דו"ח טכנולוגי
איך הקורונה הצליחה לשבש את הרפואה הדיגיטלית?
טכנולוגיית הבינה המלאכותית, עליה מתבססים פעמים רבות בעולם הרפואה, מוכיחה את עצמה כלא מועילה ברגעי משבר. וגם: אמזון וגוגל ביטלו טיסות לעובדיהן לאיטליה, איראן, יפן וקוריאה הדרומית
לעיתים מגיע רגע בחייה של חברה בו היא מוצאת את עצמה בחוסר ודאות שכולל סכנות בלתי צפויות המתפתחות במהירות. אז, לא פעם אנו נוהגים להשליך את יהבנו את על הטכנולוגיה כפתרון האפשרי ובטוחים שכל ההשקעות שנעשו בתחום יחד עם כל החידושים הקיימים בשוק יוכלו להציל אותנו, להגן עלינו ולשפר את מצבנו בצורה מוחשית. פעמים רבות - מדובר בתקוות שווא. לצערנו לא פעם, ברגעי האמת, התשתית הטכנולוגית עליה הסתמכנו פשוט לא מסוגלת לעמוד במשימה, לפחות לא בלי השקעה נוספת ופיתוחים משמעותיים. את הדוגמה המושלמת למצב זה אנחנו רואים ממש בימים אלו - באדיבות מגיפת הקורונה.
- מקרי מוות ראשונים מקורונה בתאילנד, אוסטרליה וארה"ב
- הקורונה הפילה את השווקים, וגם האלגוריתמים של וול סטריט
- "אם נגיף הקורונה לא ימוגר במהרה, העולם עלול להיקלע למיתון"
בשנים האחרונות, חברות רבות בתחום הרפואה הדיגיטלית השקיעו משאבים לא מבוטלים בפיתוח כלי אבחון מבוססי בינה מלאכותית, שהיו אמורים להחליף או להעצים את הליך קבלת ההחלטות האנושי ולאפשר זיהוי מדויק יותר, מהיר יותר ומוקדם יותר של מחלות – וכך לבצע התערבות או טיפול מונע מבעוד מועד. לכאורה, מדובר בכלי הנשק המושלם במאבק בהתפשטות הקורונה: תוכנה שתזהה מהר חולים אפשריים באמצעות הזנת תסמינים ומדדים רפואיים, תסייע להגביל את התפשטות המחלה וגם תקטין את המגע בין נשאים פוטנציאלים לאנשי צוות רפואי תוך צמצום מקרים של זיהוי שגוי.
אך לפי כתבה של הוול סטריט ג'ורנל, חברות העוסקות בתחום חוששות מעדכון האלגוריתם במערכות ה-AI שלהן כך שהן יוכלו לשמש לזיהוי חולי ונשאי קורונה. לדברי חלק מהן, אין ברשותן די מידע על הנגיף כדי ליצור אלגוריתם אמין. Your.MD הבריטית, המפתחת אפליקציה לזיהוי מחלות על סמך סימפטומים המוזנים אליה, אמנם הוסיפה לאחרונה אפשרות לבדוק האם המשתמש נדבק בקורונה, אך מדובר בבדיקה שאינה מבוססת על AI אלא על עץ 'שאלות ותשובות' בסיסי.
לדברי החברה אין בכוונתה לעבור בשלב זה לשימוש בטכנולוגיות מתקדמות יותר כמו למידת המכונה. "החלטנו לא להשתמש ב-AI כי אין את המדע הבסיסי הנחוץ לשם כך", אמרה לוול סטריט ג'ורנל סמנכ"לית הרפואה של החברה, ד"ר מורין בייקר. "דרושים בין 6 ל-12 חודשים על מנת שיצטברו מספיק מחקרים רפואיים שיאפשרו ליצור אלגוריתם מתקדם".
ד"ר יו הארווי, מייסד חברת הייעוץ Hadrian המתמחה בתחום הרפואה הדיגיטלית, ורדיולוג בעברו, הוסיף כי קשה להתאים מערכות למידת מכונה לזיהוי נגיף חדש. "המערכות הללו זקוקות למידע מדויק. כל מחלה מדבקת ולא מוכרת שהמידע שקיים לגביה דל תציב אתגרים דומים גם לטכנולוגיות המתקדמות ביותר מסוג זה", הסביר.
בריטניה נחשבת לאחת המדינות המובילות בשילוב כלי רפואה דיגיטליים. שירות הבריאות הלאומי (NHS) באנגליה משתף פעולה עם כמה מפתחות צ'ט-בוטים ומשווק אותם למטופלים כדרך יעילה לבצע אבחון ראשוני על מנת לקבל ייעוץ רפואי מהיר. ואולם, בכל הנוגע לקורונה מונחות המפתחות להפנות משתמשים למוקד הבריאות הלאומי.
אחת מחברות אלו, Babylon Healthcare Services, אמרה לוול סטריט ג'ורנל כי היא נמנעת מעדכון המערכות ועדיין מפתחת כלי אבחון מתקדמים לקורונה. "לבינה מלאכותית יש תפקיד בטיפול הרפואי, אך כיום הכלים עוד לא מוכנים", אמר מנהל החדשנות הקלינית של החברה, ד"ר קית' גריימס.
אם כן, המצב הנוכחי ממחיש את הידע המועט שיש על הנגיף, ומאידך את מגבלות המערכות המבוססות על בינה מלאכותית בעת שהן נאלצות להתמודד עם מגיפה חדשה המתפשטת במהירות. מערכות אלו מקודמות פעמים רבות כפתרון קסום לבעיות שונות, במיוחד בתחום הרפואה, אך פעם אחר פעם ההבטחות המלוות אותן מתגלות כמוגזמות ואפילו מופרכות לחלוטין.
מומחים בתחום מזהירים מכך כבר שנים. "הבינה המלאכותית כיום טיפשה הרבה יותר משאנשים חושבים", אמר בעבר לכלכליסט, פרופ' גארי מרקוס, חוקר מוביל בתחומי בינה טבעית ובינה מלאכותית מאוניברסיטת ניו יורק. "בינה מלאכותית אמורה להיות תבונה, אבל מה שיש לנו בפועל אלו מערכות גסות לזיהוי דפוסים, שקל מאוד לשטות בהן".
"מערכות בינה מלאכותית מבוססות למידה עמוקה", הסביר, "מתבססות על סטטיסטיקה מסיבית של עולם יציב מאוד. אבל כשנכנסים לעולם הרפואה, בה כמות המידע קטנה משמעותית וכללי המשחק יכולים להשתנות בכל רגע נתון - כל העסק הופך להרבה יותר מורכב".
ווטסון, מחשב העל של IBM, שקודם על ידי החברה כפתרון על לאבחון מחלות כמו סרטן, נתקל בקשיים רבים מסיבה זו בדיוק. תחקיר שפורסם לפני כשנה וחצי בוול סטריט ג'ורנל העלה שהמערכת לא עומדת בציפיות שנתלו בה ושיותר מתריסר שותפים ולקוחות עצרו או צמצמו פרויקטים הקשורים לפעילות הסרטן של ווטסון. לדברי עשרות רופאים וחברות שעבדו עם המערכת, תרומתה לטיפול בסרטן היתה מוגבלת. "ווטסון לא פועל טוב במיוחד כשמדובר במחלות נדירות", הסביר מרקוס בראיון שהעניק אז. "כשיש מידע רב אפשר להשתמש ב-AI לפתרון בעיות, אבל רופא טוב יכול לראות רק כמה דוגמאות בודדות של משהו ולהקיש לגביו מתוך היגיון. מערכות ה־AI הקיימות לא טובות בזה".
יש מקום למערכות בינה מלאכותית בעולם הרפואה, ויכול להיות להן גם תפקיד בהתמודדות עם הקורונה. אבל בכל הנוגע לתגובה המיידית למגיפה - סביר שריכוז משאבים בתחום כמו הכשרת רופאים ואנשי צוות רפואי לזיהוי תסמינים וחינוך הציבור לדרכים היעילות ביותר להימנע מהדבקה, יביאו לתוצאות טובות יותר ומהירות יותר מפיתוח מערכות בינה מלאכותית, שלא ברור מתי יהיו מוכנות לשימוש ועד כמה יעילות הן יהיו. או במלים אחרות: עזבו את האפליקציה ולכו לשטוף ידיים.
קצרצרים
1. עוד ועידה מתבטלת עקב הפאניקה סביב נגיף הקורונה. הפעם ועידת מפתחי המשחקים GDC, שאמורה הייתה להיפתח ב-16 במרץ. אחרי שסוני, EA, אפיק גיימס, יוניטי, אקטוויז'ון בליזארד ואחרות הודיעו על פרישתן מהאירוע לאור החששות הגוברים מהמגיפה, הודיעו המארגנים על ביטול הוועידה ועריכת אירוע חלופי, כנראה מצומצם יותר, בקיץ הקרוב בתקווה שהמגיפה תרגע קצת עד אז.
2. גם אמזון וגוגל נוקטות בצעדים בעקבות המגיפה, והודיעו שיגבילו נסיעות עובדים. גוגל אסרה על עובדיה לנסוע לצורכי עבודה לאיטליה, איראן, יפן וקוריאה הדרומית, ואמזון ביקשה מהעובדים להמנע מכל נסיעה לא חיונית, כולל בארה"ב. שתי החברות כבר ביטלו בינואר נסיעות עובדים לסין.
3. אפל, בינתיים, נעה דווקא בכיוון ההפוך. החברה פתחה מחדש מפעלים בסין שנסגרו בעקבות הקורונה, אחרי שאלו עמדו בתנאים מסוימים, והם צפויים לעבוד בקצב מוגבר על מנת להשלים את פערי הייצור מתקופת ההשבתה. "אני מאוד אופטימי", אמר המנכ"ל, טים קוק. "אני מרגיש שסין משתלטת על הווירוס. תסתכלו על המספרים, הם יורדים מיום ליום".