ועדת הבחירות: "לא נמצאה פריצה למערכת כלשהי"
משתמש טוויטר טען הערב כי פנקס הבוחרים נפרץ, וכי נגנב ממנו מידע על 6 מיליון ישראלים, וזאת כחלק ממבצע #opisrael - פעילות סייבר אנטי-ישראלית שמתבצעת מדי שנה; ואולם הסימנים מראים שמדובר ככל הנראה בטענה שקרית
הטענות שלפיהן מערכת ההצבעה של ישראל נפרצה ופנקס הבוחרים נחשף ברשת אינן מבוססות ויש להתייחס אליהן בחשדנות – כך מערכים מומחי סייבר וגורמים בממשל.
- 76% מהישראלים סבורים שהאקרים לא יצליחו לשבש את בחירות 2019
- רוסיה: לא מתערבים בבחירות, אל תקראו תקשורת ישראלית
- סכנה לדמוקרטיה בארה"ב: אותרו פרצות חמורות במכונות הצבעה
מוקדם יותר הערב פרסם משתמש טוויטר אנונימי טענה שלפיה "מערכת ההצבעות" של ישראל נפרצה, ונשאב ממנה מידע על 6 מיליון ישראלים. לציוץ מלווה צילום מסך שבו מוצגים פרטים אישיים - שם, כתובת, מספר תעודת זהות, מספר טלפון ועוד - של כמה עשרות ישראלים.
בניגוד לפרסומים חסרי אחריות בכלי תקשורת מקומיים, שהביאו את טענות המשתמש כפשוטן, בשום מקום הוא לא טען שהוא זה שביצע את הפריצה, אלא רק שהמאגר נפרץ.
הטענה עצמה מוטלת בספק רב, ויש סיבות רבות להאמין שאינה נכונה. ראשית, הפרסום נעשה כחלק ממבצע #opisrael, פעילות סייבר אנטי-ישראלית שמתבצעת מדי שנה. משתתפי מבצע זה נוהגים לפרסם פרטי משתמשים מפריצות ישנות או מפריצות לאתרים קיקיוניים כהישגים ממשיים ועדכניים.
ייתכן שמדובר במקרה נוסף שבו ההישג לכאורה של פרצה למרשם הבוחרים הוא לא יותר ממצג שווא שמפרסם חומרים ישנים שנלקחו ממאגר מידע שאינו קשור למרשם הבוחרים. את הנחה זו מחזקת העובדה שפורסם רק צילום מסך, ולא מאגר המידע המלא – מה שמונע ממומחים לאמת את הטענה.
גורמים באחד הגופים הממשלתיים אמרו ל"כלכליסט" שלא ידוע להם בשלב זה על פרצה למערכות שקשורות לבחירות, ושבפנקס הבוחרים יש עמודות מידע רבות שאינן מופיעות בתצלום המסך שפורסם. לדברי הגורמים, השמות והפרטים שמופיעים בצילום המסך אמנם שייכים לאזרחים ישראלים, אך אין הדבר מעיד על כך שמדובר במידע שהגיע מפרצה עדכנית למרשם הבוחרים.
המידע יכול היה להגיע, למשל, מפרצה לאתר קטן (כמו חנות מקוונת שלא אבטחה כראוי את רשימת הלקוחות שלה). לחלופין, ייתכן שמדובר במידע ישן ולא עדכני, למשל מאגר רשות האוכלוסין ("אגרון") שדלף לרשת לפני יותר מעשור, או מרשם בוחרים ישן.
ההאקר יובל אדם ציין בחשבון הטוויטר שלו שהעובדה שבתצלום המסך מופיעים מספרי טלפון רבים שמתחילים בקידומת 06, שבוטלה בתחילת המאה הנוכחית, מצביעה על כך שמדובר במאגר מידע ישן ולא מעודכן.
גם בתרחיש הלא סביר שאכן מדובר בגרסה עדכנית של פנקס הבוחרים, הסיכוי שהיא דלפה כתוצאה מפרצה למערכות ממשלתיות נמוך במיוחד. לפני הבחירות מחויבת רשות האוכלוסין להעביר עותק של הפנקס, על גבי CD, לוועדת הבחירות ולכל המפלגות שמתמודדות בה - כ-30 גורמים שונים, בהן מפלגות קטנות מאוד ללא שום יכולות אבטחת מידע. סביר הרבה יותר שדליפה של פנקס הבוחרים תגיע מאחת מהן, ולא מהממשלה. ואולם, שוב, כל הראיות עד עתה מצביעות על כך שמדובר במאגר מידע ישן ולא בגרסה עדכנית של פנקס הבוחרים.
גורמים שמעורבים בבדיקת הטענות אמרו ל"כלכליסט" שעד כה לא אותרה פרצה למערכות מידע ממשלתיות.
מרשות האוכלוסין נמסר בתגובה: "הנושא ייבדק מול כלל הגורמים הרלוונטיים אשר על פי חוק קיבלו את המידע, לרבות ועדת הבחירות המרכזית ומעל 30 מפלגות".
מוועדת הבחירות נמסר: "במערך הסייבר מוסרים כי הם בודקים את הנושא וכי מדי שנה בתאריך זה מנסים האקרים לייצר הד ומפיצים ידיעות לא מהימנות. בשלב זה לא נמצאה פריצה למערכות הקשורות לבחירות".
ממערך הסייבר נמסר: "הנושא בבדיקה בשיתוף רשות האוכלוסין. בשנים האחרונות בתאריך זה, כחלק ממבצע opIsrael, מנסים האקרים אנטי ישראלים לפגוע במרחב האינטרנט, ומפיצים ידיעות לא מהימנות".