$
חדשות טכנולוגיה

הגעת טיקטוק לבורסה תהיה מבחן דווקא לסופטבנק

בעלת אפליקציית הקליפים המוזיקליים, ששוויה מוערך בכ-75 מיליארד דולר, צפויה להנפיק במועד שטרם נחשף. השווי התקבל, בין היתר, בשל השקעות גדולות מצד סופטבנק, שמדיניות ההשקעה שלה חוותה כשלונות גדולים עם אובר ו-WeWork

עומר כביר 11:1030.10.19
בייטדאנס הסינית, בעלת אפליקציית הווידאו החברתית טיקטוק, מתכננת להנפיק בתחילת השנה הבאה בבורסת הונג קונג – כך דיווח אתמול (ג') הפייננשל טיימס מאתמול. שווי ההנפקה אינו ידוע, אך בסבב הגיוס האחרון של החברה באוקטובר 2018 עמד שוויה על 75 מיליארד דולר. בבייטדאנס סיפקו רק הכחשה חלקית לדיווח: "יש אפס אמת בשמועות שאני מתכננים להנפיק ברבעון הראשון. נקודה".

 

 

החברה, שהוקמה לפני כשבע שנים, ידועה בעיקר בזכות טיקטוק (במקור Musical.ly) שרכשה ב-2017 ב-900 מיליון דולר. היא מאפשרת למשתמשים ליצור ולשתף קליפים מוזיקליים קצרים ופופולרית במיוחד בקרב משתמשים צעירים.

 

טיקטוק טיקטוק

 

 

נכון להיום, מדובר באחת המתחרות המעטות שגורמות לפייסבוק להתרוצץ בבהלה כמו תרנגולת ערופה בניסיון לעצור את האיום; המתחרה הקודמת, סנאפצ'ט, כבר סורסה והוכנסה להסגר פחות או יותר.

 

 

לכאורה 75 מיליארד דולר נשמעים כמו סכום מופרך בעבור אפליקציית סושיאל חביבה, אבל לא מדובר במוצר היחיד של בייטדאנס, שפרט לטיקטוק מרבית הפיתוחים שלה מיועדים לשוק הסיני והאסייתי. אלו כוללים את אתר החדשות בסינית Toutiao וכמה פלטפורמות אזוריות לשיתוף וידאו ותוכן אחר. לפי רויטרס, בחצי הראשון של 2019 עמדו הכנסות החברה על בין 7 מיליארד ל-8.4 מיליארד דולר, כך שהערכות שווי של 75 מיליארד דולר אינה נשמעת לחלוטין מנותקת מהמציאות. ואולם, מוקדם מכדי לשפוט בסוגיה לפני פרסום התשקיף של החברה, שיתבצע קרוב יותר למועד ההנפקה.

 

ההנפקה צפויה להיות רגע מבחן חשוב דווקא לענקית הטכנולוגיה היפנית סופטבנק. החברה השקיעה בבייטדאנס 3 מיליארד דולר, והיא זו שאחראית במידה רבה לשווי הגבוה שהוצמד אז לחברה. ואולם, אסטרטגיה זו – להשקיע סכומים גדולים לפי שווי גבוה בסטארט-אפים במטרה לספק להם יתרון תחרותי משמעותי בדמות קופת מזומנים אדירה על מנת שאלו יוכלו להשתלט על השוק ולדחוק החוצה מתחרים – נחלה בשנה האחרונה כישלון נחרץ.

 

 

 

 

אובר, אחת ההשקעות הבולטות של סופטבנק (7.6 מיליארד דולר שהושקעו באמצעות קרן ויז'ן שלה), השלימה באביב הנפקה כושלת, עם מחיר מניה שנמוך היום ביותר מ-26% ממחיר ההנפקה. בינתיים השקעה בולטת אחרת של סופטבנק, WeWork היתה בשמחה סוגרת על הנפקה כושלת כמו של אובר: אחרי שקיוותה להנפיק בשווי של קרוב ל-50 מיליארד דולר נאלצה החברה, אחרי שמשקיעים פונטציאלים נחשפו לביצועים הכספיים שלה, לחתוך את שווי ההנפקה ל-15 מיליארד דולר ואז לבטל אותה לחלוטין.

 

סופטבנק, שבעבר השקיעה בחברה 9 מיליארד דולר, נאלצה החודש להזרים לה 4.5 מיליארד דולר נוספים (מהם 3 מיליארד לרכישת מניות מעובדים ומשקיעים לפי שווי של 8 מיליארד דולר), ולתת לה הלוואה על סך 5 מיליארד דולר רק כדי להציל אותה מפשיטת רגל.

 

 

 

התשקיף של בייטדאנס, לכשיתפרסם, יאפשר לשפוט האם האסטרטגיה של סופטבנק יכולה לעבוד - והאם הזרמה מסיבית של מזומנים לחברה צעירה יכולה להפוך מהר מספיק למודל עסקי ואלידי, כזה שגם משקיעים בבורסה יכולים לעמוד מאחוריו. אם תצליח ההנפקה, הכאב של כישלונות אובר ו-WeWork יתעמעם. ואולם, אם גם מהלך זה יכשל, סופטבנק תהיה חייבת לעצור ולשאול את עצמה האם יש טעם בהמשך אסטרטגיית ההשקעות שלה או שאולי צריך לחזור למודל מסורתי יותר של השקעות בהתאם לצורך התפעולי והערכות שווי מציאותיות.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x