דו"ח טכנולוגי
הודו לא מחכה לאמזון ולבזוס
למרות השקעה של מיליארד דולר בשוק ההודי, הסוחרים המקומיים חוששים מאוד מהרחבת הפעילות של אמזון במדינה. "ארגון טורפני ואנטי-תחרותי" כך מכנה יו''ר איגוד הסוחרים את החברה; אפל משקיעה ב-AI, מיקרוסופט משיקה את דפדפן אדג' כרום וקרן מוזילה מפטרת
אבל מה שאמזון לא עושה בישראל, היא עושה בגדול בהודו. לחברה יש כבר פעילות נרחבת במדינה, ורק השבוע היא הודיעה על השקעה צפויה של מיליארד דולר בתוכנית שנועדה לקדם מעבר לרשת של עסקים קטנים. מייסד ומנכ"ל החברה בעצמו, ג'ף בזוס, הגיע למדינה על מנת לקדם את התוכנית ויוזמות מקומיות אחרות של החברה. אבל במקום תקשורת משתפכת וציבור מתלהב, קידמו את פניו של בזוס הפגנות סוערות של בעלי עסקים קטנים. "אמזון הורסת סוחרים קטנים", הם הסבירו בעודם נושאים שלטים שמכריזים: "ג'ף בזוס תחזור הביתה".
להודים יש סיבות טובות לפחד מכניסה של אמזון, כאלו שצריכות לעורר חששות דומים גם בישראל. אמזון נכנסת למדינות על גבי הבטחות לקדם סוחרים מקומיים ולספק להם גישה לפלטפורמות מכירות עולמית. אבל מי שעוקב אחרי פעילות החברה יודע שסוחרים חותמים אתה על עסקת שטן: כן, אנחנו ניתן לכם פלטפורמה, אבל גם נתחרה בכם בעצמנו עם מוצרים זולים יותר ושירות טוב יותר. הא, ואם במקרה יצוץ איזה שחקן שימכור זיוף של המוצרים שלכם, לא נתאמץ יותר מדי כדי לעצור אותו.
ובהודו מבינים את זה היטב. "בזוס מנהל ארגון שמתמחה בהתנהלות טורפנית ואנטי-תחרותית שהורסת סוחרים קטנים", כתב בטוויטר מזכ"ל ארגון Confederation of All India Traders, סומיט ארגוואל, שלדבריו מייצג 70 מיליון סוחרים קטנים בהודו. "די לסובלנות. אנחנו נלחם עד הסוף בקרב נגד טרוריסטים ופולשים כלכליים, ונחזיר את השלום ואת השגשוג. זה הזמן לפעולה". ההפגנות, הוא הבטיח, יתקיימו ב-300 ערים ברחבי המדינה.
ההתייחסות של ארגוואל לטרוריסטים ופולשים כלכליים זכתה להדהוד בשלטים שהחזיקו מפגינים בשטח, ושבהן נטען שאמזון היא "הגרסה השנייה חברת הודו המזרחית". החברה החזיקה במשך יותר מ-250 שנה בצ'רטר המלכותי הבריטי לניהול מסחר בהודו ומדינות סמוכות, והיוותה בשיאה מונופול מסחרי ששלט בפועל בהודו, תוך גילוי יחס אכזרי לתושבים, מעין גרסה פוסט-אפוקליפטית של קפיטלזם נטול מעצורים שהתרחשה באמת. המפגינים, למעשה, מביעים חשש מפעילות של חברה כל כך חזקה, שהיא תאיים על יציבות השלטון המקומי. חשש לא נטול ביסוס לחלוטין לאור ההיסטוריה שלהם.
הזעם של הסוחרים על אמזון גם לא תלוי לגמרי באוויר. רק השבוע דוווח שהודו פתחה בחקירת הגבלים עסקיים נגד אמזון ופליפקארט של וולמארט, בעקבות האשמות שלפיהן החברות קידמו "סוחרים מועדפים" וכתוצאה פגעו בפעילותם של סוחרים אחרים, קטנים יותר, בפלטפורמות שלהן.
לדברי נציבות התחרותיות של הודו, נוהג זה הוביל לחיסול פעילותם של סוחרים אלו בפלפטורמות המקוונות. "בנוסף, יש טענות שהסוחרים המועדפים קשורים או נשלטים על ידי פליפקארט/אמזון ישירות או בעקיפין", נטען. כלומר, הנציבות בודקת האשמות שלפיהן אמזון הפעילה סוחרים עצמאיים מזוייפים על מנת לפגוע בפעילות של סוחרים אחרים תוך יצירת מראית עין של תחרות חופשית. כן נטען שאמזון מכרה מוצרים בפחות ממחיר העלות שלהם, ובכך "יצרה מחסומי כניסה גבוהים בפני שחקנים חדשים".
לא מדובר בפעם הראשונה שאמזון מתמודדת עם ביקורת דומה. ב-2018, רגולטור התחרותיות של גרמניה פתח בבדיקה בחשד שאמזון מנצלת את כוחה בשוק המקומי בנסיבות דומות, בעקבות תלונות מסוחרים. אלו כללו קביעת כללי פעילות לרעת סוחרים, חסימה מהפלטפורמה בנסיבות לא ברורות ומניעת או עיכוב תשלומים.
הסוחרים בהודו מקבלים את אמזון בזעם, כי הם יודעים שחברה עולמית בסדר הגודל שלה יכולה לטלטל את השוק ולהפוך אותם חמש פעמים לפני שהרגולטור יתעורר ויספיק לעשות משהו כדי לעצור אותה. בישראל, הכניסה הסמלית של החברה עדיין לא התגבשה לכדי חששות דומים. אבל אולי כדאי לגורמים הרלוונטיים לנקוט משנה זהירות ולבחון מקרוב את מהלכי החברה העתידיים. הפגנות סוערות של בעלי עסקים מקומיים נגד אמזון ובזוס גם לא יזיקו.
קצרצרים
1. אפל, לפי דיווחים, רכשה ב-200 מיליון דולר את Xnor.ai, סטארט-אפ מסיאטל שמפתח כלי בינה מלאכותית חסכוניים באנרגיה שמיועדים לפעולה על מכשירי קצה, ובראשם כלי זיהוי תמונה. הרכישה מתאימה לאסטרטגיה של אפל לבצע כמה שיותר פעולות על המכשיר של המשתמש, ולא בענן, כחלק מאסטרטגיה לצמצום העברת מידע והגנה רחבה יותר על פרטיות המשתמש.
2. מיקרוסופט השיקה אתמול (ד') רשמית את הגרסה החדשה של דפדפן אדג', הראשונה שמבוססת על מנוע כרומיום הפתוח מבית גוגל (גרסאות קודמות התבססו על מנוע EdgeHTML של מיקרוסופט). מדובר בהכרה חשובה בכך שברשת המודרנית אין מקום לפורמטים ומנועים סגורים, ויש לאמץ כלים פתוחים ושקופים. עכשיו, חסר רק שאתרי ממשלה מסוימים יפסיקו לחייב גולשים להיכנס אליהם עם אינטרנט אקספלורר.
3. ועוד בחדשות דפדפנים: קרן מוזילה, העמותה שמאחורי דפדפן פיירפוקס, מפטרת 70 מעובדיה לאור כישלון להשיק מוצרים רווחיים חדשים. "ציפינו לייצר ב-2019 ו-2020 הכנסות ממוצרים בתשלום וכן להכנסות גבוהות יותר ממקורות אחרים מחוץ לחיפוש. זה לא קרה", כתבה מנכ"לית מוזילה, מיטשל בייקר, לעובדים. "התוכנית שלנו ל-2019 שגתה בהערכת הזמן שיידרש לבנות ולהשיק מוצרים מייצרי הכנסות חדשים. החלטנו לפיכך לנקוט בגישה שמרנית יותר בתחזית ההכנסות ל-2020, ולחיות בהתאם לאמצעים שלנו".