מיזם הסיבים: אושר המיזוג בין סלקום, קרן תש"י ו-IBC
בסלקום אומרים שהעסקה תאפשר לחברה החדשה להגיע לפריסה של יותר מ-750 אלף משקי בית עד סוף 2022
הממונה על התחרות מיכל הלפרין אישרה היום (ד') את המיזוג בין סלקום, קרן תש"י (תשתיות ישראל) ו-IBC. אישורה של הממונה היה נדרש עקב כך שבעסקה ישנן שתי חברות תקשורת.
- סלקום רוכשת את מיזם הסיבים IBC בשותפות עם תש"י
- "התשתית העובדתית של משרד התקשורת לא קשורה למציאות"
- מנכ"ל פרטנר: הכניסה שלנו אילצה את המתחרות להתחיל לדבר 'סיבים'
בחודש מרץ סלקום סיכמה על רכישת 70% ממיזם הסיבים האופטיים IBC, דרך שותפות מוגבלת עם קרן תשתיות ישראל (תש"י).
IBC הוקמה בשנת 2013 כמיזם משותף של חברת חשמל ומספר תאגידים נוספים. החברה פרשה סיבים בהיקף מצומצם, המוערך בכ-150 אלף משקי בית, על גבי תשתית החשמל של חברת החשמל, תחת המותג "אנלימיטד". לאחר קושי ביכולת לייצר הכנסות, עמדה החברה למכירה שבסיומה נמכרה לסלקום ותש"י, ב-103 מיליון שקל.
במסגרת העסקה, תוקם חברה משותפת בין חברה החשמל (30%), סלקום ותש"י (כל אחת 35%), אשר תנהל את מיזם הסיבים האופטיים. כמו כן, נחתם מזכר הבנות כי סלקום תמכור את פעילות הסיבים שלה לחברה המשותפת בסכום המוערך בכ-200 מיליון שקל. ההסכם צפוי להפחית את תלותה של סלקום בחברות התשתית ולהגביר את פריסת הסיבים.
על מנת למשוך משקיעים לעסקה, החליט משרד התקשורת להעניק תמריץ בדמות הקלות בפריסה ל-40% בלבד, ובתנאי שיהיו לחברה בעלים חדשים. כאמור, כחברת תשתית, בנוסף ל-HOTו ובזק, IBC הייתה מחויבת לפריסה אוניברסלית של 100%.
בדו"ח הרבעון הראשון ל-2019, ציין מנכ"ל סלקום ניר שטרן, כי אם תיסגר העסקה, הגורמים השותפים בה מצפים להגיע לפריסה של יותר מ-750 אלף משקי בית עד סוף 2022.
המתחרה של סלקום בפריסת סיבים אופטיים היא פרטנר, אשר בדו”חה האחרון דיווחה על פריסה לכ-400 אלף בתי אב. אלו נתונים המשקפים הנגשה בלבד ולא לקוחות משלמים בפועל, נתון שהחברות אינן חושפות.
בזק, אשר הגיעה לכ-60% הנגשה, עצרה לפני כשנתיים את פעילות הסיבים שלה בדרישה כי משרד התקשורת לא יחייב אותה לפריסה אוניברסלית, עניין אשר טרם נפתר.
ברשות התחרות ציינו כי "בהיעדר המיזוג עלולה IBC להגיע לחדלות פרעון ובכל מקרה לא תהא מסוגלת להמשיך בפעילותה בשוק הרלוונטי. בנוסף, מכלול הנסיבות שנבחנו הביאו את הממונה למסקנה כי אין בנמצא קונה חלופי שרכישתו תסב פגיעה פחותה בתחרות. נוכח נסיבות אלה סברה הממונה כי עדיף לאפשר את המשך קיומה של רשת תקשורת על גבי מערך הולכת החשמל על פני סיום פעילותה העסקית של IBC".
העסקה עדיין טעונה את אישור העברת אמצעי השליטה על ידי משרד התקשורת. גורם במשרד מסר ל"כלכליסט" כי העסקה תאושר בימים הקרובים.