$
חדשות התקשורת

כתב אישום בכפוף לשימוע נגד בכירים בחברת הסלולר של רמי לוי על פגיעה בפרטיות

"רמי לוי שיווק השקמה תקשורת" קשורה למערכת של פלאפון המתעדת נתוני תקשורת. עפ"י החשד הבכירים ניצלו אותה לרעה כדי לבלוש אחרי "עובדי החברה ושאינם עובדי החברה, בלא ידיעתם, תוך פגיעה קשה בפרטיותם". בין הבכירים, אופיר אטיאס מנהל החברה וחתנו של רמי לוי

עמיר קורץ 11:2729.12.19

כתב אישום בכפוף לשימוע נגד בכירים בחברת הסלולר רמי לוי, זאת בשל שימוש אסור במאגרי מידע של חברת התקשורת שבבעלות הקבוצה ופגיעה בפרטיות: פרקליטות מחוז ירושלים הודיעה לעורכי הדין של חברת "רמי לוי שיווק השקמה תקשורת", ובעלי תפקידים בחברה ובחברת האם כי היא שוקלת להעמידם לדין בכפוף לשימוע בשל עבירות פגיעה בפרטיות.  

החשודים בביצוע העבירות הם אופיר אטיאס, מנהל החברה וחתנו של בעל השליטה רמי לוי, שלמה ג'וליאן, אחראי אבטחה בחברה, שמואל לוי סמנכ"ל ב"רמי לוי שיווק השקמה" ואפרים יהודאי קב"ט ראשי בחברה.

 

על פי הודעת הפרקליטות, לאחר שבשנת 2011 קיבלה חברת רמי לוי רישיון ממשרד התקשורת למתן שירותים סלולריים, היא התקשרה עם חברת פלאפון וקיבלה ממנה גישה למערכות הפעלה שונות של פלאפון, בין היתר למערכת המתעדת נתוני תקשורת ומאפשרת להפיק פלטי שיחות ואיכונים. המערכת נועדה לשימושן של חברות תקשורת לצורך מניעת הונאות ולמטרה זו בלבד.

 

על פי החשד בין 2016-2011 בוצעו מאות בדיקות במערכת, בניגוד למטרת מאגר המידע. לטענת הפרקליטות, "החשודים, איש לפי חלקו, ניצלו לרעה את המערכת על מנת להתחקות, לבלוש ולחקור אודות אנשים, עובדי החברה ושאינם עובדי החברה, בלא ידיעתם או הסכמתם ותוך פגיעה קשה בפרטיותם. זאת עשו החשודים לצרכים שונים – אישיים ועסקיים, בהזדמנויות רבות ושונות ובאופן שהפך לדפוס פעולה חוזר לבירור עניינים שונים שאותם ביקשה הנהלת החברה או ביקשו הם לברר באמצעות מאגר הנתונים שהופקד בידם". 

רמי לוי רמי לוי צילום: אוראל כהן

 

כך למשל, בשנת 2013 על רקע פריצה לביתו של אטיאס ועל מנת לאתר חשודים בביצועה, ערך ג'וליאן, לבקשתו של אטיאס, בדיקות במערכת על מספרי הטלפון של אנשים שונים. במקרה אחר ביצע ג'וליאן בדיקה במערכת על מספרו של אדם בשל תביעה קטנה שהגיש נגד חברת רמי לוי. במקרה נוסף, ביצע ג'וליאן בדיקות במערכת על מספרם של עיתונאים וזאת על רקע כתבה שלילית שפרסמו על החברה. בדיקות נוספות נעשו לעובדי חברת בת של רמי לוי על רקע חשד להקמת ועד עובדים.

 

לגרסת הפרקליטות, "הבדיקות המופיעות בכתב החשדות נערכו שלא למטרה לשמה הוקם המאגר ושבגינה נמסר המידע ומבלי שהתקבלה הסכמתם של הנבדקים, תוך הפרת חובת סודיות שנקבעה בדין לגבי ענייניו הפרטיים של אדם ובאופן המהווה בילוש או התחקות אחרי אדם, העלולים להטרידו, ובניגוד להוראות הדין בדבר שימוש במאגר מידע".

 

החקירה שהחלה ב-2016 בוצעה בידי משטרת ירושלים והרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים. גם רמי לוי עצמו נחקר במרץ 2016 בפרשה, ובעקבות זאת הודיעה החברה לבורסה כי "נציגי החברה שיתפו פעולה באופן מלא עם משטרת ישראל ומסרו למשטרת ישראל את כל הראיות והמסמכים שביקשה". עוד טענה החברה אז כי "לא נעשה כל שימוש במערכות המידע שאינו בסמכות או שאינו כדין. החברה סומכת ידיה על גופי החקירה כי יסיימו חקירתם בהקדם וכי מלאכתם תעשה נאמנה".

 

המשטרה המליצה ביוני 2016 להעמיד לדין לצד שאר הבכירים גם את לוי עצמו, אולם לפי הודעת הפרקליטות הבוקר, בשלב זה לוי לא זומן לשימוע.

 

מעו"ד גדי טל, המייצג את "רמי לוי שיווק השקמה תקשורת", את רמי לוי ואת אופיר אטיאס, לא התקבלה תגובה.

 

התיק מנוהל על ידי עורכות הדין אביה גליקסברג ועו"ד מיכל בלומנטל מפרקליטות מחוז ירושלים.

 

אלקנה אלון, בכיר לשעבר ברמי לוי תקשורת אלקנה אלון, בכיר לשעבר ברמי לוי תקשורת צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של אלקנה אלון

 

אפרת חשן מנדל, הממונה על החקירות ברשות להגנת הפרטיות, אמרה כי "החקירה המאומצת של הרשות הינה חלק מפעילותה למיגור עבירות של שימוש במידע אישי ורגיש. המבצע עבירה של פגיעה בפרטיות, תוך שימוש שלא כדין במאגרי מידע, חשוף על פי החוק לעונש של עד חמש שנות מאסר".

 

* * *

 

עירוב שימושים

 

מערכת האיכון נועדה למנוע הונאות

 

כאשר חקר השב"כ את חטיפת ורצח שלושת הנערים הישראלים ב־2014, הוא ידע כמעט באופן מדויק את מסלול נסיעתם של המחבלים, הודות למערכת איכון המוחזקת בידי חברות הסלולר. איכון מכשיר סלולרי הוא הבסיס עליו נשענת הטכנולוגיה המספקת שירותי הסלולר. ללא דיווח מיקום המכשיר לא מתקיים שירות סלולרי, ועל כן מנוי לא יכול לדרוש לבטל את המעקב. כל מכשיר סלולרי מתקשר עם תחנת הבסיס הסלולרית הקרובה אליו בכל רגע נתון, ובהתאם לתקשורת זו ניתן לאתר את המיקום הגיאוגרפי ונתוני התנועה של המחזיק במכשיר. המכשיר משדר את מיקומו לרשת הסלולרית בעת קבלת והוצאת שיחה ובעת הדלקתו וכיבויו (כל עוד הסוללה בפנים).

 

כברירת מחדל, משמשת המערכת למניעת הונאות ותפקידה לבקר ולעקוב אחר תעבורת תקשורת תקינה ברשת. המידע שאוגרת המערכת אינו זמין לציבור הרחב וקבלתו בידי רשויות האכיפה והביטחון מוסדרת בחוק סדר הדין הפלילי, המכונה חוק האח הגדול.

 

החוק, שנכנס לתוקף ביוני 2008, מאפשר למשטרת ישראל, לדוגמה, לקבל נתוני תקשורת שישמשו לאיתור עבירות פליליות ומניעתן, לרוב רק בידי צו מבית משפט. הרשויות משלמות אלפי שקלים עבור כל בקשת איכון, כאשר מוגשות כל יום עשרות בקשות. המערכת מאפשרת להפיק נתוני מיקום, מועד ומשך שיחות טלפון, גלישה באינטרנט, תכתובת טקסט ודואר אלקטרוני, כתובת ומספר זהות של המנוי ואמצעי תשלום.

 

רישיונות חברות הסלולר מחייבים אותן להחזיק במערכת האמורה ולכל חברה מערכת נפרדת ועצמאית. במקביל, מחייבים הרישיונות להגנה על פרטיות המנוי. על כן, אין החברות רשאיות לעקוב אחר מנוי ללא אישור בכתב ממנו, פרט לשם בקרה על טיב השירות או מניעת הונאות. חברת הסלולר של רמי לוי, שנכנסה לשוק בדצמבר 2011, היא אחת משתי מפעילות וירטואליות הקיימות בשוק, יחד עם חברת 019 מובייל. מפעילה וירטואלית מספקת שירותי סלולר ישירות ללקוחות, אם כי אינה מחזיק בנכסי רשת סלולרית ותדרי רדיו, אלא חוכרת אותם בתשלום ממפעיל רשת סלולרית ובמקרה של רמי לוי - מחברת פלאפון. מאז הקמתה גייסה החברה כ־300 אלף לקוחות.

אביאור אבו 

x