמספיקה לזיהוי לוחית רישוי של רכב נוגח תייקר את הטסלה, היקרה ממילא? נדמה לי שכן; והאם כוחות משטרה ברחבי העולם יקצו שוטרים ובלשים כדי להשתמש בראיות הווידאו של בעלי טסלה, לצאת לרדוף את העבריינים ולמצות איתם את הדין? נדמה לי שעדיין לא נגמרו כל הפשעים האמיתיים בעולם. אבל סחתיין על מאסק, שיודע לענות לקהל שלו ולהוכיח שהוא נגיש ומעורב.

 

 

 

 

2.  דפדפן האדג' של מיקרוסופט יתחיל להזהיר קולשים מפני תוכן שמזוהה כמקושר לפייק ניוז. הוא יכלול שירות בשם NewsGuard, שמביט במקורות של ידיעות ופוסטים ומשווה ביניהם ובין רשימה של חוות תוכן מזויף. בנוסף, יחובר לרשימת סטטוס אמינות של אתרים מפורסמים - רשימה שנבנתה בידי עיתונאים וארגונים בלתי תלויים. כל אתר מנותח לפי תשעה סעיפים, ולפעמים גם גדולים ומפורסמים נופלים בהם. למשל, אתר פוקס ניוז הוצג כאמין, אך ככזה שלא מתקן טעויות או חושף מקורות מימון. זה רעיון מעולה ואני מקווה שגם גוגל תאמץ את הכלי הזה. בסופו של דבר, אצלה נמצאים הגולשים.

 

 

 

3. הדלפות עדכניות מגלות שלסמארטפון הגלקסי S10, מכשיר העילית הבא של הענקית הקוריאנית והדגם הכי חשוב שלה בשנים האחרונות, יהיה ארנק קריפטו מובנה. באמת שאני לא מבין מה הרעיון: מי מתעניין במטבעות קריפטו? מי שסוחר בהם ומי שגונב אותם. האקרים גם ככה מנסים לחדור למכשירים - מה ההיגיון בלתת להם עוד משהו לחפש, עוד סיבה להתעניין דווקא במכשיר S10 ולא באחר? יכול להיות שיום אחד יהפכו הארנקים האלה לסטנדרט ושלא רק המשוגעים לדבר (והפושעים שעוקצים אותם) יזדקקו לאחד. בשלב הזה זה נראה לי כמו תכונה מיותרת שמושכת אש.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x