$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

מרד היוטיוברים: האם תיכנע גוגל לאיגוד מפעילי הערוצים?

התאחדות של 23,000 יוצרים ותומכיהם מנסה לשכנע את יוטיוב לשנות נהלים ולתת להם קצת יותר כוח מול הפלטפורמה, ורק מדגישה שהגיע הזמן לרגולציה בנושא; מדוע נבעטה החברה של פיטר ת'יל מיריד תעסוקה בארה"ב; ואפל תתרום לשיקום האמזונס

עומר כביר 13:4127.08.19
יוצר בפלטפורמות תוכן גדולות כמו יוטיוב נמצא לרוב בעמדת נחיתות לעומתה: הוא אחד קטן, יש עוד אלפים או רבבות כמותו, ולפלטפורמה יש את כל הכוח. היא יכולה להגביל אותו, לחסום את הגישה שלו לפלטפורמת הפרסום שלה (וכתוצאה להכנסות שהוא מייצר), להסיר פוסטים וסרטונים שלו, אפילו לחסום אותו לחלוטין. היוצר יכול לפעמים לערער על החלטות, או לנסות לפנות לתקשורת ולקוות שאולי זה ייצר מספיק רעש כדי למשוך לעורר את הפלטפורמה לשנות את החלטה. ברוב המוחלט של הפעמים זה לא שינה שום דבר. הוא אחד ולבד, הפלטפורמה לא באמת צריכה אותו ולא אכפת לה יותר מדי מגורלו.

 

זו הסיבה שמזה שנה וחצי שיוצרים ומפעילי ערוצים ביוטיוב מקדמים יוזמה לשינוי מאזן הכוחות. הרעיון לא בדיוק מקורי, שורשיו בעידן המודרני מצויים במאה ה-19, אבל בעל פוטנציאל להשפעה רחבה: להקים איגוד. איגוד היוטיוברים החל לפעול רשמית במרץ 2018 כשהיוטיובר יורג שפרבה, פרסם סרטון (ביוטיוב, אלא מה) ובו קרא ליוצרים להתאחד.

 

 

 

 

 

 

ליוטיוב, הסביר, יש חופש פעולה גדול מדי ובשנה האחרונה (כלומר, בשנה שלפני פרסום הסרטון) דברים החלו לצאת משליטה. לדבריו, יוטיוב החלה לקטלג תוכן לפי קטגוריות, שמביאות לחסימה מרשת הפרסום, הסרת פוסטים וחסימה. "זה חייב להסתיים, לטובת יוטיוב, לטובת היוצרים, לטובת הקהל", אמר.

 

זה רעיון מחמם לב. אנחנו בודדים במערכה מול יוטיוב? בואו נאחד כוחות לגוף שקשה להתעלם ממנו ונפעל בתיאום. הרציונל ברור: אם יוטיוב תעניש יוצר שלא בצדק היא תזכה לסנקציות מצד החברים באיגוד. למשל, החשכת הערוצים שלהם ליממה, אולי תאלץ אותה להתכופף ולשנות את החלטה. האיגוד גם יוכל לנהל אתה מו"מ על יצירת מנגנונים חדשים ושקופים יותר להסרת תוכן וחסימת ערוצים. זאת, כמובן, בתנאי שחברים באיגוד מספר גדול מספיק של יוטיוברים, כולל מפעילי ערוצים גדולים ששיבוש פעילותם יהיה בולט תקשורתית ובעל השפעה כלכלית. וישנם ערוצים כאלה; למשל, פליקס קיילברג שמפעיל את PewDiePie הגיע לאחרונה ל-100 מיליון מנויים - הכי הרבה שהשיג ערוץ פרטי. זה כוח, כוח שהאיגוד ירצה לגייס.  

 

 

מי יגן על היוצרים? הם בעצמם מי יגן על היוצרים? הם בעצמם צילום: שאטרסטוק

 

 

ואולם, לפי דיווח של The Verge, כוחו הנוכחי של האיגוד עומד בסימן שאלה: כיום יש בו 23 אלף חברים ולא ברור כמה מהם יוטיוברים, וכמה מתוכם גדולים ובעלי השפעה; ניסיונות דומים כבר נכשלו בעבר בדיוק בגלל הסיבה הזו. עם זאת, הארגון של שפרבה הצליח בינתיים בנקודה אחת: למשוך את תשומת הלב של יוטיוב. זאת, הודות לשיתוף פעולה איגוד עובדי הפלדה בגרמניה IG Metall, מארגוני העובדים הגדולים באירופה, שהפעיל לחץ על גוגל גרמניה שבעקבותיו הסכימו נציגי החברה להיפגש עם שפרבה ועמיתיו והזמינו אותם למשרדי החברה בברלין כדי "לדון בכמה מהשאלות היסודיות של עתיד העבודה".

 

מדובר בעיקר בצעד סמלי מבחינת החברה, ויוטיוב הבהירה שאין לה כוונה לפתוח במגעים עם איגוד היוטיוברים. "הסברנו לארגון בפירוט רב מה יוטיוב עושה מבחינת שקיפות ותמיכה ביוטיוברים", נמסר מהחברה ל-The Verge. "אבל גם הבהרנו להם שאנחנו לא מתכוונים לנהל משא ומתן על הדרישות שלהם".

 

יוטיוב, בעיקרון, צודקת; אין לה חובה חוקית לנהל מו"מ עם היוטיוברים, ובכל מקרה לא ברור חוק של איזו מדינה יכול לחול על מקרה כזה שבו היוצרים פזורים בכל העולם. גודלו הנוכחי של הארגון והרכב החברים בו לא מהווים כרגע איום מספק על יוטיוב, לא כזה שיאלץ אותה לשבת לשולחן המו"מ. זאת, על אף שתמיד יש סיכוי שזה ישתנה - במיוחד לאור החשיפה התקשורתית שהשיג הארגון.

 

החברה לא מתרשמת, בינתיים החברה לא מתרשמת, בינתיים צילום: Your EDM

 

  

אבל ביוטיוב, אם יש להם קצת נשמה, צריכים לשקול ברצינות לשבת עם היוצרים, להקשיב להם ואולי אפילו להענות לחלק מדרישותיהם. כי המצוקה של היוצרים משקפת מצוקה של גורמים אחרים בכלכלה הדיגיטלית החדשה. היוטיוברים אולי לא עובדים של יוטיוב, אבל האתר מהווה בעבור רבים מהם מקור פרנסה, משני, עיקרי, אפילו בלעדי. הם תלויים ביוטיוב להכנסתם בדומה לאיך שעובד תלוי במעסיקו. בהקשר זה, המאבק שלהם לא שונה בהרבה מהמאבק של נהגי אובר לזכות בהכרה מצד החברה כעובדים, או לפחות לקבל כמה תנאים סוציאליים בסיסיים.

 

בשני המקרים מדובר בגורמים שמתפרנסים בחסדי פלטפורמה, אך שאין להם שום כוח או הגנות מפניה. היא יכולה להחריב את מקור הפרנסה שלהם, והם לא יוכלו לעשות דבר בעניין. ועבודתם שם גם לא מקנה להם שום זכויות או הגנות כמו שעובדים מסורתיים יותר רואים. הם נחשבים כעובדי קבלן או יוצרים עצמאיים לכל דבר ועניין, למרות שהתלות שלהם בפלטפורמה מאיינת חלק גדול מהעצמאות הזו. יש כמובן הבדלים משמעותיים בין נהגי אובר ליוטיוברים, לאחרונים יש הרבה יותר עצמאות וחופש פעולה בעבודתם, וגם הדרישות שלהם שונות – תנאי סוציאליים לעומת הוגנות בפלטפורמה - אך בהקשר זה ניתן למצוא נקודות דמיון רבות. כי בסופו של דבר מדובר בגורמים שמתפרנסים באמצעות שירות מסוים, ומבקשים לצמצם את הפרשי הכוחות ולשפר את מעמדם ואת זכויותיהם מולו.

 

שני המקרים ממחישים גם בעיה זהה: עולם התעסוקה משתנה. עלייה של פלטפורמות כמו יוטיוב או שירותים מבוססי כלכלת חלטורה כמו אובר או שירות המשלוחים וולט הכניסה סוג חדש של עובדים. הם כבר לא מתפרנסים בדרכים מסורתיות, גם לא מתאימים לחלוטין לאף אחת מההגדרות הדיכוטומיות של שכיר או עצמאי. אפילו לא להגדרה דיכוטומית שלישית כמו "עובד כלכלת חלטורה".

 

 

נהגים של אובר מפגינים נגד תנאי העסקתם נהגים של אובר מפגינים נגד תנאי העסקתם צילום: רויטרס

 

 

יש מגוון סוגי פרנסה שבהם קיימת תלות גדולה של יוצר או עובד בפלטפורמה, והאיזון בין שני הצדדים לא קרוב ללהיות שוויוני. יותר ויותר אנשים עוברים ממשרות מסורתיות לפרנסה חדשה זו, והבעיות השונות רק ילכו ויחריפו. מחוקקים ומקבלי החלטות צריכים לתת את הדעת לנושא, ולפתח הגדרות ומנגנונים חדשים שיתייחס לעולם התעסוקה, כאלה שיגדירו את מעמדם של המתפרנסים מהפלטפורמה, יקנו להם זכויות בהתאם לצורך, וגם יאפשרו לשמר את הגמישות, העצמאות וחופש הפעולה של הפלטפורמה. מדובר במשימה לא פשוטה, אין כאן פתרון אחד שמתאים לכל המצבים. דין נהג אובר שונה מדין יוטיובר, ושני אלו שונים מסוחר באמזון. ויש גם סוגיות כמו תחולת שיפוט, שהרי במקרים רבים המתפרנסים מהפלטפורמה יושבים בכל העולם.

 

אכן, משימה קשה מאוד. אז כדאי שהגורמים שרלוונטיים יתחילו להתעסק בה ברצינות כבר עכשיו. ובינתיים, היוצרים, הנהגים ואחרים יכולים רק להתאגד, ולקוות שמספיק יצטרפו לקריאה על מנת שהפלטפורמות יקחו אותם ברצינות.

 

קצרצרים

 

1. פרסמנו אתמול דיווח של Motherboard לפיו באתר הפרילנסרים הישראלי Fiverr מוצעים שירותי ריגול לא חוקיים. הסיפור ממחיש את בעיית הפלטפורמה שבה עסקנו בטור קודם - הקושי של פלטפורמות גדולות לשלוט בנעשה בהן בצורה יעילה, ומראה שמדובר בבעיה שמאפיינת לא רק גופי ענק כמו פייסבוק או אמזון. אבל המקרה של פייבר שונה, ודווקא לטובה: באתר נמצאו רשומות בעייתיות ספורות, כשלדברי פייבר רק שתיים מהן הצריכו הסרה מיידית. זו לא מגיפה כי אם מקרים בודדים שהצליחו לעבור את הפילטרים של החברה. הדיווח מעניין, אבל הוא בשום אופן לא מצביע על בעיה מובנית בפייבר מהסוג שפייסבוק או אמזון מתמודדות איתה.

 

 

ריגול מקוון כשירות. אילוסטרציה ריגול מקוון כשירות. אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

 

2. פלנטיר, חברת המודיעין מבוסס הביג דאטה של פיטר ת'יל, נבעטה מיריד תעסוקה בניו יורק שיזם ארגון Lesbians Who Tech, על רקע הסיוע שהיא מעניקה לסוכנות ICE האמריקאית באיתור וגירוש מהגרים לא-מתועדים. "הסוגיות שאתן מתמודדת הקהילה הלהטב"קים הן סוגיות של זכויות אדם, ואנחנו חייבים לגלות אחדות בסוגיות שמשפיעות על אנשים בשוליים", הסבירו בארגון את ההחלטה. כן ירבו.

 

3. אפל עצרה את העבודה על פרויקט חדשני שהיה מאפשר לבעלי אייפונים לדבר זה עם זה, אם הם בקרבת מקום, באמצעות פונקציית דמויית ווקי-טוקי שפועלת במנותק מהרשת הסלולרית. מקורות בעלי ידע בנושא אמרו לאתר The Information שהפיתוח נועד לסייע לאנשים לתקשר באזורים ללא רשת סלולרית, כמו אתרי גלישה או מקומות טיול מרוחקים. הסיבות לביטול הפרויקט אינן ברורות, אך ייתכן שקשורת לפרישת ראש הפרויקט מהחברה מוקדם יותר השנה.

 

 

 

4. ועד קצת אפל: החברה שוב מוכיחה שכשזה נוגע לעתיד האנושות, היא שואפת להיות אחת מהטובים. המנכ"ל, טים קוק, הודיע בטוויטר שהחברה תתרום לשימור ושיקום יערות הגשם בעקבות שריפות הענק באמזונס. "אני שבור מלראות את השריפות שהורסות את יערות הגשם של האמזונס, מהמערכות האקולוגיות החשובות בעולם", הסביר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x