פייסבוק שילמה לקטינים כדי להתקין להם תוכנת מעקב על הטלפון
הרשת החברתית מפעילה מאז 2016 תוכנית בשם אטלס, שמתבססת על יישום VPN שמעביר לה מידע אישי ללא מגבלה מטלפונים של בני 13 עד 35. החברה שילמה להם 20 דולר לחודש על כך, והוסיפה בונוסים למי שצירף חברים
פייסבוק שילמה למשתמשים על מנת להתקין אפליקציית VPN בשם Facebook Research, שסיפקה לחברה גישה מלאה לכל פעילות הגלישה על מכשיר המשתמש - כך לפי תחקיר של TechCrunch. בעקבות הפרסום הודיעה פייסבוק שתפסיק את פעילות האפליקציה ב-iOS, אך שתמשיך להפעיל אותה באנדרואיד.
- למה אי אפשר למחוק את אפקליציית פייסבוק ממכשירי סמסונג?
- גוגל ופייסבוק חיות על המידע שלנו? בואו נתחיל למכור להן אותו
- אפליקציות אנדרואיד פופולריות מעבירות מידע לפייסבוק בחשאי
לפי הדיווח, פעילות האפליקציה הבעייתית דומה לזו של אפליקציית אונאבו מבית פייסבוק, שאפל הסירה מהאפסטור באוגוסט שעבר. אפליקציית Research פעילה מזה כמה שנים, ומאז 2016 שילמה פייסבוק למשתמשים בגילאי 13 עד 35 סכום של 20 דולר בחודש (פלוס בונוסים על הפניית משתמשים אחרים), כדי להתקין את אותה על מכשירי אנדרואיד ו-iOS.
התוכנית, שכונתה בחברה פרויקט אטלס, לא הופעלה ישירות על ידי פייסבוק עצמה, אלא על ידי חברות שמציעות שירותים לבדיקת מוצרי בטא. זאת, במטרה להסוות את פעילותה של פייסבוק.
מומחה האבטחה וויל סטראפך, שבחן את האפליקציה, אמר לטקראנץ' שפייסבוק יכולה לקבל דרכה גישה למגוון עצום של מידע, כולל הודעות אישיות באפליקציות מדיה חברתית ומסרים מידיים, תמונות וסרטונים שנשלחות, מיילים, חיפושים מקוונים, פעילות גלישה ומידע מיקום. "באמצעות ביצוע פעולה שנשמעת טכנית לחלוטין, install our Root Certificate, פייסבוק קיבלה גישה קבועה לרוב המידע הרגיש עלייך, ומרבית המשתמשים לא יוכלו לתת לכך הסכמה מדעת בלי קשר להסכם שעליו הם חתמו, כי אין דרך טובה לבטא כמה כוח ביצוע הפעולה הזו נותן לפייסבוק", אמר.
"לא היה ריגול"
פייסבוק אישרה בתגובה שהיא מפעילה את התוכנית על מנת ללמוד איך אנשים משתמשים בטלפון שלהם ובשירותים אחרים. "כמו חברות רבות, אנחנו מזמינים אנשים להשתתף במחקר שעוזר לנו להבין מה אנחנו יכולים לעושת טוב יותר", נמסר לטקראנץ'. "מכיוון שמחקר זה מיועד לסייע לפייסבוק להבין איך אנשים משתמשים במכשירי המובייל שלהם, סיפקנו מידע מקיף על סוג המידע שנאסף ואיך הם יכולים להשתתף. אנחנו לא חולקים את המידע הזה עם אחרים, ואנשים יכולים להפסיק את השתתפותם בכל עת".
במקור טענה פייסבוק שהאפליקציה לא מפירה את תנאי השימוש באפסטור של אפל, ואולם אחרי הפרסום שינתה החברה את עמדתה ואמרה שתסיר את האפלקציה מהחנות. בתגובה נוספת שנשלחה לאחר הדיווח אמרה פייסבוק: "אין שום דבר 'סודי' באפליקציה; השם שלה הוא Facebook Research App. לא היה 'ריגול', כי כל האנשים שהסכימו להשתתף עברו הליך הצטרפות ברור. פחות מ-5% מהאנשים שבחרו להשתתף בתוכנית המחקר היו בני נוער. כולם הצטרפו רק בהסכמת ההורים".
אגב, בעקבות הדיווח לא מעט מבקרים תקפו את פייסבוק בטענה ששילמה "סכומים זעומים" למשתתפים. ואולם, עם הכנסת ממוצעת של 6.09 דולר למשתמש (נכון לרבעון השלישי של השנה), פייסבוק למעשה הפסידה בערך 18 דולר בחודש על כל משתמש שהצטרף לניסוי.